Etter finværet i fjor ville sju av ti ta ferien i Norge

Her er alternativene når du ikke kan dra på stranda.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er mange gode reiseopplevelser i Norge,også når ikke været er det beste.
Steder som utenlandske turister må reise langt for å oppleve, har mange av oss ikke så langt unna.

Mye å se - Det er fort gjort å glemme de mange mulighetene i eget land når man planlegger ferien, bruk denne sommeren til å se mer av Norge, anbefaler Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

I år planla  sju av ti, eller 68 prosent, av oss  å ta ferien i Norge, viste en undersøkelse fra NHO Reiseliv, som kom rett før sommerferien.

I en tilsvarende undersøkelse i 2014 svarte 49 prosent av nordmenn at de planla å legge ferien til hjemlandet.

Utenlandske Utenlandske turister har fått øynene opp for Norge som turistland, mener Tuftin. Han kan fortelle at oppmerksomheten i USA er rekordstor.

- Det snakkes mye om Norge både i mediebransjen og blant reisende, sier Tuftin.

Ut på tur 2015 er Friluftslivets år. Det betyr at det er massevis av arrangementer i år.

Norges største skogeier, Statskog, har lansert friluftskampanjen «Nå er det din tur» med tips til de beste turområdene.
Den Norske Turistforening kunne per 21. juli i år telle opp rekordmange 257910 medlemmer.

Aktiv ferie Mange  liker å være aktive også i ferien.
I sommer har Dagbladet hatt en serie om aktiv turisme.

 HAUGFOSSEN:  På Blaafarveværket er det akkurat åpnet en ny kultursti med autentiske kulturminner om norsk bergverksindustri, fra den tiden Blaafarveværket leverte 80 prosent av verdensproduksjonen av blåfarge på midten av 1800-tallet.  Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
HAUGFOSSEN: På Blaafarveværket er det akkurat åpnet en ny kultursti med autentiske kulturminner om norsk bergverksindustri, fra den tiden Blaafarveværket leverte 80 prosent av verdensproduksjonen av blåfarge på midten av 1800-tallet. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Vi har sett på mulighetene for sykling, padling, fisking, klatring, gruvesafarier, løp og vandringer, badeplasser og temaparker over hele landet.

Reis og løp I år står det mer 1750 løp på terminlista til Kondis, organisasjonen for mosjonsidrett i Norge.

I tillegg arrangeres det 101 store løp med mer enn 500 deltakere.

- Her kan du sjekke ut løp i fin natur, fra motbakkeløp i vakker natur til bygdeløp hvor det ofte er andre tilbud som grilling, mat og underholdning i forbindelse med løpene, tipser Marianne Røhme, daglig leder og ansvarlig redaktør i Kondis, som driver nettsida kondis.no.

Kondis anslår at alle løpene til sammen har ca. 400 000 deltakere i året.

Klatretur Klatring blir også stadig mer populært.

Med de mange mulighetene som nå finnes for innendørs klatring, kan det være nesten 100 000 som driver med klatring her i landet nå, anslår Stein Tronstad i Tromsø, klatreekspert som har skrevet boka «Innføring i klatring».

På sjøen Interessen for padling er stigende. Det selges 20 000 kajakker i året. Stein Roger Lauritzen, som vanligvis skriver bilferietips i NAF-boka, har i år gitt ut ei bok med 1000 padlemuligheter i Norge.

Sykkeltur Nå selges det flere mountainbikes enn alpinski i Norge. Mange av alpin-destinasjonene har kastet seg på sykkelbølgen, med terrengsykling, stisykling og downhill.  Nasjonale sykkelveger går fra Kirkenes til Svinesund, via Bergen, Trondheim og Nordkapp.

Fisketur Fisking er også en fin måte å komme seg ut i friluft.
Ingen land kan vise til tilsvarene stor deltakelse innen fritidsfiske som Norge.

Etter finværet i fjor ville sju av ti ta ferien i Norge

Halvparten av oss voksne fisker én eller flere ganger per år. Blant barn mellom 11 og 16 år fisker én eller flere ganger per år, melder Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Industrihistorie Mye av turismen i Norge drives av ildsjeler.
Direktør Tone Sinding Steinsvik har bygget opp Blaafarveværket i Modum til et av sommerens mest besøkte steder, med kunstgalleri, gruvesafari og en ny kultursti som forteller om Norges industrihistorie fra den gang 80 prosent av verdens blåfarge ble produsert akkurat her.  
Reiselivsmeldinga Regjeringen arbeider nå med en ny reiselivsmelding, den første på 15 år.

I sommer reiser næringsminister Monica Mæland landet rundt for å få innspill fra reiselivsbransjens mange små og store aktører.

Utfordringer - Det er mange utfordringer med å drive virksomhet i Norge. Været er en av dem, og det kan vi ikke gjøre noe med, sier Monica Mæland. Men alt fra skilting, skatter og avgifter, til dårlige veier og flyforbindelser er noe vi må ser på, sier Mæland.

Den lave kronekursen gjør det også godt å holde seg hjemme i Norge, mener hun.

Hun tror ikke den noe dårlige sommeren vil ha noe å si for interessen for Norge som reisemål. 

Ikke for å bade - Utenlandske turister kommer ikke til Norge for å ligge på en strand, De kommer for å oppleve norsk natur, norsk kultur og norsk mat.

Mens vi her hjemme er vant til å forholde oss til været.
- Det er mye du kan gjøre uavhengig av vær, sier Mæland, og lister opp blant annet det store Vil Vite, Bergens Vitensenter, byfjellene rundt Bergen, Bergens nye badeanlegg og Edvard Griegs hus Trollhaugen, som noen av Bergens mange perler.

Monica Mæland er også veldig fascinert av Svalbard og Arktis som reisemål.

 NORDKAPP:  Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET
NORDKAPP: Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET Vis mer