Få steder kan konkurrere med denne utsikten 2068 meter over havet

Seks norgesturer du bør ta med kjæresten på.

 FANNARÅKEN: Få steder kan konkurrere med denne utsikten 2068 meter over havet. Fannaråken Turisthytte er Norges høyeste beliggende turisthytte. Foto: HELLE ANDRESEN / DEN NORSKE TURISTFORENING
FANNARÅKEN: Få steder kan konkurrere med denne utsikten 2068 meter over havet. Fannaråken Turisthytte er Norges høyeste beliggende turisthytte. Foto: HELLE ANDRESEN / DEN NORSKE TURISTFORENINGVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

 HYTTEROMANTIKK:   Kveldsstemning på Hovdehytta i Oslomarka. Foto: SINDRE T. LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING
HYTTEROMANTIKK: Kveldsstemning på Hovdehytta i Oslomarka. Foto: SINDRE T. LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

(Dagbladet): - Man trenger ikke å reise til utlandet for å pleie kjærligheten. Ta en tur ut i norsk natur og kjenn forelskelsen komme tilbake, sier Ida Amelie Helgesen i Den Norske Turistforening.

SOTA SÆTER:  Romantisk hyttetun i Breheimen. Foto: TRUDE BLÅSMO / DEN NORSKE TURISTFORENING
SOTA SÆTER: Romantisk hyttetun i Breheimen. Foto: TRUDE BLÅSMO / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

- Få ting er vel mer romantisk enn å ta med kjæresten ut i naturen og tilbringe tid sammen, mener Ida Amelie.

 HOVDEHYTTA:  Ubetjent hytte med utsikt over hele Oslofjorden. Foto: SINDRE T. LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING
HOVDEHYTTA: Ubetjent hytte med utsikt over hele Oslofjorden. Foto: SINDRE T. LØNNES / DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

Hun deler her seks av sine beste tips om gode beste turisthytteopplevelsene for romantiske par.

Trollfjordhytta Vesterålen
På Austvågøy ligger den øde, men romantiske Trollfjordhytta omkranset av 1000 meter høye tinder.
Hytta er lite besøkt, så denne får man for det meste for seg selv. Hva med å kombinere et nakenbad i sjøen med badstua før man nyter en selvfisket middag?

• Atkomst: Turen opp til hytta fra Austpollen eller fra brygga innerst i Trollfjorden er en stor opplevelse i seg sjøl. Her har du Vesterålen på sitt aller vakreste.
  Sota Sæter Breheimen
Et tun med flere små hytter som skapt for romantikk, samtidig som kjøkkenet tilbyr deilige måltider rundt trivelige bord.
Her kan man også sette seg tett sammen i en badstue om kvelden.

TORUNGEN FYR:  Fyrvokterboligen i skjærgården utenfor Arendal er innredet til  turisthytte. Foto: DEN NORSKE TURISTFORENING
TORUNGEN FYR: Fyrvokterboligen i skjærgården utenfor Arendal er innredet til turisthytte. Foto: DEN NORSKE TURISTFORENING Vis mer

Den over 100 år gamle setra, bestående av ti bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø som preges av lunhet og varme. Sota Sæter er et fint sted å være i flere dager.

• Turforslag:
Jostedalsbreen, Fortundalsbreen og Tverrådalskyrkja kan oppleves i Breheimen, kanskje Norges mest mangfoldige fjellområde. Frodige og grønne daler, karrig høyfjellsnatur toppet av breer, gir store kontraster på turer i dette området.

• Atkomst: Bilvei helt fram. Du kjører Gudbrandsdalen til Otta, så videre til Lom, deretter forbi Bismo til Dønfoss bru og så inn til Sota Sæter.
  Fannaråken turisthytte Fannaråken
Få topper og ingen hytter kan konkurrere med Fannaråken turisthyttes fantastiske utsikt. Herfra kan du skue utover Hurrunganes tinderekker, Smørstabbreen og Jostedalsbreen.

 PREIKESTOLEN FJELLSTUE: Fra hytta er det halvannen times gange til Norges mest berømte fjellplatå. Foto: KJELL HELLE-OLSEN / STAVANGER TURISTFORENING
PREIKESTOLEN FJELLSTUE: Fra hytta er det halvannen times gange til Norges mest berømte fjellplatå. Foto: KJELL HELLE-OLSEN / STAVANGER TURISTFORENING Vis mer

Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 moh. En flott opplevelse er en solnedgang sammen med din kjære utover en 360 graders drømmeutsikt. 

• Atkomst: Om du ønsker å gå på bre, kan du starte turen fra Krossbu eller Sognefjellshytta. Det tar ca. tre timer fra hyttene til brekanten, der man blir møtt av to breførere. Fra brekanten er det daglig føring de siste to timene opp til toppen, men det må bestilles kvelden før. Ønsker du å ta turen uten å gå på bre, kan du gå fra Turtagrø.
  Hovdehytta Vestmarka
Hovdehytta er en av Oslomarkas perler, med en unik utsikt over hele Oslofjorden og hele fem fylker.
Med den spesielle beliggenheten hytta har i Vestmarka, blir den godt besøkt, både av dem som skal ut på dagstur og av dem som ønsker overnatting.

Ubetjent hytte. Hver enkelt må selv sørge for nøkkel, mat, sengetøy og rengjøring. Soveplasser forhåndsbestilles på nettet.

• Atkomst:
Blåmerka sti fra Solli. Nedenfor Solli er det stor parkeringsplass. Derfra er det 0,8 km på vei forbi gården og så 1,7 km sti som passerer Vestlia.
  Store Torungen Arendal
Store Torungen i skjærgården utenfor Arendal. Fyrvokterboligen og Annekset er innredet som turisthytte. Her kan man se sola gå ned i havet og fiske sin egen middag.

 UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Turekspert Ida Amelie Helgesen i Den Norske Turistforening deler sine turtips.
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Turekspert Ida Amelie Helgesen i Den Norske Turistforening deler sine turtips. Vis mer

Fyrtårnet er en typisk representant for de høye støpejernstårnene, men omfatter også maskinhus, boliger, uthus og en gammel smie.
Grillen på kaia og ved Fyrvokterboligen kan benyttes av alle. Overnatting må forhåndsbestilles via Kystled Oslofjordens nettsider.

• Atkomst: Med båt.
  Preikestolen fjellstue Lysefjorden
Preikestolen fjellstue er innfallsporten til en av Norges mest fascinerende naturattraksjoner - Preikestolen ved Lysefjorden.
Fra hytta er det om lag 1 1/2 times gange langs merket rute ut til fjellplatået. Over 110 000 mennesker tar turen ut hit hvert år.

I tillegg tilbyr Preikestolen fjellstue en pakke for kjærestepar. Sov i dobbeltseng, nyt treretters middag basert på lokale råvarer og slapp av i stampen etter en dag i fjellet.

• Atkomst: Med bil helt fram.

• Les også: Dette er ferien hvor du ønsker å bli værfast: Hauggjegla fyr på Smøla.