LOKKET AV LYKKE: Brede meglersmil over det som tilsynelatende er en pris som er for god til å være sann, kan nettopp være det. Beste måten å avsløre lokkepriser på, er å sjekke prisnivået i nærområdet.  Illustrasjonsfoto: ThinkStock
LOKKET AV LYKKE: Brede meglersmil over det som tilsynelatende er en pris som er for god til å være sann, kan nettopp være det. Beste måten å avsløre lokkepriser på, er å sjekke prisnivået i nærområdet. Illustrasjonsfoto: ThinkStockVis mer

Ett tastetrykk avslører meglernes pristriks

Klag på megleren om du oppdager det.

Du har funnet en leilighet du har lyst på og bestemt deg for å gi inn bud, men etter hvert oppdager du at prisantydningen var satt lavere enn det selger ønsket å selge for.

Og det er ikke første gangen du har opplevd dette.

Sannsynligvis har du vært utsatt for det som etter hvert har blitt et problem i deler av boligmarkedet, at prisantydningen settes kunstig lavt for å trekke til seg interessenter.

- Vi har inntrykk av at det har blitt mer av det, sier forbrukerombud Gry Nergård til klikk.no, og uttrykker at hun ikke forstår hvorfor meglerne i det hele tatt benytter seg av det i dagens marked med høy aktivitet.

I et oppslag i Dagens Næringsliv sier en megler at de bevisst har satt prisen lavere for å trekke til seg kjøpere, men både bransjen og Forbrukerombudet ønsker nå å rydde opp i dette.

Selv kan du på en enkel måte stadfeste om prisantydningen er reell, eller om den er satt kunstig lavt.

Sjekk prisene i nærområdet Nyvalgt leder for Oslo og Akershus eiendomsmeglerforening, Anders Langtind, råder potensielle boligkjøpere til å sjekke kvadratmeterprisen i nærområdet.

- I boligannonsene på Finn.no vil man finne en prisstatistikk (se bildet t.h.) som blant annet viser kvadratmeterprisen for solgte boliger i nærområdet. Sjekk denne. I tillegg utarbeider bransjen selv prisstatistikker som vil være nyttige, sier han til klikk.no.

Han tipser også om de boligkalkulatorene som ligger ute på nettet og som kan brukes til å sammenligne priser.

- Vårt råd til forbrukerne er å sette seg inn i hva prisnivået er i området. Og dersom verditaksten ligger over prisantydningen, bør man sjekke særlig nøye, sier forbrukerombud Gry Nergård.

- Generelt er det tre forhold som kan være med og belyse om det er snakk om lokkepriser: Dersom det er et stort sprik mellom prisantydning og sluttpris, og med verditaksten liggende mellom disse, vil det i etterkant være en indikasjon om en kunstig lav prisantydning.

Skaper frustrerte boligkjøpere Nergård forteller at verken forbrukermyndighetene eller bransjen ønsker en framvekst av lokkepriser.

- Vi har allerede hatt ett tilfelle hvor megler har innrømmet bruk av lokkepriser og erkjent at det vil de slutte med.

Nergård fremhever at myndighetene opplever bruken av lokkepriser som alvorlig, blant annet fordi det skaper frustrasjon hos boligkjøperne.

- Potensielle kjøpere bruker tid på visninger på leiligheter som i virkeligheten er uaktuelle for dem, og i tillegg kan det bidra til at kjøpere betaler enn høyere pris enn de strengt tatt har råd til.

Byr høyere enn planlagt Og nettopp det siste er også Langtind opptatt av.

- Mange på visning, som er lokket dit av en lav prisantydning, skaper jo et inntrykk av attraktivitet. Da er det lett for en potensiell kjøper å tenke at denne leiligheten skal jeg virkelig ha. Og når budet først er lagt inn, er det lett for at man går opp til en høyere pris enn man hadde planlagt.

- Tillit til taksten Problematikken omkring lokkepriser er også noe som opptar takstbransjen, og de har tillit til at meglerbransjen og myndighetene rydder opp.

- Og så skal forbruker kunne ha tillit til at den taksten som er satt, gir et korrekt bilde av markedet, sier administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, Are Andenæs Huser, til klikk.no.

- Men i situasjoner med oppgang i markedet, vil det ofte være slik at salgsprisen ender høyere enn taksten. Tilsvarende har vi sett i nedgangstider at salgsprisen havnet under taksten.

Klage på megleren Ifølge Nergård finnes det ikke noe eksplisitt forbud mot lokkepriser, men markedsføringsloven forbyr det som heter villedende markedsføring.

- Det er denne bestemmelsen vi er nødt til å vurdere det opp mot, men vi må påvise at det er en bevisst praksis og ikke bare enkeltstående feilvurderinger.

- Dersom man har mistanke om at det er satt en lokkepris, kan megleren klages inn for klagenemnda for meglertjenester, framhever Langtind.

Vil rydde opp Langtind forteller at bransjen ikke har noe å tjene på bruken av lokkepriser.

- Vi forstår ikke hvorfor enkelte meglere benytter seg av dette. Som bransje må vi skjerpe oss og styrke forbrukernes tillit til oss.

Han forteller at de har kalt inn til et møte for å drøfte hva de skal gjøre.

- Og det håper vi gir et tydelig signal inn i bransjen om at vi ønsker å rydde opp.

Forbrukerombudet på sin side tar gjerne imot klager og tips på meglere som mistenkes for å bruke lokkepriser.

Les også:
Quiz om å kjøpe bolig
Boligkjøpet er dyrere enn du har regnet med
Gammel fabrikklåve ble lekkert hytteparadis
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SAMMENLIGN PRISER: I boligannonsene på Finn.no vil man finne en prissammenligning som kan brukes til å sjekke om det aktuelle objektet er priset for lavt. Skjermdump: Finn.no
SAMMENLIGN PRISER: I boligannonsene på Finn.no vil man finne en prissammenligning som kan brukes til å sjekke om det aktuelle objektet er priset for lavt. Skjermdump: Finn.no Vis mer