Vis mer

Et rundt stykke frokost

En enkel måte å kjenne på litt luksus i hverdagen er å unne seg deilige rundstykker om morgenen.

Det trenger ikke være mye bryderi å fikse noen gode rundstykker til frokost. Nystekt er jo best, men tiner og varmer du fryste rundstykkker litt før servering, så smaker de faktisk nystekt! Og noen varianter kan også forberedes kvelden før.

Kaldhevede morgenrundstykker (8 stk.)

Å bake et kaldhevet brød er perfekt hvis man vil unne seg nybakt til frokost. Deigen lages kvelden før og får heve langsomt i kjøleskapet over natten. 

• 25 g gjær
• 2 dl kald melk
• 1 dl kesam, mager
• 2 ss rapsolje
• 1 ts salt
• 5-6 dl siktet speltmel
• 1 egg
• blå valmuefrø

1. Rør gjæren ut i melken. Tilsett kesam, olje, salt og mel.

2. Arbeid sammen til en smidig deig.

3. Del deigen i 8 biter og form til runde boller. Legg dem på et brett eller en fjøl på bakepapir.

4. Dekk med et håndkle. La brettet stå i kjøleskapet natten over eller i ca. 10 timer.

5. Ta ut brødene og pensle med sammenpisket egg. Strø på valmuefrø.

6. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 225° i ca. 15 min.

KALDHEVEDE MORGENRUNDSTYKKER: Lag deigen kvelden før, så er det minimalt med jobb igjen om morgenen. Foto: LINNEA PRESS
KALDHEVEDE MORGENRUNDSTYKKER: Lag deigen kvelden før, så er det minimalt med jobb igjen om morgenen. Foto: LINNEA PRESS Vis mer

7. Avkjøl på rist og spis rundstykkene varme og ferske.
 

Gulrotboller med rug (22 stk.)

Med rå, revne gulrøtter blir deigen ekstra saftig, og brødene får en fin og gyllen farge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• 200 g gulrøtter (ca. 2 store)
• 50 g smør
• 5 dl melk
• 50 g gjær
• 1 ½ ss honning
• 2 ts hele karvefrø
• 6 dl siktet rugmel
• ca. 6-7 dl hvetemel

1. Skrell og finriv gulrøttene.

2. Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm til den blir fingervarm (37°). Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i væsken.

3. Tilsett gulrøtter, salt, honning, karve og nesten alt melet. Gjem litt til utbaking. Arbeid sammen til en smidig deig. La deigen heve under plast i ca. 40 minutter.

4. Ta deigen opp og kna den ut på melet bakebord. Del deigen i biter og form til boller. Legg dem på bakeplate med bakepapir. Dryss på litt mel.

GULROTBOLLER: Saftige godbiter til frokost. Foto: LINNEA PRESS
GULROTBOLLER: Saftige godbiter til frokost. Foto: LINNEA PRESS Vis mer

5. La bollene etterheve under plast i ca. 30 minutter. Stek dem midt i ovnen ved 225° i 10-12 minutter.

6. Avkjøl på rist. Bollene egner seg til frysing.

Tips! Liker du ikke smaken av karve, kan den sløyfes. Alternativt gir både hele fennikel- og anisfrø god kryddersmak.

Rundstykker med frukt og nøtter (16 stk.)

Frukt- og nøtterundstykker, som lages med natron, er raske å bake. Rør sammen ingrediensene og stek rundstykkene  i 10 minutter, så har du frokost i en fei.

• 2 dl grovt speltmel
• 5 dl siktet speltmel
• 1 dl knuste linfrø
• 1 dl strimlet tørket aprikos
• 1 dl grovhakkede valnøtter
• 2 ts natron
• 1 ts salt
• 4 dl yoghurt naturell
• 2 ss flytende honning

1. Bland sammen alle tørre ingredienser i en bolle. Rør i yoghurt og honning. Deigen skal være løs.

2. Sett deigen på bakepapir på stekeplate med to skjeer.

3. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 225° i ca. 10 min.

4. Avkjøl på rist og spis rundstykkene nystekte.

LES OGSÅ: Glutenfrie rundstykker og brød

RUNDSTYKKER MED FRUKT OG NØTTER: Disse er raske å bake og smaker deilig! Foto: LINNEA PRESS
RUNDSTYKKER MED FRUKT OG NØTTER: Disse er raske å bake og smaker deilig! Foto: LINNEA PRESS Vis mer