SUNT:Så lenge du velger en ketchup som inneholder bra med tomater og ikke altfor mye tilsatt sukker, kan du spise ketchup med god samvittighet. Foto: ERIK HELGENESET
SUNT:Så lenge du velger en ketchup som inneholder bra med tomater og ikke altfor mye tilsatt sukker, kan du spise ketchup med god samvittighet. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Ernæringstest:Ketchup sunnere enn du tror

Men velg med omhu. Stor forskjell på tomatinnhold.

(Bramat.no): Mange foreldre rister på hodet av barn som spiser ketchup på alt. Men er det egentlig så usunt? Egentlig ikke, i hvert fall ikke hvis du velger en ketchup som inneholder mye tomater/tomatpuré og ikke altfor mye sukker.

Sunt med tomater Tomater inneholder massevis av antioksidanter, og er spesielt rik på en antioksidant som heter lykopen.

Et kosthold rikt på lykopen og andre antioksidanter, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer. Det er faktisk også slik at tomater som er varmebehandlet, slik som tomatpuré, ketchup og sauser og laget av tomat, har bedre effekt på helsen enn rå tomater.

Dette skyldes trolig at det frigjøres mer lykopen fra tomaten når den kokes, slik at kroppen lettere tar opp disse gunstige stoffene. Desto mer tomater som inngår i ketchupen, desto mer næringsrik er den.

Tomater inneholder også litt naturlig sukker samt en betydelig andel antioksidanter bl.a. betakaroten, lykopen, vitamin C og vitamin E.

Les også: Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Kan ketchup inngå i et sunt kosthold? Nesten alle har en ketchupflaske i kjøleskapet. Den brukes på pølser, til grillmat, noen har den på pastaen, i sauser og gryter, på hamburgeren osv.

De fleste typer ketchup er tilsatt sukker, men så lenge du velger en ketchup som inneholder bra med tomater og ikke altfor mye tilsatt sukker, kan du spise ketchup med god samvittighet.

I hvert fall hvis det spises som en del av et sunt og variert kosthold. Dersom det er ketchupen som får barna til å ville spise fiskekaker eller ren fisk, ja da er dette bare fint.

Men, brukes ketchupen bare på salte pommes frites og fete pølser er det selvfølgelig ikke like bra.

Les også: Derfor bør menn spise tomater

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ketchup. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukkerarter, salt og mengde tomatpuré i hver ketchup. Innhold av sukker og salt har trukket ned, mens et høyt innhold av tomater har trukket opp. I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningskast2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Idun Tomatketchup uten tilsatt sukker Bra innhold av tomat, minst sukker av alle men inneholder søtstoff (sukralose). Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge AS Idun tomatketchup Veldig bra innhold av tomater. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge AS Idun Tomatketchup red hot chili Bra innhold av tomater, lite salt i forhold til de andre. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge AS Idun Økologisk Tomatketchup Veldig bra innhold av tomater. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge AS Heinz Tomato ketchup Greit innhold av tomater, men en del sukker. Karakter: Produsent: H.J. Heinz B.V Sticky Fingers ketchup Inneholder relativt tomater. Karakter: Produsent: Sticky Fingers Norge AS Xtra Tomatkethup Ikke spesielt mye tomater. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Heinz Tomato ketchup økologisk Ok innhold av tomat, men mye sukker. Karakter: Produsent: H.J. Heinz B.V Salatmesteren Tomat ketchup Ikke spesielt mye tomater. Karakter: Produsent: Salatmesteren AS Bergbys Ketchup Mye salt i forhold til de andre. Karakter: Produsent: Bergby Sennep AS Emmys Choice Habanero ketchup Får ikke terning pga manglende deklarering. Karakter: - Produsent: Comexa de colombia S.A Emmys Choice Jalapeno kecthup Får ikke terning pga manglende deklarering. Karakter: - Produsent: Comexa de colombia S.A Emmys Choice Chipotle ketchup Får ikke terning pga manglende deklarering. Karakter: - Produsent: Comexa de colombia S.A Les mer på Bramat.no:
Det er nå du skal spise asparges
Flere risikofaktorer for benskjørhet
Brunost og fiskepinner kan være smart mat for gravide