Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Facebook-fella du ikke vil gå i

Det er kanskje verdens beste nyhet. Men den er IKKE din.

NYBAKT OG INTETANENDE MAMMA: Fødselen er kanskje allerede annonsert - uten at de nybakte foreldrene vet om det. Foto: Colourbox.com
NYBAKT OG INTETANENDE MAMMA: Fødselen er kanskje allerede annonsert - uten at de nybakte foreldrene vet om det. Foto: Colourbox.com Vis mer

En fødsel er for de fleste noe av det største de opplever i livet, men hva skjer når venner og familie forteller om begivenheten før foreldrene har fått fortalt nyheten selv.

Her er de verste facebookbrølerne Mammanetts lesere har opplevd.

Hva er egentlig god folkeskikk på Facebook, er det nok mange som lurer på i disse dager. Flere av bloggerne på Mammanett har skrevet om hvordan de opplevde det da familier og venner la ut gratulasjoner og lykkønskninger av deres eller andres nyfødte barn på Facebook.

Vil dele nyheten selv - stenger veggen Bloggeren Spireliten89 startet i midten av november diskusjonen med å spørre om det er greit at andre offentliggjør foreldrenes store nyhet.

- Jeg og min kjære vil dele og offentliggjøre nyheten når vi vil og hvordan vi selv ønsker, skrev hun.

Hun stengte sin egen vegg på Facebook, slik at ingen andre enn henne selv kunne offentliggjøre når babyen var født. Hun gikk inn på kontoinnstillinger, tidslinje og tagging og huket av for hvem som kunne publisere noe på hennes vegg.

Det var verre for en annen mor da hennes lille kom til verden:

- Jeg opplevde dette da datteren min kom. Vedkommende delte bilde og gratulerte oss, jeg er veldig nøye med ikke å legge ut bilder av barna mine på FB og jeg forventer at familie og venner heller ikke gjør det «for meg». Jeg ble så skuffet når hun gjorde dette, skjønte hun ikke at jeg ville dele nyheten selv på min måte?

- Hun gjør ikke det igjen, for å si det sånn, men min annonsering ble jo ødelagt, forteller hun i Mammanetts forum.

Fødselsekspressen Selv hvor morsomt det kan være for venner og familie, mener Mammanett det får være grenser for deling av informasjon. Denne historien kommer fra ciamo, som ikke akkurat fikk en quiet exit til sykehuset:

- Kompisen som kjørte meg til sykehuset når vi skulle få lillemann, skrev på Facebook etterpå: Har vært fødeekspress for **** og ****. Og så tagget han oss i statusen.

- Det resulterte i at vi ble bombardert med meldinger og telefoner det neste døgnet (ja, det tok faktisk en døgn før han kom...) fra alle og enhver som ville vite om han hadde kommet. Utrolig slitsomt og respektløst. Dette er det største som skjer i livet vårt og da skal vi få annonsere det selv, forteller hun.

Venninnen blåste nyheten - Nei, det er ikke greit uten foreldrenes samtykke, og dette er noe som har irritert meg lenge! Jeg ser ofte at ANDRE avslører nyheten på Facebook før de får avslørt det selv og hender faktisk at de får negative kommentarer i ettertid fra foreldre. Det kunne aldri falt meg inn å avsløre noe sånn om andre, skriver gravide Santile.

- Jeg avslørte ikke graviditeten i det hele tatt på FB og låste også veggen min for poster sist og skal gjøre det nå også! Like greit å forsikre seg, skriver hun.

- Sosiale medier har blitt de nye sladderspaltene Og hva mener ekspertene? Mammanett spurte en av landets mest anerkjente forskere på sosiale medier, Petter Bae Brandtzæg, hvorfor det er slik at «alle» føler de har lov til å dele andres store nyheter.  

- Sosiale medier har blitt de nye sladderspaltene. Det er ikke lenger slik at fjerne venner og familie får vite at barnet er født via gratulasjonsspalten i lokalavisa, nå deles det på minuttet på Facebook, og det gjør at folk flest får vesentlig mindre privatliv nå enn man hadde før, sier forskeren ved Sintef.

Brandtzæg har i over 13 år forsket på hvordan unge og gamle bruker Internett.

Verden har blitt veldig åpen med den nye teknologien, og skillene mellom det private og det offentlige viskes ut, sier Brandtzæg som en forklaring på hvorfor mange kanskje deler mer enn de burde på Facebook.

- Vær forsiktig! - Har du noen råd å komme med til vordende mødre, som ikke ønsker at andre skal skrive før dem på Facebook?

PETTER BAE BRANDTZÆG: - Alt går mye raskere nå. Nyheter spres gjennom store sosiale nettverk i løpet av få sekunder. Foto: PRIVAT
PETTER BAE BRANDTZÆG: - Alt går mye raskere nå. Nyheter spres gjennom store sosiale nettverk i løpet av få sekunder. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det er vanskelig å gi konkrete råd utover at man må være forsiktig med hva man deler. Vi ser nå at verden blir mer og mer gjennomsiktig. Hemmeligheter er kanskje ikke noe vi kan ha i framtida, mener Brandtzæg.

Har du lyst til å gratulere noen nybakte foreldre på sosiale medier, skriv en privat melding først, så kan de få gleden av å dele nyheten selv etterpå. 

12-timers regel? Bloggeren Christina foreslo tidligere denne uka at det bør være en 12-timers regel for annonsering av dødsfall på Facebook.

- Jeg vet jeg setter det veldig på spissen, men det er tross alt en grunn til at media har 12-timersregelen. Det er for at pårørende skal få beskjeden på en ordentlig måte, ikke via VG eller Facebook, skriver hun.

En fødsel er riktignok en helt annen begivenhet -  i gledens tegn. Men nyheten har stor betydning for alle som kjenner det nybakte foreldreparet, og man kan derfor spørre seg om en 12-timers regel også er på sin plass når det gjelder fødsel?

Kanskje det samme også burde gjelde for å legge inn kommentarer om andre sine fødsler? Da har i alle fall foreldre en større mulighet til å være de første som annonserer fødselen?

Hva mener du? Bør det være en 12 timers regel?

Denne saken ble første gang publisert på Mammanett.no.

MER FRA MAMMANETT.NO: Ikke sikkert pappa vil klippe navlesnoren
Navnene ingen vil ha
Gravid: Uke for uke
Din baby: måned for måned