Få skikkelig saftig kalkun

Sprøyte-trikset som fører marinaden rett inn i kjøttet.

Å servere helstekt kalkun kan virke skremmende for mange.

Enten det er til Thanksgiving, jul eller nyttår er det viktig at kalkunen ikke blir tørr, men saftig og smakfull.

I videoen over viser produktutvikler i Nortura, Steve Westerby hvordan du ved hjelp av en sprøyte får den saftigste kalkunen.

Det første steget mot saftig kalkun, er å legge den til tining i tide. 

- For å få en smakfull og saftig kalkun er du nødt til å ta ut kalkunen fra fryseren flere dager i forveien. Helst to til tre dager før, oppfordrer Westerby.

Finn frem sprøyten Westerbys sprøyte-triks er er et alternativ til marinering av kalkunen.

- I stedet for å legge kalkunen i marinade eller lake i flere dager, kan du heller skaffe deg en sprøyte og injisere væsken under skinnet på kalkunen, forklarer Westerby.

Engangssprøyter får du kjøpt på apoteket.

BRUKER SPRØYTE: Steve Westerby får saftig kalkun ved å injisere væsken rett i kjøttet ved hjelp av en sprøyte. Foto: DBTV / ANDERS STAI FOUGNER
BRUKER SPRØYTE: Steve Westerby får saftig kalkun ved å injisere væsken rett i kjøttet ved hjelp av en sprøyte. Foto: DBTV / ANDERS STAI FOUGNER Vis mer

Han anbefaler å begynne med lårene, for så å fortsette med små stikk over hele kalkunen.

- Kalkunen blir saftigere når smaken blir ført rett inn i kjøttet, sier han.

- Sørg for at du stikker brystet på forskjellige steder, for å unngå at kjøttet blir tørt.

Vår matskribent Andreas Viestad benytter seg også av sprøytetrikset når han skal lage kalkun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk kalkun Kalkunen må selvsagt også krydres. Westerby bruker smeltet smør, som han pensler over hele kalkunen.

- Smøret er med på å overføre varmen fra ovnen inn til kjøttet, i tillegg fester krydderet seg lettere.

- Hvis du vil ha kalkun slik amerikanerne serverer på Thanksgiving, kan du bruke en type «rub» med paprika, løk, chili og hvitløk, tipser Westerby. 

Beregner du nok kalkun? Et annet bekymringsmoment for mange, er om man har beregnet nok mat til alle gjestene.

- Beregn rundt en halv kilo kalkun per person, sier Westerby. - Det høres kanskje mye ut, men husk at det er litt bein og annet vi ikke spiser på kalkunen.

En vanlig kalkun veier ca fem til seks kilo, og er derfor nok til ti-tolv personer.

Bruk god tid - Kalkunen trenger rundt en halv time steking per kilo med kjøtt, så hvis kalkunen er på fem kilo, trenger den to og en halv time i ovnen, sier Westerby.

Derfor er det viktig å begynne i god tid i forveien, både med tining og steking. 

- Mitt beste tips når man skal lage mat til mange, er å lage saus, stuffing og annet tilbehør dagen før. Da behøver du kun å varme opp, sier Westerby.