<strong>GRENSELØS:</strong> Nå kan også bilhandel bli grenseløs fra Norge mot utlandet. Foto: PER ERVLAND
GRENSELØS: Nå kan også bilhandel bli grenseløs fra Norge mot utlandet. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Få refundert engangsavgift

Eksportere bil? Budsjettforslag gjør det mulig å få refundert deler av avgiften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Å importere bil selv er en enkel sak. Alt er tilrettelagt, og det ligger horder av bruksanvisninger på nett om hvordan du skal gå frem. I tillegg har vi for vår del laget en kalkulator som gjør hele jobben for deg.

Men har du noen gang forsøkt å eksportere en bil ut av landet igjen?

I dagens budsjettforslag fra Regjeringen forteller de at det jobbes med en mer rettferdig løsning for å kunne selge biler over landegrensene, også ut av Norge.

Hele håpløsheten i det å reeksportere biler ligger i dagens høye engangsavgift. Denne innbetales ved import og før bilen kan registreres. Kroneverdien på bilene våre blir derfor så høy at ingen i noe som helst annet land finner det interessant å kjøpe den. Dette kan det nå bli en endring på.

Regjeringen melder at Finansdepartementet nå tar sikte på å innføre en ordning for refusjon av engangsavgift ved eksport av kjøretøy.

Nå senkes omregistreringsavgiften

Dinsides kalkulator Finansdepartementet har i sakens anledning leid inn et eksternt konsulentfirma for å finne en praktisk løsning for hvordan dette kan gjøres på en rettferdig måte.

For det første må bilens restverdi ved eksporttidspunktet stadfestes.

Der har konsulentfirmaet gjort en forespørsel til Dinside om vår kalkulator Hva er bilen din verdt.

Denne gjør en rekke søk og beregninger for å finne ut hva tilsvarende biler koster på det åpne markedet. Deretter korrigerer den for avvik av kilometerstanden og utstyrsnivået. For beregning av restverdien var Dinsides løsning, eller tilsvarende, akkurat hva de trengte.

Rettferdig avskrivning Etter at restverdi på bilen er satt må det beregnes en rettferdig avskrivning på bare den engangsavgiften som ble betalt da bilen ble registrert i Norge første gang. Etter at bilen er ført ut av landet igjen betales resterende beløp tilbake til den som står som eier ved utførselen.

<strong>POPULÆR:</strong> Dinsides kalkulator "Hva er bilen din verdt" er et populært og nyttig verktøy.  Foto: Dinside.no
POPULÆR: Dinsides kalkulator "Hva er bilen din verdt" er et populært og nyttig verktøy. Foto: Dinside.no Vis mer

Vi har også tidligere stått fritt til å selge biler ut av landet, men har måttet ta tapet selv. Først nå det blir det mulig å få refundert penger.

Dette er satt i sving med bakgrunn i at EU/EØS-reglene krever fri konkurranse over landegrensene.

Tidligere har vi fortalt om EØS-rettslige problemstillinger i forhold til fritak av merverdiavgiften på elbiler, som også må notifiseres til ESA, EFTAs overvåkingsorgan.

At det nå blir mulig å få refundert deler av engangsavgiften vil først og fremst glede de med entusiastbiler, eller de som er i en flytteprosess.

Det er lite sannsynlig at det blir en trend å selge biler ut av landet igjen basert på denne endringen alene.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer