Et megasneglehus til kunsten

Stjernarkitekt Zaha Hadid har skapt et sneglelignende tilbygg til Ordrupgaard kunstmuseum like nord for København.

|||

- Det er mange meninger om bygningens utseende. Men er det ikke helt fantastisk at du bare med en håndbevegelse kan beskrive tilbyggets svevende form og at folk øyeblikkelig forstår hvilket gallerihus og hvilket arkitektuttrykk du snakker om, spør presserepresentanten for museet, Line Marie Lærkholm-Bengtsen.

Du tror ikke helt dine egne øyne når du nærmer deg Ordrupgaard kunstmuseum like nord for København.

Kryper fram Langsomt kryper noe som ligner en gigantisk, svart snegle mot deg fra en lysning i skogen.

Denne utrolig livaktige formen representerer slett ikke noe unntak fra arkitekten, britiske Zaha Hadids hånd.

Tidligere har hun signert oppsiktsvekkende prosjekter som hoppbakken i Bergisel (2002) og BMW-senteret i Leipzig (2005).

- Denne bygningen gir Danmark et verk i internasjonalt format, og dette er det eneste Zaha Hadid-prosjekt i Skandinavia. Det ble åpnet i 2005 og er på 1150 kvm. Det er på størrelse med hovedhuset i anlegget, et herskapshus fra 1916, opplyser den danske arkitekturkritiker Flemming Skude til klikk.no.

TILPASSET: Tilbygget representerer Zaha Hadids tolkning av ladskapet like nord for København. FOTO: Roland Halbe
FORNYENDE: Bygningen er formmessig inspirerende og teknisk fornyende, mener den danske kunstkritikeren Flemming Skude. FOTO: Roland Halbe
MYKE LINJER: Tilbygget har en flytende form i betong. FOTO: Roland Halbe
SNEGLEN KRYPER: Det ser ut som om tilbygget til Ordrupgaard Museum kryper langsomt fram fra en lysning i skogen. FOTO: Roland Halbe
GLASS OG BETONG: Linjene og samspillet mellom materialene gir en svevende form. FOTO: Roland Halbe
STJERNEDESIGN: Stjernearkitekt Zaha Hadid har tegnet et tilbygg til Erweiterung Ordrupgaard Museum like nord for København. FOTO: Roland Halbe

Han betegner den uvanlige betongkontruksjonen som formmessig inspirerende og teknisk fornyende og mener den vil medvirke til å utvikle den skandinaviske byggekunsten.

Zaha Hadid-effekten - Med det nye Zaha Hadid-tilbygget har vi fått mulighet til både å vise internasjonale utstillinger og våre egne betydelige samlinger i en spennende ramme, sier presse- og informasjonsmedarbeider Line Marie Lærkholm-Bengtsen i Ordrupgaard.

- Blant annet var Hadid-bygningen utmerket til en utstilling vi hadde som viste Edvard Munchs forhold til det danske kunstliv.

- Til høsten vil tilbygget romme en stor, japansk/fransk utstilling Møte med Japan . Den åpner 11. september og vil fungere fint i samspill med våre egne, betydningsfulle samlinger av fransk impresionistkunst av Degas, Monet og Gaugin i tillegg til våre danske mestermalere, sier Lærkholm-Bengtsen.

Ikon - Prosjektet er blitt et ikon, og folk kommer hit fra alle himmelstrøk. Mange kommer helt fra den andre siden av kloden bare for å se på arkitekturen. Ja, i Ordrupgaard Museum har vi bestemt merket Zaha Hadid-effekten. Prosjektet gjør oss unike i Norden.

Lett tilgjengelig Hvis du skal reise til København og gjerne vil besøke galleriet, er det lett å komme seg dit på sykkel.

Du sykler gjennom København sentrum og videre gjennom det som populært kalles whiskeybeltet ut til Ordupgaard Museum.

Museet ligger i en stor park like ved Jægersborg Dyrehave. Men du kan også ta toget fra Sentralbanegården til Zaha Hadid-museet. Lenger ute på den samme toglinjen ligger for øvrig Karen Blixen-huset og Lousiana. Se kulturav.dk

VERDENSKLASSE: Tilbygget har en flytende form støpt i svart lavabetong.  FOTO: Roland Halbe
VERDENSKLASSE: Tilbygget har en flytende form støpt i svart lavabetong. FOTO: Roland Halbe Vis mer

Les også:

Svevende arkitektur

Trøndelags riviera

Stram arkitektur i vill natur

Hollandsk topparkitektur

STJERNEARKITEKT: Zaha Hadid. FOTO: Roland Halbe
STJERNEARKITEKT: Zaha Hadid. FOTO: Roland Halbe Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LEKKERT: Snart vil disse spenstige lokalene romme den store utstillingen "Møte med Japan" .  FOTO: Roland Halbe
LEKKERT: Snart vil disse spenstige lokalene romme den store utstillingen "Møte med Japan" . FOTO: Roland Halbe Vis mer