FOR SLITNE FOR SEX: - Dette er en veldig vanlig problemstilling, og det er ikke uten grunn at mange førstegangsfødende går fra hverandre i løpet av det første året, sier en av Dagbladets samlivseksperter. Så hvordan løser en problemet? Foto: NTB SCANPIX
FOR SLITNE FOR SEX: - Dette er en veldig vanlig problemstilling, og det er ikke uten grunn at mange førstegangsfødende går fra hverandre i løpet av det første året, sier en av Dagbladets samlivseksperter. Så hvordan løser en problemet? Foto: NTB SCANPIXVis mer

- Etter at vi fikk barn føles sex som et ork. Hva kan vi gjøre?

Vi har spurt samlivsekspertene.

- Etter at vi fikk barn føles sex som et ork. Hva kan vi gjøre?

Thomas J. Winther, sexolog, par- og familieterapeut

- Etter at vi fikk barn føles sex som et ork. Hva kan vi gjøre?
 - Dette er en veldig vanlig problemstilling, og det er ikke uten grunn at mange førstegangsfødende går fra hverandre i løpet av det første året. Her er nærhet og sex en viktig forebyggingsfaktor. Tilknytningshormonet oksytocin produseres ved berøring, og spesielt når vi har sex. Den eneste gangen det produseres mer oksytocin, er når mor ammer. Det betyr at mor i denne fasen får dekket behovet for tilknytning, mens far blir til overs. Derfor er det ekstremt viktig å ta vare på sexlivet i denne perioden. Har du sex, vil du få mer lyst på sex. Kutter du ut sex, kan lysten forsvinne og problemene vokse. Man skal ikke presse seg til å ha sex, men jeg sier som Esben Esther Pirelli Benestad: «Det er mye mellom null og knull».

Vis mer

Frode Thuen, psykolog og professor ved Høgskolen i Bergen

- Etter at vi fikk barn føles sex som et ork. Hva kan vi gjøre?

- Prøv å organisere tiden, engasjementet og overskuddet. Det er viktig å vedlikeholde sexlivet, spesielt i travle tider som småbarnsfasen. Noen ganger må en bare gjøre det, selv om lysten er fraværende. Dere kan for eksempel avtale at dere skal gjøre det en gang i uken eller et par ganger i måneden. Tilrettelegging er viktig; sett av tid og skap en ok ramme. Hvis en venter på at lysten skal komme lyst, skjer det sjelden. De fleste synes det er godt når en først gjør det, litt på samme måte som med trening.

Vis mer

Bente Træen, professor og seksualvaneforsker ved Universitetet i Oslo

- Etter at vi fikk barn føles sex som et ork. Hva kan vi gjøre?

- For de fleste dreier dette seg om en relativt begrenset periode av livet, og det er viktig å være innstilt på at sånn kan det komme til å bli. Vi kan holde ut mye når vi vet det er en ende på det. Lag avtaler som frigjør tid til dere som par. Skaff barnevakt, gå på date. Gjør ting underveis som bekrefter dere som kjærestepar.