AVSLØRER: Kelner Talip Tung markerer hvor den store havskilpadden grov ned sine 50-60 egg. Natt til 24. juli blir de klekket og de små skilpaddene skal krype ut i Middelhavet. Turistene på solsengene skjønte fint lite av hva som skjedde da den dyrekjære kelneren viser naturens under. Foto: Eivind Pedersen
AVSLØRER: Kelner Talip Tung markerer hvor den store havskilpadden grov ned sine 50-60 egg. Natt til 24. juli blir de klekket og de små skilpaddene skal krype ut i Middelhavet. Turistene på solsengene skjønte fint lite av hva som skjedde da den dyrekjære kelneren viser naturens under. Foto: Eivind PedersenVis mer

Et under gjemt under turistenes solsenger

Du gjetter neppe hva som skjuler seg i sanden på de deilige tyrkiske strendene.

||| ALANYA (Dagbladet): Intetanende om et urgammelt under rett under dem, ligger turistene på solsengene og koser seg.

De er totalt uvitende om at natt til 24. juli kommer 50-60 små skilpadder krypende opp av sanden for å begi seg ut i Middelhavet.

Voktes
Kelner Talip Tung ved en av de mange strandrestaurantene i Alanya har nølende gått med på å vise Dagbladet hvor den store havskilpadden i slutten av mai krøp opp og gravde ned sine 50-60 egg. De ansatte forsøker å holde tett om hemmeligheten og den lokale strandsjefen kommer ilende til når Tung stiller opp til fotografering.

Han vil vite hva som foregår og er mildt sagt skeptisk til at historien blir offentliggjort.

Eldgamle
Det er nemlig ikke bare solhungrige nordboere som tiltrekkes av Tyrkias flotte strender. Også skilpaddene liker seg her og er avhengige av sanden for å føre arten videre, slik de har gjort i millioner av år. Skilpaddene befolket kloden allerede før dinosaurene gjorde sin entre.

Mektig syn
Den dyrekjære kelneren forteller at skilpadden kom krypende opp en sen kveld, akkurat mens personalet gjorde seg klar til å gå hjem.

-Den var helt uanfektet av den menneskelige oppmerksomheten. Den grov en times tid og kom 50-60 centimeter ned i sanden. Deretter la den eggene sine og lusket ned til stranden igjen før den forsvant i bølgene, forteller Tung og viser noen mørke, men avslørende bilder på mobiltelefonen.

-Det tar 60 dager før eggene klekkes. Da skal jeg være på plass for å følge naturens eget drama, forsikrer Tung.

Norsk hjelp
De store havskilpaddene i Middelhavet er av arten caretta caretta, forteller Inger Røise (60) fra Hurum.
Sammen med sin tyrkiske mann, Nurcemal Birtay (63) har hun i flere år arbeidet for å bevare den utryddingstruede arten.

Gjennom en egen organisasjon og nettsiden www.save-my-babies.com, har de allerede gjort mye for å kjempe skilpaddenes sak. Det er gitt byggetillatelse til en egen økopark på et 300 mål stort område nær Belek.

Viktig skapning
-Vi har engasjert oss fordi vi er fascinert av dyrene. De er dessuten viktige for økobalansen og bør behandles deretter, sier Røise.
Hun råder alle til å merke skilpaddereir med babuspinner i teepee-form, og skrive en lapp om at her er det et skilpaddereir. Slik kan folk unngå å ødelegge eggene ved en feiltakelse.

Var her først
-Havskilpaddene er utrolige spennende dyr. Etter 30 år kommer de tilbake til samme strand som de ble klekket. Deretter legger de egg med to-tre års mellomrom helt de de blir 60-70 år gamle, sier hun.

TRUET: Slik ser det ut når havskilpaddene kryper opp på strendene. Det skjer nattestid, mens solsengene i bakgrunnen står tomme for soltilbedere. Foto: Green Power
TRUET: Slik ser det ut når havskilpaddene kryper opp på strendene. Det skjer nattestid, mens solsengene i bakgrunnen står tomme for soltilbedere. Foto: Green Power Vis mer

Miljøorganisasjonen har registrert stadig økende forståelse for å beskytte skilpaddene, men fortsatt er det kamp mot turistnæringen som vil ha strendene for seg selv.

-Med litt smidighet kan både mennesker og skilpadder benytte strendene. De var her tross alt før oss, sier Røise.
 

ELDGAMMEL: Skilpaddene er et av verdens eldste dyr og var på plass allerede før dinosaurene. Foto: Green Power
ELDGAMMEL: Skilpaddene er et av verdens eldste dyr og var på plass allerede før dinosaurene. Foto: Green Power Vis mer
FAST RITUALE: Etter eggleggingen tusler skilpaddene tilbake til havet. Foto: Green Power
FAST RITUALE: Etter eggleggingen tusler skilpaddene tilbake til havet. Foto: Green Power Vis mer