FJELLKOS: Folk trekker til fjells i stadig økende grad, og ungdommen fører an. Her er Stine Holmøy, Andreas Nibstad, Eva Naverud, Rasmus Gjengedal og Trine Verpe på toppen av Storefjell på Golsfjellet. Foto: Tormod Brenna
FJELLKOS: Folk trekker til fjells i stadig økende grad, og ungdommen fører an. Her er Stine Holmøy, Andreas Nibstad, Eva Naverud, Rasmus Gjengedal og Trine Verpe på toppen av Storefjell på Golsfjellet. Foto: Tormod BrennaVis mer

Norsk natur:

Et fargeldorado fritt for motordur og støy - høstfjellet er trendy som aldri før

Stadig flere nordmenn velger fjellet om høsten.

GOLSFJELLET (Dagbladet): Klar og frisk fjelluft. Et fargespill uten like. Ingen støy eller motordur. Her hører du bare bekkesildringen og turskoenes anslag mot bakken.

KLASSIKEREN: Besseggen er et av fjellheimens mest populære turmål. Går du her i finvær på høsten, får du oppleve fjellet i all sin fargeprakt. Foto: Cathrine Dokken / Nasjonalparkriket
KLASSIKEREN: Besseggen er et av fjellheimens mest populære turmål. Går du her i finvær på høsten, får du oppleve fjellet i all sin fargeprakt. Foto: Cathrine Dokken / Nasjonalparkriket Vis mer

Høstfjellet er den perfekte avkoblingen fra en heseblesende hverdag. Og - uansett hvor du bor i Norge er fjellheimen aldri langt unna.

Setter du deg i bilen midt i tjukkeste Oslo og kjører i tre timer, kan du for eksempel rekke opp til Golsfjellet og Storefjell Resort på fjellet mellom Valdres og Hallingdal.

Der finner du ikke bare et moderne hotell med spa, eget badeland og alle tenkelige fasiliteter, men også et tur- eldorado oppe på det de lett tilgjengelige fjellviddene.

LUNSJ I DET FRI: Matpakka og kakaoen smaker sjelden bedre enn i det åpne fjellet en klar høstdag. Foto: Tormod Brenna
LUNSJ I DET FRI: Matpakka og kakaoen smaker sjelden bedre enn i det åpne fjellet en klar høstdag. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Vi har jobbet mye med merking av turstier, og vi har mange av dem. Her er det ruter i alle kategorier og for absolutt alle, uansett alder og fysisk form, sier Andreas Nibstad (26).

Han er fjerde generasjon som tar del i hotelldriften. Oldefar Knut og oldemor Gunhild startet med 30 rom i 1930. I dag har Storefjell 300 overnattingsrom, store konferanselokaler, en enorm restaurant, innendørs badeland, nattklubb, eget skianlegg og en stor dansehall. Mye er forandret siden 1930 - men naturen utenfor er den samme.

- Og vi bruker den aktivt, sier Andreas Nibstad.

Vil ha aktivitet

ELSYKKEL: Flere hoteller legger til rette for sykling i fjellet. Og med utleie av elsykkel, senkes terskelen for å komme seg ut.
ELSYKKEL: Flere hoteller legger til rette for sykling i fjellet. Og med utleie av elsykkel, senkes terskelen for å komme seg ut. Vis mer

- Det holder ikke å tilby gjestene et fint rom, god mat og underholdning. Vi merker godt at folk ønsker aktivitet i kombinasjon med flott natur, de vil være aktive. Derfor har vi gjennom årene merket opp en rekke turløyper som kan benyttes både til fots og på sykkel, sier han.

- Ikke minst er sykling i fjellet blitt veldig populært. og elsyklene vi leier ut er i flittig bruk, sier Andreas Nibstad.

Blant annet starter Mjølkevegen, den 250 kilometer lange sykkelruta fra Gol til Vinstra i Gudbrandsdalen, og som er kåret til en av Norges vakreste sykkelturer, her.

- Det er helt avgjørende at det tilrettelegges for aktiviteter, sier Nibstad, som kan se tilbake på en god sommer med gledelig mange overnattinger.

- Og det virker som om høsten også vil bli bra. Folk vil tydeligvis til fjells, sier han.

