EU-forslag kan senke mobilprisene drastisk

Vil bli langt billigere å ringe og surfe på ferie.

EN SEIER FOR FORBRUKERNE: - Hvis forslaget overlever den politiske saksbehandlingen, tvinges mobiloperatørene til å skru ned prisene ytterligere. Dette vil i så fall være en stor forbrukerseier, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
EN SEIER FOR FORBRUKERNE: - Hvis forslaget overlever den politiske saksbehandlingen, tvinges mobiloperatørene til å skru ned prisene ytterligere. Dette vil i så fall være en stor forbrukerseier, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

EU-kommisjonen vil ha bort flere av gebyrene som har presset mobilregninga i været. Også norske mobilkunder kan glede seg.

I kveld la EU-kommisjonen fram sitt lenge planlagte forslag til hvordan telekomindustrien skal reguleres.

Målet er å fase ut gjesteavgiftene, også kalt roaming, som gjør mobilsurfing mye dyrere i utlandet enn hjemme. Kommisjonen vil også ha bort gebyret for å ta imot samtaler i andre europeiske land.

- Hvis forslaget overlever den politiske saksbehandlingen, tvinges mobiloperatørene til å skru ned prisene ytterligere. Dette vil i så fall være en stor forbrukerseier, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

EUs mål er å få på plass et ekte fellesmarked for teletjenester i de 28 EU-landene og EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein innen 2016. Håpet er å bedre forbrukerrettighetene, men også å skape bedre konkurranseforhold.

Først skal imidlertid forslaget fra Kommisjonen gå en lang behandlingsvei i EU-systemet. Det er ventet endringer før det endelige vedtaket gjøres av EU-landene og av EU-parlamentet.

(NTB)