Få mer ut av elbilen

Slik unngår du flatt batteri.

TYNER STRØM: Øyvind Lune er ekspert på å få maksimalt ut av elbiler. Her kan du lese hans tips for å øke kjørelengden. Foto: Egil Nordlien, HM Media
TYNER STRØM: Øyvind Lune er ekspert på å få maksimalt ut av elbiler. Her kan du lese hans tips for å øke kjørelengden. Foto: Egil Nordlien, HM Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 7500 elbiler glir lydløst rundt på norske veier. Bak rattene sitter førere som tidvis kaster nervøse blikk på displayet. De har rekkeviddeangst. For selv om de færreste er bekymret over begrenset rekkevidde til daglig, melder uroen seg gjerne når elbilen må strekke skikkelig på bena.

Og en elbilists mareritt er at batteriene brått og for tidlig går tomme, og etterlater sjåføren i veikanten, til skadefro flir fra forbipasserende på fossilt brennstoff.

Men det finnes råd!

Elbil-frelst Vi inviterte landets kanskje mest rutinerte batteri-tyner til å kjøre en fulladet Nissan Leaf for å vise oss hvordan man kan komme lenger med fornuft og en lett høyrefot, og for gode råd om god elbil-atferd ellers.

Øyvind Lunde (47) er Elbil-frelst elektriker, og fast tester («Lundetesten») av batteribiler på Norsk Elbilforenings nettside elbil.no.159 kilometer, anslår automatikken at vi skal kunne kjøre når vi sklir ut fra Nydalen i Oslo. Men allerede her er det viktig å være på vakt. For dette er bare et estimert tall.

- Man må ta med i betraktning at bilen selv ikke aner hvordan du kommer til å kjøre, eller hvordan terrenget ser ut dit du skal. Den vil alltid se seg tilbake, og anta at resten av ruta blir tilnærmet likt strekningen du har gjort unna, forklarer Lunde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer