<strong>ATOMKRAFT:</strong> Dette er en thorium-drevet Cadillac, slik den ble framstilt av designeren Loren Kulesus i 2010. Thorium er et grunnstoff som av og til presenteres som framtidas alternativ til uran og plutonium. Foto: LOREN KULESUS
ATOMKRAFT: Dette er en thorium-drevet Cadillac, slik den ble framstilt av designeren Loren Kulesus i 2010. Thorium er et grunnstoff som av og til presenteres som framtidas alternativ til uran og plutonium. Foto: LOREN KULESUS Vis mer

- Ett gram tilsvarer 28 000 liter bensin

Ny bilteknologi som nesten er for utrolig til å være sann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om Årets Bil her!

DinSide: Når man tenker på de utslippene som genereres av en milliard biler her på kloden vår, er det fascinerende å tenke seg en teknologi som muliggjør bare å måtte «fylle drivstoff» én gang - og ferdig med det.

Atomdrevet bil Laser Power Systems (LPS) i Connecticut i USA utvikler ifølge det amerikanske nettstedet Industry Tap en teknologi som skal forsyne kjøretøy med energi produsert med det radioaktive grunnstoffet thorium - et av de mest energitette stoffene man kjenner til.

Thoriumbasert kjernekraft skal kunne lage energi bortimot uten forurensende avfallsstoffer.

Vi har undersøkt nærmere, og «nyheten» skriver seg fra 2011. Vi kan derfor ikke gå god for at det er akkurat denne teknologien som vil bæres fram. Likevel er ideene såpass besnærende at vi velger å omtale dem. Glem likevel ikke at det finnes noen som klarer å kjøre utrolig langt på vanlig drivstoff også ...

Utrolig drøyt Det eksperimenteres med små biter med thorium (grunnstoff nr. 90 i den periodiske tabell), som gjennom laserteknologi varmer vann og derved produserer damp som driver en miniturbin. Motoren det eksperimenteres med (i praksis et atomkraftverk i miniatyr), veier omtrent det samme som en klassisk forbrenningsmotor.

Men ett gram thorium kan ifølge Charles Stevens, sjef for LPS, produsere minst like mye energi som - hold deg fast - 28 000 liter bensin!

<strong>1 GRAM = 28 000 LITER:</strong> Laser Power Systems i USA hevdet i 2011 at de kunne «mate» en bilmotor med thorium-generert energi. Ifølge dem skal et gram thorium tilsvare 28 000 liter bensin. Foto: LPS
1 GRAM = 28 000 LITER: Laser Power Systems i USA hevdet i 2011 at de kunne «mate» en bilmotor med thorium-generert energi. Ifølge dem skal et gram thorium tilsvare 28 000 liter bensin. Foto: LPS Vis mer

Selskapet har beregnet at åtte gram vil være tilstrekkelig til å drive maskinen i 100 år. Det burde være nok for de fleste bilister også i nær framtid ...

Nærmere en realitet? Denne teknologien ble for noen år siden framstilt som den reneste science fiction, blant annet i vår egen artikkel om visjonære Loren Kulesus' Cadillac World Thorium Fuel Concept Car, produsert i anledning det amerikanske bilmerkets 100-årsdag.

Men hvis uttalelsene fra LPS viser seg å stemme med virkeligheten, kan det altså se ut til at det finnes en mulighet for å masseprodusere et slikt kjøretøy en gang i framtida.

Kan uansett bli nyttig Skal vi tro vårt hjemlige Teknisk Ukeblad, er thorium omtrent fire ganger mer ­vanlig i jordskorpa enn uran. Det ­produserer også lite atomavfall som ­brytes raskt ned, gjerne hundre ­ganger fortere enn uranavfall.

Mens man ­snakker om lagringstid på en halv million år for uranavfall, trenger thoriumavfall bare å lagres i rundt 100 år.

I tillegg er visstnok verken brenselet eller avfallsproduktene egnet for å produsere atomvåpen, og sammenliknet med uran trenger man altså svært små mengder thorium for å produsere energi.

Testes i Norge Thorium kan med andre ord stå foran et kommersielt gjennombrudd etter flere år med undersøkelser og studier. Faktisk begynte et eksperiment her i Norge i juni med brenning i thorium i en vanlig reaktor. Det kan du lese mer om i denne artikkelen i Teknisk Ukeblad.

Kilder: Industry Tap, General Electric, Teknisk Ukeblad, DinSide

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer