DRIKK: Mange tror at iste er sunt fordi det inneholder te. I virkeligheten er iste en sukkerdrikk, som brus. Foto: ERIK HELGENESET
DRIKK: Mange tror at iste er sunt fordi det inneholder te. I virkeligheten er iste en sukkerdrikk, som brus. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Ernæringstest: Iste full av tomme kalorier

De fleste har knapt andre næringsstoffer enn sukker og kalorier.

(Bramat.no): Også i år tester Bramat.no iste, men denne gangen har vi også tatt med de store kartongene med iste som det har kommet flere av i butikkhyllene.

Det er lite som skiller kartongene fra flaskene med iste bortsett fra størrelsen. Men det er nettopp størrelsen som gjør at de store kartongene med iste på mange måter kan sies å være mindre sunne enn flaskene.

Dette fordi mange drikker mer når de først har åpnet en stor kartong, og mer iste = mer sukker! I ukens test har vi sett på sukker og kalorier fordi iste inneholder knapt andre næringsstoffer.

Les også: 5 myter om aspartam

Ikke bruk iste som tørstedrikk Det er ingen tvil om at vann er og blir den beste tørstedrikken vi har, både for tennene og helsas skyld.

Sukkerrike drikker som brus, saft, iste og juice er blant de største kildene til sukker blant barn og unge.

Når vi vet at veldig mange, særlig unge, får i seg for mye sukker, er det ikke vanskelig å skjønne at det er lurt å begrense inntaket av søte drikker.

Sjekk sukkerinnholdet De fleste leskedrikker er en kilde til sukker, enten det er tilsatt og/eller kommer fra fruktsaft. Noen ganger kommer sukkeret fra honning også.

Brus inneholder rundt 11 % sukker, velger du drikker med mindre sukker er dette selvfølgelig bedre, men husk at desto mer du drikker, desto mer sukker får du i deg.

Du kan selv være bevisst på dette når du velger leskedrikker i kiosken eller i butikken. Les på etiketten og finn innholdet av karbohydrater eller sukkerarter og velg den med minst.

I de fleste tilfeller er det liten forskjell på sukkerarter og totale karbohydrater.

Iste er sukkerdrikke Selv om iste inneholder hvit te, grønn te, svart te eller teekstrakt, er dette neppe noe som gjør den veldig sunn. Innholdet av sukker i de fleste iste trekker nemlig ned den ernæringsmessige kvaliteten på isteen.

Mange isteer er også tilsatt fruktkonsentrat og aromastoffer for å gi den rette smaken. Du kan også få kjøpt iste uten sukker, men denne inneholder som regel søtstoffer.

Noen synes at dette er et bedre valg, andre vil heller drikke iste med sukker.

Ettersom dagens forskning ikke tyder på at kunstig sukker er helseskadelig, har vi valgt å ikke trekke ned for dette. Dermed blir de isteene som inneholder kunstig sukker fremfor naturlig sukker, klare vinnere i denne testen.

Les også: Greit å drikke sukkerfri brus?

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg iste. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av karbohydrater og kalorier (som indirekte også sier noe om innhold av sukker) i hver iste.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Det betyr at den «sunneste» får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no. Testresultater Nestea Iced tea light white peach Minimalt med sukker og kalorier, men inneholder kunstige søtstoffer. Karakter: Produsent: Coca-Cola Enterprises Norge AS Tine Iste zero sort te fersken Minimalt med sukker og kalorier, men inneholder kunstige søtstoffer. Karakter: Produsent: Tine SA Imsdal Iste ekte sort te naturlig smak av sitron Lite sukker og greit med kalorier sammenliknet med de andre sukkerholdige isteene. Karakter: Produsent: Ringnes AS Imsdal Iste ekte sort te naturlig smak av fersken Lite sukker og greit med kalorier sammenliknet med de andre sukkerholdige isteene. Karakter: Produsent: Ringnes AS Imsdal Iste ekte grønn te naturlig smak av lime Lite sukker og greit med kalorier sammenliknet med de andre sukkerholdige isteene. Karakter: Produsent: Ringnes AS Nestea Iced tea mango & pinapple Ok med sukker og kalorier. Inneholder søtstoff. Karakter: Produsent: Coca-Cola Enterprises Norge AS Tine Iste hvit te med guava En del sukker. Karakter: Produsent: Tine SA Pfabber Ice tea pfirich En del sukker. Karakter: Produsent: Hermann Pfanner Getränke GmbH Pfanner Ice tea lemon En del sukker. Karakter: Produsent: Hermann Pfanner Getränke GmbH Tine Limonade iste med sitron En del sukker. Karakter: Produsent: Tine SA Eldorado Iste sitronsmak En del sukker. Karakter: Produsent: Unil AS Coop Grønn iste med limesmak En del sukker. Karakter: Produsent: Coop REMA 1000 Is-te med fersken En del sukker. Karakter: Produsent: REMA 1000 AS REMA 1000 Is-te med sitron En del sukker. Karakter: Produsent: REMA 1000 AS Eldorado Iste ferskensmak En del sukker. Karakter: Produsent: Unil AS Xtra Iste med ferskensmak Mye sukker. Karakter: Produsent: Coop Coop Sort iste med ferskensmak Mye sukker. Karakter: Produsent: Coop Tine Iste sort te fersken Mye sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Tine SA The Berry Company White tea peach Mye sukker og kalorier. Karakter: Produsent: The Berry Company UK Tine Iste grønn te lime Mye sukker og kalorier. Karakter: Produsent: Tine SA The Berry Company Green tea blueberry Mye sukker og kalorier. Karakter: Produsent: The Berry Company UK Les mer på Bramat.no:
Jogger du kun med beina?
Ørretburger med cottage cheese dressing
Det er nå du skal spise asparges