Et lite måltid eller en hel middag?

Stor test av is i kjeks.

IS I KJEKS: Det er ingenting i veien for å spise en is iblant. Men velger du en av de største, får du i deg 420 kcal, altså like mye kalorier som i en stor lunsj eller en liten middag. Foto: ERIK HELGENESET
IS I KJEKS: Det er ingenting i veien for å spise en is iblant. Men velger du en av de største, får du i deg 420 kcal, altså like mye kalorier som i en stor lunsj eller en liten middag. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Iskremsesongen er i full gang, og når sola skinner, smaker det ekstra godt med en iskrem i kjeks.

For mange er is forbundet med ferie, og mange spiser is nesten hver dag i sommerferien.

Ofte kommer isen i tillegg til, og ikke istedenfor annen mat.

Da kan det fort bli for mye kalorier i løpet av en sommer.

Et lite måltid, eller en hel middag? Det er ingenting i veien for å spise en is en gang iblant.

En kroneis med jordbær eller sjokolade inneholder rundt 200 kcal, altså like mye som et lite måltid eller et litt større mellommåltid.

Velger du derimot en av de største kjeksisene, får du i deg 420 kcal, altså like mye kalorier som du ville ha fått ved å spise en stor lunsj eller en liten middag.

Dessuten får du i deg nokså mye sukker og fett.

Størrelsen teller I motsetning til andre tester, der vi gjerne ser på matvarens innhold av kalorier og næringsstoffer per 100 gram, har vi her sett på hvor mye kalorier og næringsstoffer det er i en hel is.

Grunnen til at vi har gjort det på den måten, er at de fleste av oss spiser en hel is, uansett om den er stor eller liten.

Det hjelper jo lite at en is inneholder litt mindre kalorier, sukker eller fett per 100 gram hvis isen er dobbelt så stor som annen is.

Skal du tenke sunnhet, bør du altså gå for de litt mindre istypene.

Bra med fløte Iskrem inneholder fløte, men også mange andre ingredienser.

Fløten er kanskje den mest næringsrike ingrediensen i iskrem.

Selvfølgelig inneholder den mettet fett og melkesukker, men den er også en kilde til vitamin A, riboflavin (vitamin B2), kalsium, protein og jod for å nevne noe.

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg fløteiskrem i kjeks, som er å finne på bensinstasjoner og matbutikker. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene har vi sett på innhold av kalorier, protein, sukkerarter, mettet fett og fløte per stykk is, altså ikke per 100 gram.

Mengden kalorier, sukkerarter og mettet fett trekker ned, mens protein og fløte trekker opp. Men ettersom is ikke er en stor kilde til protein, har vi latt dette telle halvparten av de andre verdiene.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Båtis Iskremen med færrest kalorier og mest fløte. Nest laveste innhold av mettet fett. Lavt innhold av sukker. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Is AS Krone-Is jordbær En iskrem med lavt innhold av kalorier og mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Is AS Krone-Is jordbær Iskremen med det laveste kaloriinnholdet, men også minst protein. Lavt på sukker. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Krone-Is sjokolade En iskrem med lite sukker -  som også kommer greit ut på kalorier og mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Is AS Krone-Is sjokolade Iskremen med det laveste proteininnholdet og nest laveste innhold av sukkerarter. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Sandwich original Et motsetningsfullt produkt med nest laveste innhold av kalorier, minst sukker og mettet fett. Men har det nest laveste innholdet av protein og inneholder palmeolje. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Daim Balltop Nest mest protein, men minst fløte. Lite mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Is AS Non Stop Krone-Is Greit innhold av kalorier og sukkerarter. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Is AS Krone-Is 60 år Nest laveste innhold av fløte. Kommer greit ut på sukkerarter og mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Big Deal Karamell Iskremen med det høyeste proteininnholdet, men nest mest sukker og nest minst fløte. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Is AS Giant original Iskremen med det nest høyeste innholdet av fløte, nest mest kalorier og mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Vaffel Krone-Is Iskremen med flest kalorier, mest sukkerarter og mettet fett. Nest laveste innhold av fløte og inneholder dessuten palmeolje. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Lion Iskremen med flest kalorier og protein, men får ikke terningkast pga. manglende informasjon. Karakter: - Produsent: Nestlé Les mer på Bramat.no:
Stisykling, det nye friluftslivet for mange
Vegetarkost forebygger hjerteinfarkt
Høyt kolesterol uten å vite om det