Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Få opptil 50 prosent rabatt på forsikringen

Oversikt over tiltak som lønner seg.

PENGER PÅ SPAREKUA: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, kjent fra «Luksusfellen» på TV3, hjelper deg å få ned prisen på forsikringene dine. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
PENGER PÅ SPAREKUA: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim, kjent fra «Luksusfellen» på TV3, hjelper deg å få ned prisen på forsikringene dine. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den beinharde konkurransen mellom selskapene gjør det enklere å prute ned prisen.

Men du kan også gjennomføre skadeforebyggende tiltak (se oversikten nederst) som senker premien, eventuelt øke egenandelen, samle forsikringene eller på andre måter endre strukturen slik at du sparer penger. Her er rådene.
  1. Sjekk ny premie: På denne tida mottar mange kunder varsel om økt forsikringspris.

Reglene har endret seg slik at forsikringsselskapene nå må sette opp ny og gammel pris ved siden av hverandre, både når det gjelder totalpremie og hver enkelt skadeforsikring (bil, villa, reise etc.).
  2. Forståelig? Reagerer du på prisøkningen? Er for eksempel villaforsikringen gått opp med en tusenlapp over natta. Ring da vel. Og be om en forklaring.

Standardforklaringen fra kundekonsulenten i den andre enden vil være at skadeutbetalingene har vært så store at de må heve premiene på alle forsikringer. Forklaringen er for så vidt gyldig for villa- og hytteforsikringer. En kald og langvarig vinter førte til store utbetalinger for brann- og vannskader.

Men for biler er økningen på bare 2 prosent etter årets første ni måneder. Derfor skal du være obs hvis bilforsikringen øker like mye som villaforsikringen.

3. Sjekk priser på Storebrand.no: Konkurransen mellom forsikringsselskapene har hardnet til de siste tre åra. Det kan vi blant annet takke Storebrand for.

Selskapet kastet seg inn igjen i kampen om kundene i 2007. Lokkemiddel: lavere lave priser og langt mer kundevennlige nettsider enn konkurrentene. Seinere har DnB NOR og Frende kommet til.

nettsidene kan du enkelt sjekke hvilken pris Storebrand tilbyr for dine forsikringer. Det tar bare noen minutter.

4. Prut: Ta utskrift av tilbudet og send det til ditt eget selskap. Det er godt mulig at andre selskap kan matche Storebrands tilbud, og hvis du er en fornøyd kunde, er det liten vits i å skifte for eventuelt å spare noen få hundrelapper.

5. Send på anbud: Selv om ditt eksisterende selskap ikke klarer å matche prisen, er det slett ikke sikkert at du skal flytte forsikringene over til Storebrand.

Send utskriften ut på anbud, i det minste til Frende, som i Dagbladets Forsikringsbørs har knivet knallhardt med Storebrand om førsteplassen. Også andre nye aktører som NEMI, KLP og DnB NOR har lave priser

6. Samle forsikringene: Selskapene kan gi deg betydelige rabatter hvis du samler flere forsikringer hos dem, opptil 20 prosent hos enkelte.

Du må selvsagt måle totalprisen opp mot det å shoppe forsikringer hos hvert enkelt selskap, men i Dagbladets Forsikringsbørs vil det for en normalkunde være mest å hente ved å samle forsikringene.

7. Øk egenandelen? Egenandel og pris står egentlig i et motsetningsforhold til hverandre. Øker du egenandelen, synker prisen.

Fagsjef Fred Nilsen i Sparebank1 Skadeforsikring mener at en del kunder har mangler i samlet forsikringsdekning ved at det mangler for eksempel reiseforsikring eller personforsikringer (uførhet) samt at forsikringssummen for innbo er altfor lav.

- Samme kunde har ofte lave egenandeler på bil, hus og andre forsikringer. Ved å justere opp disse egenandelene til et nivå som passer med kundens akseptable egenrisikonivå, blir det ofte åpning for å også dekke de risikoområdene som nå ikke er sikret, sier han

8. Sjekk tiltakene: Vi har satt opp en oversikt over rabattene som de største selskapene gir kunder som gjennomfører enkelte skadeforebyggende tiltak.
(Se nederst i saken.)

Til sammen kan du spare opptil 50 % på premien i enkelte selskaper!

