Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Facebook-etterlysning, annonse, plakater og leteaksjon

Jaktet på savnet bamse i Norge, Sverige og Polen.

ALT FOR BARNA: Ivana Klavis var ikke i tvil om at hun skulle gjøre en innsats for å finne igjen den savnede bamsen til Maximilian (2). Foto: Privat
ALT FOR BARNA: Ivana Klavis var ikke i tvil om at hun skulle gjøre en innsats for å finne igjen den savnede bamsen til Maximilian (2). Foto: Privat Vis mer

Den var slitt og hengslete og pelsen hadde sett sine bedre dager. Likevel var det ingenting Maximiliian (2) heller ville ha sammen med seg i sengen da han skulle sove. Bamsen skulle helst være med på alt. I barnehagen, til butikken og på reiser. Den var nærmest blitt en del av familien. Men så skjedde det.

- Maximilian var alene med pappaen sin, og mistet bamsen da de stresset for å rekke en buss fra Sinsenkrysset i Oslo. Er det ikke typisk at slikt skjer når det er pappa som skal følge med, sier moren Ivana Klavis spøkefullt.

Hun kan le av det nå. Men akkurat der og da føltes det nesten som om hun hadde mistet et familiemedlem.

- Det var jo ikke bare Maximilian som hadde blitt glad i bamsen. Det høres jo sikkert sprøtt ut, men den hadde vært med oss på så mye, at jeg hadde blitt glad i den jeg også, forteller hun til Foreldre&Barn.

Mange barn blir avhengige av kosedyr.

Utrøstelig De første nettene uten bamsen var Maximilian utrøstelig.

- Det var mye gråt og jeg merket at han savnet ham veldig. Det var veldig vondt for mammahjertet, forteller Klavis.

Den første tanken var å kjøpe en ny, helt lik bamse. Men den var ikke å finne i noen butikker. Ikke visste de hvor den ble produsert heller. Derfor bestemte Klavis seg for å sette i gang en leteaksjon. Hun kunne ikke leve med seg selv hvis hun ikke prøvde.

- Først og fremst var det for å vise Maximilian at jeg virkelig prøvde å finne bamsen. Men det var nesten så jeg gjorde det litt for bamsens skyld også. Jeg følte jeg skyldte den å gjøre en innsats, sier Klavis.

Facebook ble redningen Samtidig skjønte hun at hun ikke kunne vie hele livet til leteaksjonen, og satte en grense for prosjektet. To uker skulle hun gi seg selv. Og alt skulle prøves.

- Jeg hang opp plakater i hele området der Maximilian mistet bamsen, igjen og igjen. Jeg la ut en etterlysning på Facebook, og etter hvert også en annonse på Finn.no. Jeg begynte å innse at jeg ikke kom til å finne bamsen, sier Klavis.

Men etter noen falske forhåpninger og mange timer med leting, skjedde det noe helt fantastisk. En venn av en venn hadde lest den hjerteskjærende etterlysningen på Facebook, og bestemte seg for å hjelpe. Med god kunnskap om nettsøk klarte han å spore opp produksjonår, merke og fabrikk. Det viste seg at bamsen ble produsert i Sverige. Kanskje hun kunne finne en kopi av bamsen likevel?

- Jeg tok kontakt med fabrikken, men dessverre var bamsen utsolgt, og gått ut av produksjon. Etter mye leting fant vi til slutt bamsen, i en polsk nettbutikk, som kun hadde en bamse igjen, forteller Klavis.

Skuffelsen var stor da nettbutikken ikke sendte varer til Norge. Men det stoppet ikke der.

- Jeg kom på at jeg har en venninne i Polen, som jeg har blitt kjent med gjennom et musikkforum. Jeg ba henne om en stor tjeneste, og heldigvis ville hun hjelpe oss, forteller Klavis.

Den polske venninnen bestilte bamsen, og tre uker fra Klavis begynte jakten, lå det en pakke i postkassen til den lille familien i Oslo.

Et minne - Det er helt utrolig at vi fant en lik bamse. Vi hadde jo ingenting å jobbe ut fra da vi begynte. Det er trist at vi ikke fant den originale bamsen, men dette er det nest beste, smiler moren.

Maximilian kjente også raskt igjen den myke kosebamsen.

