FOKUS PÅ SAMLEIE: 49 prosent av nordmenn har sex bare en gang i uka, eller mindre. Foto: SVEINUNG U. YSTAD.
FOKUS PÅ SAMLEIE: 49 prosent av nordmenn har sex bare en gang i uka, eller mindre. Foto: SVEINUNG U. YSTAD.Vis mer

Få sexlysten tilbake

Om lag halvparten av oss har sex sjeldnere enn én gang i uka, viser en ny undersøkelse. Flytt fokuset fra samleie til mer nærhet og intimitet, råder ekspertene.

(Dagbladet): I en undersøkelse Synovate har gjort for Dagbladet, svarer 27 prosent at de har hatt sex sjeldnere enn én gang i uka den siste måneden. For 22 prosent har ikke sex vært et alternativ.

- Det viktigste i forhold til samleiefrekvens er om du har tilgang til en partner. Samtidig ser vi en økende tendens til at folk sliter med lystproblemer, både menn og kvinner, sier seksualvaneforsker Bente Træen. Hun er professor i helsepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Jobber for mye
Erfaringa til sexolog og psykiater Haakon Aars er at mange nærmest «jobber seg i hjel».

- «Gnisten», eller den seksuelle lysten, handler om overskudd. Er du utkjørt etter en lang dag med intens jobbing og kanskje også har småbarn, blir overskuddet oppbrukt, sier Aars til Dagbladet.

BENTE TRÆEN: Seksualvaneforsker og forfatter. Siden 2001 har hun vært professor i helsepsykologi ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Tromsø. Foto: FRANK KARLSEN
BENTE TRÆEN: Seksualvaneforsker og forfatter. Siden 2001 har hun vært professor i helsepsykologi ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Tromsø. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Sexolog Eva Mohn synes at man burde ha sex hver eneste dag, men det er ikke et spørsmål om hvor mye sex du har som er viktigst.

- Når det kommer til sex er kvalitet viktigere en kvantitet. Om du har sex med partneren din ti ganger om dagen i bare to til tre minutter blir de nærmest bare et verktøy for masturbering, sier Mohn.

Lite sex med partner
64 prosent av parene som svarte i undersøkelsen sier de har sex bare én gang i uka, eller mindre. Aars er ikke overrasket over resultatet.

- Mange par har faktisk ikke sex så ofte som vi tror. Det er en myte at alle har mye sex når de er i et forhold, sier Haakon Aars.

HAAKON AARS: Lege og spesialist i psykiatri og spesialist i klinisk sexologi. Jobber på Institutt for Klinisk sexologi og terapi i Oslo. Har jobbet med sexologi i over 30 år, og kom i år ut med boka «Menns seksualitet».
HAAKON AARS: Lege og spesialist i psykiatri og spesialist i klinisk sexologi. Jobber på Institutt for Klinisk sexologi og terapi i Oslo. Har jobbet med sexologi i over 30 år, og kom i år ut med boka «Menns seksualitet». Vis mer

- Mange ser på vennene sine og tror at alle har sex hele tida, men egentlig er det mange som ikke får endene til å møtes. Tidligere undersøkelser viser at en gjennomsnittsnordmann som er gift eller samboende har samleie ca. 1,8 ganger i uka, påpeker Træen.

Null sex Sju prosent svarer at det ikke har vært aktuelt å ha sex med den de er gift med, eller partneren sin, den siste måneden. 15 prosent har ikke svart i det hele tatt.

- At så mange som sju prosent som lever i parforhold ikke har sex er jo veldig trist. Sex er på mange måter «limet i et forhold», sier Aars.

- Sex handler om mer enn bare samleie, det er også nærhet og intimitet. For mange som har levd sammen lenge vil nærhet og kos bety mer. Det kan være en grunn til at så mange har svart «ikke aktuelt», selv om de har sex, men da uten samleie, mener Aars.

Ta bort samleiefokus
Bente Træen mener vi er for samleiefikserte.

EVA HENRIETTE MOHN: Er sexolog og samlivsterapeut. Driver Barn Voksen Senteret i Trondheim.
EVA HENRIETTE MOHN: Er sexolog og samlivsterapeut. Driver Barn Voksen Senteret i Trondheim. Vis mer

- Vi tenker på samleie som sex med penis i vagina, men sex er mer enn det. Sex handler også om seksuelle fantasier, seksuell tenning i tillegg til ulike seksuelle aktiviteter, sier hun.

Eva Mohn treffer mange par som sier de ikke har samleie. Men det betyr ikke at forholdet er defekt. Likevel mener hun at alle bør ha et innslag av sex hver eneste dag.

- Sex er kanskje det mest naturlige som fins, like naturlig som å drikke vann og puste. Og på den måten blir det trist om man ikke har sex i livet sitt, på samme måte som det blir trist ikke å kunne drikke vann. Hun mener det er viktig at sex ikke bare blir et orgasmejag.
Spontanitet
- Konsentrer deg om deg selv og vær spontan, råder Mohn.

- Når du skal ha sex må oppskriftene legges bort. Ikke prøv å kontrollere hvordan du vil at sexen skal utspille seg, tenk tilbake til da du var i ei sandkasse som liten. Bare lek og bruk sanseapparatet, sier Eva Mohn.

Hun mener at det kan være lurt at et par har en dag i uka hvor du skal overraske den andre parten på en hyggelig måte.