TESTET: Villmarksliv har testet seks AW-kameraer. Dette er allværskameraer som er kompakte, forholdsvis solide og som tåler en vannskvett. FOTO: Jon Lenæs.
TESTET: Villmarksliv har testet seks AW-kameraer. Dette er allværskameraer som er kompakte, forholdsvis solide og som tåler en vannskvett. FOTO: Jon Lenæs.Vis mer

Ett av kameraene får terningkast seks

Vi har testet seks kameraer som tåler vann og kulde.

I norsk villmark opplever vi ofte tøffe værforhold, men selv i grisevær og under vann kan du ta gode bilder og videosnutter med et moderne AW-kamera, som samtidig er kompakt og tåler en trøkk.

I løpet av de siste årene har det dukket opp flere såkalte AW-kameraer på markedet. AW står for All Weather. Dette er altså allværskameraer som er kompakte, forholdsvis solide og som er så vanntette at de tåler langt mer enn en vestlandssommer.

Du kan faktisk fotografere under vann med dem!

Det gjør dem til ideelle fotoapparater til bruk på fisketur, på jakt og på fottur langt av lei. Ikke bare tåler de vann, støt og kulde, men de er enkle å bruke for deg som bare vil «trøkke», og programvaren er så god at de tar gode bilder under de fleste forhold.

Det betyr ikke at de er enkle innretninger. For friluftsfolk flest kunne de tekniske spesifikasjonene til et slikt kamera like gjerne være beskrivelsen av en F16.

Her er det mange faguttrykk som ikke gir mening, så det kan være vanskelig å velge. Derfor har vi testet de seks modellene som er på markedet i skrivende stund. Testen er ingen omfattende laboratorietest for fotonerder, men en brukstest hvor vi har vurdert fotoapparatenes spesifikasjoner og ergonomi i forhold til bruksområdet:

Hvilke tar de beste bildene på fiske og jakt i kulde og regn? For å hjelpe deg å velge riktig kamera, lister vi også opp de viktigste tekniske dataene og forklarer dem.

Felles for de seks Alle de seks kameraene i testen har autofokus og automatisk eksponeringskontroll, slik at det bare er å knipse. Men de har også alternative programmer for fotografering under vann og nærfotografering, for å nevne noe.

Samtlige har innebygd blitz, selvutløser (slik at du kan fotografere deg selv med rekordfisken eller ved elgfallet) og stativfeste.

Med hvert kamera følger det med batteri, ladekabel og kabler for å koble kameraet til PC og TV.

Det viktigste er imidlertid bruksanvisningen. Jo grundigere du leser den, desto større glede får du av kameraet ditt - og sjansen for blinkskudd øker med innsikt i menyene og mulighetene.

Det som ikke følger med, er minnekortet, den digitale «filmen» der bildene dine lagres. Av slike minnekort finnes det en rekke typer. Felles for dem er at prisen stiger med lagringskapasiteten, men det lønner seg å satse på et «stort» minnekort fra første stund.

Du kan ta opp video med alle kameraene i denne testen, men husk at levende bilder tar mye plass på minnekortet.

Under vann Selv om et AW-kamera er vanntett, må du ikke forveksle det med et avansert undervannskamera eller et speilreflekskamera i et undervannshus.

Du kan selvsagt dykke og fotografere under vann på fisketur, men vanntemperaturen i landet vårt innbyr ikke til slik aktivitet uten våtdrakt. Derfor vil de fleste nøye seg med å stikke kameraet ned i vannet og knipse. Men bevares vel - det kan gi flotte bilder! Og når det er badevann, kan du dykke og knipse spennende bilder.

Vær ellers oppmerksom på at AW-kameraene ikke tåler like dype dykk. Maksdypet er oppgitt i spesifikasjonene. Og det skader ikke å la kameraet ditt få en skikkelig tørk etter et besøk i det våte element. Har du badet fotoutstyret - frivillig eller ufrivillig - i saltvann, bør du skylle det i ferskvann.

Slik utførte vi testen For å vurdere brukervennlighet og ergonomi under feltmessige forhold, tok vi kameraene med til skogs og ut til kysten på noen kalde vårdager og «knottet» oss gjennom menyer og funksjoner med våte og valne fingrer.

Bildekvalitet, oppløsning og fargegjengivelse ble testet ved å fotografere de samme motivene under samme lysforhold over og under vann med samtlige kamera og sammenligne bildene i Photoshop.

Ved å forstørre bildene, ble forskjellene i oppløsning åpenbare. Vi la også vekt på å knipse motiver med stor kontrast og lignende for å se hvordan kameraenes programvare taklet slike utfordringer.

Våre beste bruksråd Alle kameraene er levert med stropper til å ha rundt håndleddet.

Bruk dem! Alltid! Hvis du vader, er det praktisk å ha fotoapparatet i en reim rundt nakken. Det hjelper lite om kameraet ditt er vanntett ned til 10 meter hvis du mister det i pilkehullet eller over ripa på kanoen ...

Kamera med GPS: Det første AW-kameraet med GPS er FinePix XP 30, og denne tilleggsfunksjonen byr på spennende muligheter.

Sammen med bilde av rekordfisken, kan du nemlig lagre koordinatene til fangststedet, men hvis du har et hemmelig fiskevann, må du være varsom med hva du sender fra deg av bilder. Vil du bevare hemmelighetene dine, må du slette GPS-dataene.

I tiden som kommer, vil det sikkert dukke opp flere AW-kameraer med GPS. Olympus har allerede lansert modellen TG 810, men den kom for sent til denne testen.

LES OGSÅ: Denne vindjakka får terningkast 6
Disse fleecejakkene holder deg varm
Stor test av årets ullundertøy
Vi har testet 14 par lette fjellsko

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Panasonic DMC-FT2 LUMIX Best i test. Karakter: 6/6 Produsent: Panasonic Nordic AB Pris: 3999 Canon PowerShot D10 Godt kjøp. Karakter: 5/6 Produsent: Canon Pris: 2999 Olympus Tough TG-610 Dette er et AW-kamera som har det meste du trenger på tur. Karakter: 5/6 Produsent: Olympus Pris: 2495 Fuji Fine Pix XP 30 Svært mye kamera for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Fujifilm Pris: 1795 Pentax Optio W90 Et solid kompaktkamera og en turkamerat å dele minner med. Karakter: 4/6 Produsent: Pentax Pris: 2795 Casio Exilim G EX-G1 Testens slankeste og letteste. Får god plass selv i skjortelomma. Karakter: 3/6 Produsent: Casio Pris: 1799