- Et gullår for de reisende - så lave priser som i år har vært ekstremt

Men hver tiende charterkunde forsvant i juni og juli.

CHARTERNEDGANG: Ifølge Avinor sank chartertrafikken med 11,1 prosent i juni og med 9,6 prosent i juli. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
CHARTERNEDGANG: Ifølge Avinor sank chartertrafikken med 11,1 prosent i juni og med 9,6 prosent i juli. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Hver tiende charterkunde forsvant i juni og juli, skriver Aftenposten.

Ifølge Avinor sank chartertrafikken med 11,1 prosent i juni og med 9,6 prosent i juli.

I årets syv første måneder har Syden-trafikken gått ned med 10,4 prosent - eller 160 000 reisende.

Årsaken skal være hardere konkurranse fra lavprisselskapene og norsk knallsommer.

Tøff konkurranse - Så lenge du driver reisevirksomhet ut av Norge, er du i et tøft marked med stor konkurranse. Jeg tror det er de minste aktørene med mindre utvalg, som sliter mest. Men jeg kjenner ikke deres tall, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum i Ving til Dagbladet.

- Vi gjorden noen endringer i forrige sesong. Litt på kapasitet, og noen senere avganger, sier hun.

Fossum bekrefter at nedgangen i juni samsvarer med snittet for Avinors nedgang, men at det for juli bare var halvparten av Avinors 9,6 prosent.

- Vi har hatt omtrent like fulle fly i juni og juli som i fjor med dekning på 98 prosent, men til lavere priser enn i fjor, sier Fossum, som innser at selskapet til høsten nok vil merke effekten av det som ofte blir kalt tidenes sommer.

Høstutfordring - Skoleferien er lettere å booke. Utfordringen vår er vår og høst. Mange har fått nok sol i sommer, sier hun.

Ving er likevel ikke pessimister for 2015.

I år har Antalya, Mallorca og Kreta vært deres mest populære mål for nordmenn, mens Spania totalt sett har vært mest besøkte land.

Markeds- og kommunikasjonsdirektøren sier det er for tidlig å si hvilke endringer chartergiganten vil gjennomføre foran neste sesong når det gjelder priser og tilbudet av reiser, men poengtere at det ikke er snakk om veldig store justeringer.

Mindre justeringer - Vi har ikke hatt så stort fall, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour om Avinor-tallene.

Hun forteller at selskapet har hatt mindre justeringer på et par prosent, og ser ingen dramatikk i akkurat dette.

- Vi må ikke glemme at vi har hatt våre beste år de siste årene, med en vekst på 40 prosent fra 2010 til 2013, sier hun til Dagbladet.

Til konkurransen mot lavprisselskapene sier hun:

- Charterselskapene ble spådd den visse død da lavprisselskapene dukket opp tidlig på 2000-tallet. Ved økt konkurranse gjelder det være best, og tilby det kunden vil ha.

Star Tour har begynt å selge turer for neste sommer, men Larsen-Vonstett kan ikke si noe om eventuelle endringer i neste års tilbud før i oktober når neste års program er satt.

At årets tre på topp er med er nok sikkert. Start Tours favoritter denne sommeren var Kreta, Mallorca og Rhodos.

Færre impulsreiser Informasjonssjef Helen Begby i Apollo sier til Dagbladet at juni og juli har vært relativt normale for deres del, men at de har avsluttet noen flyvninger litt tidligere i år som følge av finværet i Norge.

- Det er de impulsive reisene vår og høst som har uteblitt, sier Begby.

Apollo har først og fremst merket dalende interesse rundt reiser til Tyrkia, Mallorca og Kypros. Informasjonssjefen poengterer at det aldri har vært så mange flyseter ut av landet som i år.

- Det har vært en betydelig økning i ruteflytrafikken, og et gullår for de reisende med lavere priser.

Hun vil ikke si at nordmenn aldri får se så lave priser igjen, men:

- Så lave priser som i år har vært ekstremt. Vi solgte reiser for 98 kroner i mai.

Som i år Begby understreker at ferien fortsatt er viktig for nordmenn, og at vi både har lyst og råd til å reise, og at sommersesongen derfor vil være stor også til neste år.

På spørsmål om hvordan chartersesongen 2015 blir, svarer hun:

- Vi korter ned på våren og starter flyvningene lenger ut i mai. Vi tror sommeren kan bli litt som i år, med normal pågang i høysesong. Det er væravhengig, men det kan også hende vi avslutter tidligere. Det er ikke lagt opp ennå.