Facebook gjør det lettere å skryte

Vi bruker Facebook for å få bekreftelsen vi trenger, sier trendanalytiker. Blir du lei?

NETTSKRYT: Det er vanlig å skryte av barna og familielivet på Facebook. Sunt, mener noen. Foto: Elna Høyer-Dahl
NETTSKRYT: Det er vanlig å skryte av barna og familielivet på Facebook. Sunt, mener noen. Foto: Elna Høyer-DahlVis mer

Familielykken er total - i alle fall på Facebook. Helgen står for døren, og den ene koselige statusoppdateringen avløser den andre. Det skrytes av barnas egenskaper, matretter som putrer i ovnen og familiereiser som planlegges.

«David tok sitt første skritt i dag. Bare ti måneder!», «Indisk mat, cava i glasset og film - sammen med min elskede » og «Gran Canaria neste. Koffertene er pakket og barna er klare».

Hvordan bør mamma eller pappa oppføre seg på Facebook?

Foreldre på Facebook Blir du oppgitt og småkvalm av dine venners hyppige oppdateringer om sitt lykkelige familieliv? Har du hatt lyst til å fjerne en perifer bekjent på Facebook som ustanselig fyller statusfeltet sitt med detaljer fra eget og barnas liv?

Du er ikke alene.

Men i neste øyeblikk er det kanskje du selv som laster opp et bilde av ditt eget sjarmtroll?

Er det egentlig så galt at man forteller om hvordan det står til med familielivet i det offentlige rom?

Skryt uten ansikt - Er et lykkelig familieliv blitt status? Er barna den nye Chanel-veska?

- Det er lettere å brette ut familielykken i statusfeltet på Facebook enn å si det ansikt til ansikt til venner og mer perifere bekjente, bekrefter trendanalytiker Ståle Økland i analysebyrået Global Retail Trends. - Man slipper å se den andres ansiktsuttrykk når man serverer skrytet, og det gjør det helt klart lettere å skryte eller fortelle fra hverdagen i positive ordelag, sier han.

Påvirkes av magasiner - Mitt inntrykk er at mange foreldre formidler sin fortreffelighet i nettsamfunn, sier undervisningsleder Anders Fagerjord ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

KOPIERER BLADER: «Barna har laget egne blomsterkranser til mamma. Søtt!» Foreldre forsøker å kopiere familieliv de ser i magasiner, tror medieviter. Illustrasjonsfoto: Colourbox
KOPIERER BLADER: «Barna har laget egne blomsterkranser til mamma. Søtt!» Foreldre forsøker å kopiere familieliv de ser i magasiner, tror medieviter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

- Eller at de skriver om familielivet sitt på samme måte som det formidles i pressen, og ikke minst i blader som Foreldre & Barn. Jeg tror blader som dette er med på å prente inn i oss et inntrykk av hvor lykkelig og rikt familielivet skal være, og så bruker vi for eksempel Facebook-statusen til å forsøke å ligne dette inntrykket.

Gir oss bekreftelse - Fasadebygging er ikke noe nytt. Mennesker har alltid hatt behov for å få tilbakemeldinger og bekreftelser på at det de gjør er bra. De ønsker å bli sett og hørt. For de fleste er det viktig å vise omverdenen at man lykkes på hjemmefronten, og hvilket medium er vel bedre til nettopp det enn Facebook?, sier Økland.

- Forskjellen fra tidligere tider er at man med sosiale medier kan skryte av familielykken til alle vennene sine samtidig, ikke kun til én og én.

Trykker på "liker" Sorger og bekymringer over alvorlige temaer hører definitivt ikke hjemme på Facebook, sier trendanalytiker Ståle Økland. Derimot er det status å få mange «liker» på sine oppdateringer.

- Når man trykker på «liker», bekrefter man både vennskap og tilhørighet, det er en måte å anerkjenne hverandre på, sier Økland.

Han legger til at mange bruker Facebook til å oppdatere for eksempel besteforeldre og venner som bor et stykke unna.

- Dette er jo en fin mulighet til å dele noen glimt av hverdagen med utvalgte. Statusfeltet er foreldrenes skrytevindu, men også et slags trøstenettverk når man har liten tid til å være sosial med venner live. Mange småbarnsforeldre er mye hjemme, og da kan kanskje Facebook bli redningen slik at de ikke føler at de faller helt ut av sitt tidligere sosiale liv.

Mener kvinner er ivrigst - Kanskje føler mange seg usikre i foreldrerollen, og søker bekreftelse på at de er idealforeldre via statusfeltet, sier Økland.

Han er selv småbarnspappa til ett barn på 2 år og venter ett barn til. Han er bruker av Facebook, og har lagt merke til at det først og fremst er kvinner som oppdaterer statusen sin om barn og familie.

Hans inntrykk er at menn er mer restriktive når de skal fortelle ting og episoder fra privatlivet sitt.

Noen foreldre vil ikke at barna skal synes på Facebook.

TOMMEL OPP: Å få «liker» fra venner og bekjente bekrefter både tilhørighet og vennskap. Foto: Istockphoto
TOMMEL OPP: Å få «liker» fra venner og bekjente bekrefter både tilhørighet og vennskap. Foto: Istockphoto Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

FASADEBYGGING: På Facebook kan man dele familielykken med mange på én gang. Og få respons i haugevis. Foto: Elna Høyer-Dahl
FASADEBYGGING: På Facebook kan man dele familielykken med mange på én gang. Og få respons i haugevis. Foto: Elna Høyer-Dahl Vis mer