Merk at selskapene premierer tiltakene svært ulikt. Sparebank1 gir for eksempel ingen rabatt hvis bilen har ESP, mens Gjensidige gir 5 %. Men sistnevnte selskap premierer ikke startsperre, mens Sparebank1 gir 10 % rabatt for tyveridelen av bilforsikringen.

Sjekk om du allerede har gjennomført ett eller flere av tiltakene på lista. Har du fått vannstoppventil på kjøkkenet? Har sønnen din, som stadig låner familiebilen, fylt 24 år? Gi beskjed til forsikringsselskapet.

FORSIKRING: Er du forsikret i kulda? Foto: Tryg forsikring
FORSIKRING: Er du forsikret i kulda? Foto: Tryg forsikring Vis mer

Både Gjensidige, Codan, Tryg og Storebrand gir solide rabatter hvis du bare har voksne sjåfører. Storebrand gir inntil 23 prosent rabatt på bilforsikringen.

9. Byttet bil? Kjøper man ny bil via forhandler, gir gjerne butikken beskjed til forsikringsselskapet som så endrer polisen automatisk til den nye bilmodellen.

Men det er ikke gitt at selskapet vet om alle de skadeforebyggende tiltakene du har gjennomført. Enkelte tiltak, som startsperre, klimaanlegg og ESP er det gjerne tatt hensyn til i tariffkriteriene for hver enkelt modell. Men en del ekstrautstyr, som for eksempel bilalarm, må du selv gi beskjed til selskapet om,

10. Overforsikret? Det er ikke slik at du får dobbelt opp hvis du har dobbel skadeforsikring. Har du to livs- eller ulykkesforsikringer, vil du få utbetalt erstatning fra begge.

Men når det gjelder forsikring av ting, får du bare dekket tapet én gang uansett antall forsikringer.

Her er de vanligste overforsikringene:

• Reiseforsikring: Kanskje har du reiseforsikring via jobben som dekker både yrkes- og fritidsreiser. Uansett kan det være rimeligere å kjøpe en felles familieforsikring i stedet for et par separate reiseforsikringer. Da kan du også droppe å kjøpe de separate forsikringene som tilbys når du kjøper enkeltreiser.

Husk også at du får gratis reiseforsikring på kjøpet når du betaler reisen med enkelte kredittkort, selv om denne forsikringen ikke er like bra som de ordinære, helårige reiseforsikringene.

• Hjemforsikring: Mange har tilgang til billigere og bedre hjemforsikring gjennom kollektiv innboforsikring i yrkesorganisasjonen eller gjennom arbeidsgiver.

LO-medlemmer har en gratis innboforsikring inkludert i medlemskontingenten.

• Verdigjenstandforsikring: Enkelte verdigjenstander, slik som PC og fotoutstyr blir nedskrevet med stigende alder. Derfor kan bruktverdien være like lav som egenandelen, noe som gjør at du heller bør kutte ut forsikringen. I tillegg kan mange gjenstander være dekket gjennom hjemforsikringen eller reiseforsikringen når du er på reisefot.

11. Full kasko? Behøver du virkelig full kasko på bilforsikringen? På et tidspunkt vil nemlig bilens verdi bli så lav at kaskoforsikring ikke lønner seg.

Tommelfingerregelen er at du kan droppe kasko når bilen er verdt mindre enn 100 000 kroner. Bytt heller til delkasko som dekker brann, innbrudd og tyveri, samt glasskade på egen bil.

12. Øk bonusen: Man starter som regel med 20 prosent bonus første gang man forsikrer bilen sin. Men hvis du kan bevise at du har kjørt bil i flere år, for eksempel fordi du har eid firmabil eller vært medlem i bilkollektiv, kan du i enkelte selskaper «prute» deg oppover bonusstigen.

Hvis du bytter bilforsikringen til et annet selskap er det som regel også mulig å prute seg et hakk oppover, for eksempel fra 40 til 50 % selv om du bare har hatt 40 % bonus i et halvt år.

FORSIKRINGSRABATTER: Oversikt over selskapenes rabatter for ulike skadeforebyggende tiltak.
FORSIKRINGSRABATTER: Oversikt over selskapenes rabatter for ulike skadeforebyggende tiltak. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!