Få steder på Island ser du så tydelige tegn på hvilke krefter som er i sving som her

Du kommer ikke til å angre på at du ble i to dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ISLAND (Dagbladet): Uansett hvor mye du leser deg opp før du besøker Mývatn-området nordøst på Island, vil du bli overrumplet av naturen når du først er her.

Du føler deg ganske liten når du ser hvor sterke krefter som er, og har vært, i sving.

For selv om det tydelige spor etter hvordan naturkreftene har formet terrenget over hele øya, er det få steder tegnene er så tydelige og varierte som akkurat her.

Planlegger du en reise hit kommer du ikke til å angre på at du minimum la inn to dager. Severdighetene ligger på rekke og rad.

Svovel Du kjenner det på lukta allerede lenge før du er framme at noe er i gjerde.

Kjører du Ringveien Island rundt mot klokka, river den umiskjennelige lukta av svovel i nesa i ti minutter før et skiltet med Námafjall Hverir ber deg ta av til venstre. Her like ved veien putrer og freser det i det golde månelandskapet.

<strong>HVERFJALL:</strong> Gjør som brødrene Michael og Thomas fra Tyskland og gå den merkede turstien opp det 400 meter bratte vulkankrateret Hverfjall. Her er utsikten uslåelig. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HVERFJALL: Gjør som brødrene Michael og Thomas fra Tyskland og gå den merkede turstien opp det 400 meter bratte vulkankrateret Hverfjall. Her er utsikten uslåelig. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Ryker gjør det også på motsatt side av veien. En kort kjøretur tar deg til Krafla-feltet. Det siste utbruddet i Krafla-systemet varte fra 1975 til 1984.

Få med deg Leirhnjúkur og Viti-krateret som sist hadde utbrudd i 1724-1729, men som i dag er fylt med vann. For ordens skyld, det islandske ordet helvíti betyr «helvete» og víti er en forkortelse av dette. Navnevalget er neppe tilfeldig.

Det fortelles fortsatt om Mývatnbrannene og om landsbyen Reykjahlíð på nordsiden av vannet som ble truet av lavastrømmen fra utbruddet for 300 år siden. Kirken er i dag av nyere dato, men står på samme sted som den gang. Du kan fortsatt se hvordan lavaen stoppet rett utenfor kirkegården.

Game of Thrones Ved Mývatn må du og få med deg Hverfjall, ifølge Store norske leksikon et av verdens største eksplosjonskratre. Krateret er 140 meter dypt, nesten en kilometer bredt, og du kan gå rundt hele.

<strong>DAMP:</strong> Informasjonsskilt forklarer nysgjerrige turister hvordan kaldt grunnvann finner veien ned i dyptliggende lavalommer der vannet fordamper og søker opp igjen til overflaten. Foto: PETTER LØKEN
DAMP: Informasjonsskilt forklarer nysgjerrige turister hvordan kaldt grunnvann finner veien ned i dyptliggende lavalommer der vannet fordamper og søker opp igjen til overflaten. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Ivrige tilhengere av Game of Thrones vil nok kjenne igjen Hverfjall som bakgrunnen fra et av de første møtene med «the White Walkers». Mývatn er et bare av mange områder på Island som er med i den populære TV-serien.

Du må også besøke lavaformasjonene med det ikke så ukjente navnet Dimmuborgir, som ikke uten grunn er en populær attraksjon ved innsjøen. Her har du flere stivalg, og den lengste ruta tar deg en time å gå.

Blått bad Populært er også kratrene ved Skútustaðagigar — en ring med en rekke pseudokratre ut i Mývatn som danner et lite nytt vann Stakhólstjörn. Du bruker en time på å følge stien rundt.

Pseudokratre likner ekte vulkankratre, men er ifølge Wikipedia dannet ved dampeksplosjoner når flytende, varm lava har lagt seg over et vått underlag, som for eksempel en sump eller en innsjø.

MÝVATN

• Innsjøen Mývatn ble dannet ved at lava fløt ut og demte opp elva Laxá etter et utbrudd for 3700 år siden. Sjøbunnen er lavamark, derfor er ikke Mývatn mer enn 4,5 meter på det dypeste.

• Navnet er sammensatt av de to ordene mý og vatn betyr «myggvann» på norsk, og kommer av den store mengder knott om sommeren.

• Mývatndistriktet grenser til den vestre delen av den vulkanske sonen som går tvers over det nordøstlige Island i nord-sør-retning. Alle geologiske formasjoner er relativt unge - fra siste istid og tiden etter.

Kilder: www.visitmyvatn.is, www.snl.no, wikipedia.org

Imellom alle de vulkanske opplevelsene, kan du unne deg litt velvære også. Med et avslappende bad i Jarbodin kan du fordøye inntrykk og planlegge morgendagen. Ikke like kjent som Den blå lagune, men absolutt like varm, blå og behagelig.

<strong>JARBODIN:</strong> Slapp av i det varme kildebadet ved  Myvatn. Ikke like kjent som Den blå lagune, men absolutt like varm, blå og behagelig. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
JARBODIN: Slapp av i det varme kildebadet ved Myvatn. Ikke like kjent som Den blå lagune, men absolutt like varm, blå og behagelig. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer