Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Etterspørselen etter flybilletter til USA faller drastisk

Trump-effekt, mener reisebyrå

DALENDE INTERESSE: Reisebyrået Ticket Feriereiser opplever, som en en rekke andre europeiske reisebyråer, fallende interesse for USA-ferier etter Donald Trumps inntreden som president. Her Manhattan i New York, sett fra Ellis Island. Foto: NTB Scanpix
DALENDE INTERESSE: Reisebyrået Ticket Feriereiser opplever, som en en rekke andre europeiske reisebyråer, fallende interesse for USA-ferier etter Donald Trumps inntreden som president. Her Manhattan i New York, sett fra Ellis Island. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter at Donald Trump inntok det ovale kontor 20. januar, har bestillingene av flybilletter til USA hatt en klar nedadgående tendens, ifølge statistikk fra online-reisebyrået Ticket Feriereiser.

Nedgangen er faktisk på hele 33 prosent, opplyser markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen.

- Etter lang tids oppgang på bestillinger av reiser til USA ser Ticket nå for første gang en Trump-effekt på nordmenns bestilling av USA-reiser, sier Wolff Andersen, og legger til at nordmenn heller velger å reise på ferie til land som Spania, Thailand, Nederland og Dubai.

Forbigående?

- Det er for tidlig å se om de siste ukenes nedgang kommer til å holde seg eller bare er et forbigående fenomen. De lave flyprisene vil få mange til å ønske å reise til USA til tross for at dollaren er dyr og nordmenns misnøye med president Trump, sier Wolff Andresen.

SKREMMER TURISTENE? En rekke aktører rapporterer om dalende interesse for USA-ferier etter at Donald Trump tok fatt på presidentgjerningen. Foto: REX/Shutterstock 
SKREMMER TURISTENE? En rekke aktører rapporterer om dalende interesse for USA-ferier etter at Donald Trump tok fatt på presidentgjerningen. Foto: REX/Shutterstock  Vis mer

SAS er avskåret fra å kommentere sine bestillinger til USA da selskapet snart skal legge fram kvartalsregnskap, og ikke kan kommentere børssensitive forhold.

Også i Sverige har Expressen rapportert om sterk nedgang i interessen for USA-ferier.

Hos den norske operatøren USA-spesialisten, er derimot trenden en annen:

- Vi har en 15 prosent økning per i dag mot samme tid i fjor, sier daglig leder June Arlen Eggesbø Lundeby til Dagbladet.

- Vi har heller ingen kunder som sier at de ønsker ikke å reise eller å utsette reisen sin til USA pga Trump, sier hun.

Frykter stor nedgang

Det er flere viktige aktører som har advart mot at president Trumps politikk, og da hans forsøk på å innføre innreisenekt for hele nasjonaliteter, kan få en kraftig negativ effekt for turistindustrien i USA.

I The Forbes uttaler Adam Sacks, leder i Tourism Economics, at innreiseforbudet vil få alvorlige konsekvenser for amerikansk turistindustri i år.

- I 2016 brukte utenlandske besøkende 246 milliarder dollar i USA. Dette er mer enn hva landets bilindustri, jordbruket og oljeindustrien eksporterer for, sier Sacks til The Forbes.

Tapt millioner allerede

I følge The Global Business Travel Association (GBTA), er effekten av redusert turisme allerede målbar i USA.

Etter Trumps inntreden i presidentkoridorene i Washington, anslår GBTA at nasjonen allerede har tapt 185 millioner dollar i inntekter på turisme. Dette begrunnes i at turismen har falt med 2,2 prosent i forhold til i fjor siden Trump ble innsatt, skriver The Telegraph.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media