Ett av tre barn vil få en psykisk lidelse før de fyller 16 år

Nå kan foreldre hjelpe barna med grønne tanker.

SNAKKER SAMMEN: Et psykologisk førstehjelpsskrin er nyttig for å begynne å snakke om følelser, mener Annelise Ringsby, som bruker skrinet sammen med datteren Maria Ringsby Fauske (9). Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SNAKKER SAMMEN: Et psykologisk førstehjelpsskrin er nyttig for å begynne å snakke om følelser, mener Annelise Ringsby, som bruker skrinet sammen med datteren Maria Ringsby Fauske (9). Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Mange foreldre føler seg hjelpeløse når barnet er engstelig eller gruer seg til noe.

Psykologspesialist Solfrid Raknes har laget et psykologisk førstehjelpsskrin både de voksne og barna å håndtere negative tanker og følelser.

- Foreldre vet hvordan de skal hjelpe barna med å plastre sår, men når det er tankene som er vonde vet man ikke helt hvordan man kan hjelpe. Dette er et førstehjelpsskrin som kan hjelpe når noe er vanskelig, sier Raknes som jobber på barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk på Voss sykehus.

- Å være alene hjemme, skifte skole, begynne på en ny fritidsaktivitet eller å få seg venner, er ting barn og ungdom kan synes er vanskelig. Alle disse situasjonene kan bli lettere hvis barnet har lært seg å forstå og styre tankene sine.

Styre tankene Det er ikke uvanlig at barn har en psykisk lidelse i løpet av barndommen.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at hver tredje 16-åring i løpet av livet har hatt så store psykiske vansker at de ville ha oppfylt kriteriene til en diagnose.

Og stadig flere ungdommer får psykiske vansker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.