RESTITUSJONSDRIKK: Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du gjerne drikke en sjokolademelk.  Foto: ERIK HELGENESET
RESTITUSJONSDRIKK: Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du gjerne drikke en sjokolademelk. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Etter ei treningsøkt trenger du sjokolademelk med mer sukker

Her ser du hvorfor.

(Bramat.no): Sjokolademelk inneholder mer sukker enn vanlig melk, men så lenge du ikke bruker det som tørstedrikk, kan sjokolademelk være et bra alternativ til melk innimellom.

Som for eksempel etter en treningsøkt.

Sjokolademelk etter treningen Som du kanskje allerede vet, kan sjokolademelk brukes som restitusjonsdrikk. Etter en treningsøkt trenger du både protein og karbohydrater.

Sjokolademelk inneholder like mye protein som vanlig melk, og har dessuten mer karbohydrater enn melk i form av sukker.

Forskning viser at sjokolademelk både kan erstatte væsketap og restituere slitne muskler etter trening, sannsynligvis på grunn av innholdet av natrium og kalium.

Sjokolademelk og annen melk inneholder dessuten en fin blanding av karbohydrater og proteiner av svært god kvalitet. Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du altså gjerne drikke en sjokolademelk.

Det er viktig å være klar over at du i slike tilfeller godt kan velge sjokolademelk som ikke nødvendigvis kommer best ut i denne testen. Etter en treningsøkt kan sjokolademelken nemlig godt inneholde mer karbohydrater/sukker, enn hva du bør tillate deg ellers.

Flytende kalorier Drikker du eller barna dine sjokolademelk ofte, kan det være lurt å velge den typen som inneholder minst sukker, fett og kalorier.

Det er også lurt å se litt på størrelsen. Når du først har en sjokolademelk drikker du den gjerne opp.

Da blir det ofte litt mye sukker og kalorier hvis du velger de største typene.

I denne testen har vi derfor valgt å sammenlikne hvor mye energi og næringsstoffer du får i deg ved å drikke en hel sjokolademelk, og ikke hvor mye det er per dl.

Slik vurderte vi For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sjokolademelk har vi sett på innhold av kalorier, protein, mettet fett, og karbohydrater per enhet med sjokolademelk. Mengden protein trekker opp, mens mengden karbohydrater, fett og kalorier trekker ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik har vi gjort testen Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Cocio One En av testens vinnere, delvis fordi den er såpass liten. Karakter: Produsent: Cocio sjokolademælk AS Litago sjokolademelk lett En av vinnerne pga forholdsvis lite kalorier og fett. Karakter: Produsent: Tine Alpro soya Choco Et greit alternativ både pga størrelse og sammensetning. Karakter: Produsent: Alpro GmbH Cocio classic sjokolademelk Et ok alternativ, men både størrelse og innhold gjør at denne gir en del karbohydater. Karakter: Produsent: Cocio sjokolademælk AS Litago original sjokolademelk Mer sukker, fett og kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Sjokomelk Mer sukker, fett og kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Sjokolademelk Relativt mye karbohydrater. Karakter: Produsent: Q meieriene Litago sjokolademilkshake Testens høyeste innhold av karbohydrater og kalorier. Karakter: Produsent: Tine Litago supershake med sjokolade og karamell Testens høyeste innhold av fett. Karakter: Produsent: Tine Les mer på Bramat.no:
Syndige scampi - det verste du kan ha på tallerken
Slik kan du forebygge forkjølelse
Fakta og myter om brød