Et av disse bildene viser noe ulovlig

Vet du hvilket?

LOVLIG OG ULOVLIG: Å bruke telefonen til høyre på denne måten er ulovlig. Har avspilleren ikke ringemuligheter, kan det derimot være lov å bruke den i bilen. Foto: Pål André Skogen
LOVLIG OG ULOVLIG: Å bruke telefonen til høyre på denne måten er ulovlig. Har avspilleren ikke ringemuligheter, kan det derimot være lov å bruke den i bilen. Foto: Pål André Skogen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

2. mai trådte nye regler om bruk av mobiltelefon i bil i kraft. Fram til da hadde det ikke vært noe spesifikt forbud mot annet enn samtaler gjennomført uten håndfriløsning.

En konsekvens av de nye reglene var også at det rent juridisk sett ble forbudt å bruke mobiltelefonen til musikkavspilling. Dette er en løsning mange har tatt i bruk de siste årene, da det gir enklere tilgang til hele musikkbiblioteket.

For noen dager siden kom det imidlertid en kontramelding på UPs Facebooksider. Her forteller de om en forskriftsendring som gjør det å styre musikk fra mobiltelefonen lovlig - så lenge det gjøres håndfritt. Med andre ord er det i praksis bare lov å bruke mobiltelefonen som kilde dersom den kobles til med blåtann og bilen gir deg mulighet til å skifte sang uten å røre telefonen.

Samtaler kan du starte og avslutte ved å trykke på telefonen, men det fordrer at telefonen er festet i en holder som befinner seg i umiddelbar nærhet til rattet. Dette er ikke lov for musikkavspilling.

Men siden loven spesifikt handler om mobiltelefoner, virker den ikke å gjelde andre musikkilder. Derfor tok vi en telefon til UP som henviste oss videre til Samferdselsdepartementet. Saksbehandler Irene Norsted kan fortelle oss at det stemmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.