Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Facebook får skylda for at nettet er tregt om bord i flyet

Stor misnøye: - Vi jobber med å finne en løsning på dette.

NETT AV OG TIL: Spesielt Norwegian-passasjerer klager over tregt nett på flyturen. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
NETT AV OG TIL: Spesielt Norwegian-passasjerer klager over tregt nett på flyturen. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Før helga gikk vi ut og spurte leserne våre om hvilke erfaringer de har med trådløst nett på fly.

Noen var riktig fornøyde, og følte at tilbudet på enten SAS eller Norwegian - og i noen tilfeller begge - var helt fint.

Men et flertall kom med tilbakemeldinger som tyder på at det mildt sagt er forbedringspotensial her:

Les også: Nesten alle bruker gratis WiFi

- Fryktelig tregt og ustabilt «Fryktelig tregt og ustabilt på Norwegian når jeg har flydd i hvert fall...gav opp til slutt»

TREGT: Et flertall av de som ga oss tilbakemelding på Facebook synes at nett på fly er triste greier. Foto: ALL OVER PRESS
TREGT: Et flertall av de som ga oss tilbakemelding på Facebook synes at nett på fly er triste greier. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

«Det er vel som på NSB: De tilbyr noe som ikke fungerer. At Forbrukerombudet ikke griper inn er et under.»

«Reiste med SAS i fjor høst. Las Palmas - Bergen. De reklamerte med wifi om bord, men de fikk det ikke til å virke. Dårlig erfaring!»

«Jeg har flydd en og del med Norwegian det siste året og er svært skuffet. Jeg kommer meg på nettet for å få sett hvor langt det er igjen, men det er stort sett det hele. Jeg får ikke sjekket de enkleste nettsidene som VG eller Dinside.»

Norwegian: - Facebook er synderen - Vi har i dag wifi på nesten 90 prosent av alle flyene som brukes på Europa-rutene våre. Når mange passasjerer er pålogget samtidig og man er inne på sider som tar mye båndbredde, kan nettet tidvis oppleves som ustabilt, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian via SMS til Dinside.

En annen årsak til treghet og ustabilitet er store datamengder og tunge nettsider.

- Facebook er av de mest populære nettsidene og nå som de har begynt å vise video rett i feeden til folk, så er siden tyngre enn tidligere. Vi jobber med å finne en løsning på dette.

Sandaker-Nielsen kan imidlertid love at ting blir bedre om kort tid.

- Nettet oppgraderes om et par ukers tid, noe som vil gjøre opplevelsen enda bedre for passasjerene våre. Stort sett får vi svært gode tilbakemeldinger på at vi tilbyr gratis wifi, og dersom noen ikke har fått gjort det de hadde planlagt å gjøre på nettet under flyturen, så beklager vi det.

LES OGSÅ: Norwegian-ruter med WiFi-garanti

SAS: - Bedre med betaling Norwegian tilbyr Wifi gratis til alle sine kunder. Det gjør ikke SAS. WiFi er gratis for EuroBonus-medlemmer og reisende i SAS Plus. Andre betaler ifølge SAS nettside 59 kroner for flyvninger i Norden og 89 kroner for flyvninger i Europa.

Dette mener informasjonssjef Knut Morten Johansen kan være årsaken til at det tilsynelatende er færre som klager på SAS enn på Norwegians nett.

- Opplevelsen blir nok bedre for de som betaler når færre konkurrerer om nettet, sier han til Dinside.

IKKE GRATIS: SAS-nettet oppleves som bedre fordi det er færre om beinet, mener informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS. Foto: SAS
IKKE GRATIS: SAS-nettet oppleves som bedre fordi det er færre om beinet, mener informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS. Foto: SAS Vis mer

For øvrig kan han fortelle at det ikke er kapasiteten internt i kabinen som er avgjørende, men forbindelsen mellom flyet og satellitten.

- Koster mye og veier mye - Det finnes løsninger som bruker forbindelse til bakken, og til satellitt parallelt. Det skjer en rivende utvikling på dette feltet, og det er omtrent som med mobiltelefoner: Den du kjøpte for tre år siden er umoderne i dag. Trådløst nett er dyrt, og det øker vekten. Derfor har vi vært litt tilbakeholdne med å investere, sier Johansen.

SAS innfører for øvrig som første skandinaviske flyselskap trådløst nett på enkelte av sine langdistanseflyvinger fra 17. januar. Til høsten kommer det nye fly, og da vil dette tilbudet øke kraftig.

Norwegian har foreløpig ikke nett på sine langdistanseruter.

Icelandair på topp Utenfor Skandinavia ser vi også stadig mer trådløst nett om bord på flyene. Men veldig utbredt er det dessverre ikke når vi ser verden under ett.

Ifølge en fersk undersøkelse foretatt av fly-nettstedet Routehappy.com blant 20 selskaper vil du i dag bare få nett på rundt 24 prosent av alle verdens flyvninger.

Størst er sjansen i USA, der hele 66 prosent av avgangene har nett.

SKAL OPPGRADERE: Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen kan fortelle at nettet om bord i selskapets fly vil bli oppgradert om et par uker. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
SKAL OPPGRADERE: Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen kan fortelle at nettet om bord i selskapets fly vil bli oppgradert om et par uker. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Dersom vi sammenligner flyselskapene, troner Icelandair på toppen med nett på nesten 90 prosent av sine fly-kilometer. Men norske Norwegian følger like etter med nesten 80 prosent.

Bunnplasseringen av de store flyselskapene får Turkish Airlines med nett på bare ti prosent av antall kilometer i lufta.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

BEST I VERDEN: Islandske Icelandair har flest flykilometer med nett, ifølge RouteHappy. Foto: ICELANDAIR
BEST I VERDEN: Islandske Icelandair har flest flykilometer med nett, ifølge RouteHappy. Foto: ICELANDAIR Vis mer