STORE FORSKJELLER: Det er store forskjeller på hvor mye salt og basilikum det er i kjøpepesto. Og bare fire inneholder kun olivenolje. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NO
STORE FORSKJELLER: Det er store forskjeller på hvor mye salt og basilikum det er i kjøpepesto. Og bare fire inneholder kun olivenolje. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NOVis mer

Ernæringstest: Her er den sunneste pestoen

Stor forskjell på innhold av salt og basilikum.

(Bramat.no): En ekte hjemmelaget pesto inneholder olivenolje, basilikum, pinjekjerner, hard ost og salt.

I kjøpepesto varierer derimot ingrediensene mer. Noen pestotyper er dessuten røde, og har derfor mindre basilikum i seg enn den tradisjonelle grønne pesto alla genovese.

Rik på umettet fett
Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet.

Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.

Derfor bør du spise nøtter

Forskjell på pinjekjerner og cashewnøtter Pesto er også en kilde til protein. Både pinjekjerner og cashewnøtter som brukes i kjøpepesto gir deg protein.

Pinjekjerner har faktisk den beste fettsammensetningen på grunn av mest totalt fett og minst mettet fett, mens cashewnøtter gir mest fiber.

Begge inneholder forskjellige vitaminer og mineraler, men pinjekjerner utmerker seg på mer vitamin E og cashewnøtter har mest selen.

Karbohydratene i pesto kommer i hovedsak fra nøtter, bortsett fra i tilfeller der det er brukt potet.

Basilikum inneholder mest vann, men også ørlite protein og fett. For øvrig er denne grønne urten rik på antioksidanter. Jo mer basilikum det er i en pesto, jo mer antioksidanter inneholder den.

Sunn med krydder og urter

To ulike oljer i pesto Oljene som brukes i kjøpepesto varierer mellom solsikke- og olivenolje.

Kun to produkter i testen har olivenolje som hovedingrediens mens resten bruker solsikkeolje kanskje med litt olivenolje ispedd (som regel mindre enn 2 %).

Fire av pestoene inneholder bare olivenolje, fra Jacobs Utvalgte, Coop Smak forskjellen og begge fra Seggiano.

Med unntak av Coops pesto, som er laget på olivenolje, er de tre andre laget på extra virgin olje.

Kjøpeguide: Dette bør du se etter når du kjøper olivenolje.

Olivenolje og solsikkeolje er ganske forskjellige selv om begge er flytende oljer. Solsikkeolje er rik på de vegetabilsk omega-6-fettsyrer (linosyre), mens olivenolje er en kilde til omega-9-fettsyrer (oljesyre).

Omega-6-fettsyrer er flerumettet fett, og anses som gunstigere enn mettet fett.

Fettet i olivenoljen er et mer nøytral fett helsemessig, men studier at har vist at det lønner seg å ha enn viss andel av dette fettet i kostholdet.

Olivenolje inneholder 70-80 % enumettet fett (oljesyre). Denne omega-9 er nemlig nesten like så effektiv som flerumettet fett til å senke det ugunstige LDL-kolesterolnivået i blodet når den erstatter mettet fett, f.eks. fra kjøtt og fet animalsk mat.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pesto.

Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, umettet fett, protein, salt og basilikum. Protein, umettet fett og basilikum trekker opp, mens mettet fett og salt trekker ned.

Til tross for at dette er kaloririke matvarer, har vi ikke tatt hensyn til dette fordi det ikke er vanlig å spise store mengder.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

REMA 1000 Grønn pesto
Minst salt av alle, greit med basilikum, bra andel umettet fett i forhold til mettet.
Karakter:
Produsent: Agritalia NV


Helios Økologisk pesto
Bra med basilikum, bra forhold mellom mettet og umettet fett, ok innhold av salt.
Karakter:
Produsent: Alma Norge AS


Le ricette di Montanini Pesto alla genovese
Mye basilikum, lite mettet fett og greit med umettet fett, ok med salt.
Karakter:
Produsent: Karema Foods AS


Seggiano Pesto genovese
Mye umettet fett, greit med mettet fett, ok mengde basilikum.
Karakter:
Produsent: Peregrine trading Ltd


Coop Pesto alla genovese
Bra med basilikum, men litt mye salt. Lite mettet fett og greit med umettet fett.
Karakter:
Produsent: Coop Trading AS


REMA 1000 Rød pesto
Lite basilikum, men også lite salt og mettet fett.
Karakter:
Produsent: Agritalia NV


Seggiano Red pesto sauce
Ikke spesielt mye basilikum, men bra mengde umettet fett og greit med mettet.
Karakter:
Produsent: Peregrine trading Ltd


Barilla Pesti alla genovese
Grei mengde basilikum, men nokså mye salt. Bra mengde mettet og umettet fett.
Karakter:
Produsent: Barilla Norge AS


Coop Smak forskjellen Pesto alla genovese
Grei mengde basilikum, mer protein enn de fleste andre, nokså mye salt, men bra mengde umettet fett.
Karakter:
Produsent: La Favorita Live


Eldorado Pesto genovese
Grei mengde basilikum, bra andel mettet og umettet fett.
Karakter:
Produsent: Unil AS


Jacobs Pesto alla genovese
Mye salt i forhold til mange av de andre. Ikke spesielt mye basilikum, men fin fordeling mellom mettet og umettet fett og mer protein enn alle andre.
Karakter:
Produsent: Unil AS


Eldorado Rød pesto
Minimalt med basilikum, mye mettet fett i forhold til de andre typene.
Karakter:
Produsent: Unil AS


Cara Cucina Pesto alla genovese
Får ikke terning pga manglende deklarasjon.
Karakter: -
Produsent: Oluf Lorentzen AS

Les mer på Bramat.no:

Hvorfor klarer vi ikke å stoppe å spise?

Økologisk mat og helse

Derfor er vi sterkere ved eksentrisk trening