Guiding er in

Det samme inntrykket har Eirik Høyme Rogn som på heltid jobber som «fjell- selger» for Mountains of Norway, en fersk organisasjon som sist vinter slo seg sammen for å markedsføre fjellheimen i det norske innlandet.

FINN ROEN: En vakker høstdag på fjellet er som skapt for å finne roen. Foto: Tormod Brenna
FINN ROEN: En vakker høstdag på fjellet er som skapt for å finne roen. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Fjellet er trendy som aldri før, og det gjelder alle årstider, sier Høyme Rogn.

Han mener populariteten har flere årsaker, men det er ingen tvil om at de forskjellige aktørene har blitt flinkere til å segmentere seg og tydeliggjøre produktet sitt.

- Dessuten ser vi at guiding tar av. Det er stor etterspørsel etter aktivitetsturer med guide eller fører. Dette er positivt på mange måter. Ikke minst fordi det skaper ny næring og kan føre til at flere ungdommer flytter hjem til bygda si, noe bygdene så desidert trenger, sier Høyme Rogn.

- Men det fører også til at terskelen for å komme seg ut og oppleve den norske fjellnaturen senkes, det er selvsagt flott.

Uørrt natur

KLAR LUFT: Lite er mer oppfriskende enn å tilbringe en vindstille høstdag høyt til fjells. Foto: Morten Helgesen / Valdresbilder
KLAR LUFT: Lite er mer oppfriskende enn å tilbringe en vindstille høstdag høyt til fjells. Foto: Morten Helgesen / Valdresbilder Vis mer

Eirik Høyme Rogn jobber mot det europeiske markedet. Jobben hans er å markedsføre og selge inn opplevelsesferier i den norske fjellheimen. Det har han gjort et halvt års tid nå, og det har gått så bra at Mountains of Norway allerede har ansatt enda en selger.

FISKELYKKE: Fjellørreten kan være bitevillig på høstparten. Foto: Yngve Ask
FISKELYKKE: Fjellørreten kan være bitevillig på høstparten. Foto: Yngve Ask Vis mer

- Vi møtes med stor entusiasme. Interessen for Norge er stor, og flere store aktører i Vest-Europa er på leting etter nye opplevelsesturer for sine kunder. For mange tyskere er den norske fjellheimen et ubeskrevet blad. Særlig merker vi at interessen for guidede turer og opplevelser er stor, sier Høyme Rogn.

- Paradoksalt merker vi stor interesse fra Sveits. Særlig er det mange yngre sveitsere som gjerne vil oppleve den norske fjellheimen. En skulle kanskje tro de hadde fjell nok i Sveits, men jeg tror årsaken er at den norske fjell- naturen er så urørt. Og jeg tror det er helt avgjørende at vi beholder den slik - ekte, unik og urørt, sier fjellselgeren.

Medlemsrekord

Den Norske Turistforening kan også bekrefte at den norske fjellheimen benyttes som aldri før.

OPPLEVELSE: Flere av breene kan være flotte å oppleve på høsten. Foto: Tormod Brenna
OPPLEVELSE: Flere av breene kan være flotte å oppleve på høsten. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Vi ser det på flere ting, ikke minst medlemsveksten vår. De siste fire årene har vi fått 50 000 nye medlemmer, og vi har nettopp passert 300 000 medlemskap. Gledelig nok er den største økningen blant barn og unge, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad.

- I fjor satte vi rekord i antall overnattingsdøgn, og ligger på samme nivå i år, tross dårligere fjellvær, sier hun.

Og høstfjellet har hun ingen problemer med å anbefale.

SKOGENS RO: Du må ikke nødvendigvis på snaufjellet for å finne idyllen. Også i skogen kan det være vakkert på høsten. Foto: Tormod Brenna
SKOGENS RO: Du må ikke nødvendigvis på snaufjellet for å finne idyllen. Også i skogen kan det være vakkert på høsten. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Fjellet kan gi fantastiske inntrykk og opplevelser om høsten. Men det er viktig å vise respekt for naturen, og er du ikke veldig fjellvant anbefaler jeg å være forsiktig med toppturer på de høyeste toppene på høsten. Det er viktig å vite hva man gjør, og kose seg med fjellet, sier Mette Øinæs Habberstad.