- Han ble veldig glad da han fikk den. Men det var nok kanskje jeg som ble aller mest glad, ler Klavis.

- Barn er heldigvis veldig tilpasningsdyktige, men det kjennes godt å føle at jeg har hjulpet Maximilian med å finne igjen noe som betydde mye for ham, sier hun til Foreldre&Barn.

Farlige ferietider Skal du og familien ut og reise i sommer er barna ekstra utsatt for å miste kosedyret sitt.

Sommeren er nemlig høytid for tapte kosedyr og leker.

- Nå har vi tre esker fulle av kosedyr og leker, og på denne tiden kommer det veldig mye barneting, sier Håvard Sannesmoen, key account manager på avdelingen for hittegods på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Han mener folk er altfor dårlige til å merke tingene sine.

- Har vi et navn og et telefonnummer er problemet løst, men 99 % av tingene vi får til oss er umerket, sier Sannesmoen.

- Det er også få som ringer til Hittegodskontoret. Av alle tingene vi får inn til oss er det bare 30% av det som kommer tilbake til eieren, fortsetter han.

Stress ned Dårlig tid og stress er de viktigste grunnene til forvirring og til at ting blir borte, mener Sannesmoen.

- Det beste rådet jeg kan gi er å ta det med ro, uavhengig av om det er folk som maser bak deg eller om du blir stoppet i sikkerhetskontrollen. Det er i de situasjonene vi glemmer ting, sier han, og legger til;

- Pass på deg selv og tingene dine, og sjekk alle lommer og hyller rundt plassen din. Det er ikke mer som skal til.

Et symbol på trygghet Det er ikke et ukjent fenomen at barn knytter seg sterkt til kosedyr, og at de opplever stor sorg hvis de mister ett de er glad i. Men det kan også være vondt for foreldre å se at barna savner, og det er viktig å ta barnas følelser på alvor, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

- Jeg syns det er fint å se foreldre som gjør en innsats når barna mister noe de er glad i. Du kan jo tenke deg hvor mye du hadde lett hvis du hadde mistet et arvesmykke for eksempel, sier hun til Foreldre&Barn.

Et kosedyr er jo nemlig ikke bare et kosedyr for barnet ditt, selv om det er det for deg. En bamse kan jo bety så mye mer, mener psykologen.

- En bamse kan bli som et fysisk bindeledd mellom det trygge og det ukjente. Bamsen blir symbolet på den tryggheten barnet føler i hjemmet eller hos foreldrene, slik at det tar med seg denne følelsen også andre steder, gjennom bamsen, forklarer psykologen.

Finn balansen Selv om hun syns det er helt uproblematisk at barn knytter seg til kosedyr, mener hun også at det er viktig at vi foreldre skaper et fornuftig forhold til barnas ting.

- Det handler om å finne en balanse. Man bør ikke fyre altfor mye opp under savnet his barnet har mistet noe. Hvis du viser at du syns dette er helt forferdelig vil også barnet ditt føle ekstra smerte, sier Gerhardsen.

Det beste man kan gjøre er å møte barnet med forståelse og trøst. Samtidig er det viktig å lære barnet at livet ikke alltid kommer til å være som man ønsker seg til en hver tid.

- Det er ikke alltid ting blir akkurat som man har tenkt. Glemmer man igjen favorittbamsen hjemme når man drar på tur, er det ikke sikkert man bør dra tilbake å hente den hver gang. Det er viktig for barnet å kjenne at det går bra, selv om ikke bamsen ble med denne gangen, sier hun.

TRYGG VENN: Maximilian (2) hadde alltid med seg den myke bamsen når han skulle sove. Foto: Ivana Klavis (www.imiliphoto.com)
TRYGG VENN: Maximilian (2) hadde alltid med seg den myke bamsen når han skulle sove. Foto: Ivana Klavis (www.imiliphoto.com) Vis mer

Les også:
Er du for opptatt av barna dine? Test deg selv.
Dette gir deg barn som alle vil være venn med.
Verdens 10 beste strender
Unngå foreldrefellene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FAST FØLGESVENN: Noen bamser blir med over alt. Foto: Ivana Klavis (www.imiliphoto.com)
FAST FØLGESVENN: Noen bamser blir med over alt. Foto: Ivana Klavis (www.imiliphoto.com) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media