Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Færre får diagnosen borreliose

Folkehelseinstituttets tall viser at sykdommen rammet nesten en tredjedel færre i fjor enn for fem år siden.

KAN OVERFØRE SYKDOM: 
Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og resten av Europa, og det finnes flere varianter av sykdommen. i fjor fikk 255 nordmenn påvist borreliose. Så langt i år er det rapportert om 37 personer med diagnosen. 

Foto: Arne Hoem / Dagbladet
KAN OVERFØRE SYKDOM: Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og resten av Europa, og det finnes flere varianter av sykdommen. i fjor fikk 255 nordmenn påvist borreliose. Så langt i år er det rapportert om 37 personer med diagnosen. Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Samtidig som det stadig blir mer flått og flåtten sprer seg til nye steder, viser Folkehelseinstituttets (FHI) ferskeste tall en nedgang i antall borrelia-smittede personer i Norge de siste fem åra. 

I 2008 fikk 346 nordmenn påvist infeksjonssykdommen. I fjor var tallet redusert til 255, og så langt i år har 37 personer blitt smittet, viser statistikken.

- Antall borreliose-tilfeller har gått ned de siste åra. I fjor ble det registrert nesten hundre færre tilfeller enn i 2008, sier avdelingsleder Preben Ottesen ved Avdeling for skadedyr ved FHI, og presiserer at instituttet registrer kun de mest alvorlige tilfellene, ikke første stadium der man observerer en rød ring eller flate som utvider seg.

- Ganske stabilt tall Ifølge Ottesen er det vanskelig å si noe om hva som er årsaken til at færre får diagnosen. Det kan skyldes at leger har blitt mer forsiktige med å stille diagnose, samtidig som folk kanskje har blitt flinkere til å beskytte seg mot flått når de beveger seg utendørs, tror han.

Lege og avdelingsdirektør Karin Rønning på Avdeling for infeksjonsovervåkning ved FHI forteller at tallene er basert på meldinger de har fått fra laboratorier og leger.

- Vi opplever at tallet er ganske stabilt, og går litt opp og ned fra år til år. Vi har ikke grunnlag for å si at det er færre syke i år eller i fjor enn tidligere, sier hun.

Hvordan forklares nedgangen fra 2008 med tanke på at det stadig registreres mer flått - også i nye områder?

- I forhold til at dette er en sykdom der diagnostikken er vanskelig å tolke, og klinikerne legger forskjellig vekt på prøvene, avspeiler nok dette heller en usikkerhet til det å melde fra, enn en relasjon til antallet syke, sier Rønning.

Geografiske forskjeller I fjor ble det påvist flest borreliose-smittede i Hordaland. Der fikk 40 personer diagnosen. I Vest-Agder ble det registerter 32 personer med borreliose. I Rogaland fikk 29 personer diagnosen, og i både i Aust-Agder og i Møre og Romsdal ble 25 personer registrert med sykdommen.

AVDELINGSDIREKTØR: Avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet,  Preben Ottesen. Fotograf: Anne Lene Solbakken
AVDELINGSDIREKTØR: Avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen. Fotograf: Anne Lene Solbakken Vis mer

I Hedmark og i Finnmark fikk ingen påvist borreliose. I Oslo fikk fem personer diagnosen.

Disse geografiske variasjonene kommer ifølge Rønning av at det er mer flått enkelte steder i landet. Men det kan også handle om hvor stor andel av flåtten som bærer bakterien.

- Hvor stor andel av flått som har borrelia varierer også fra sted til sted. Andelen som er infisert faller for eksempel jo lenger nord du kommer, sier hun.

Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og resten av Europa, og det finnes flere varianter av sykdommen.

- De arter seg forskjellig, men hos den vanligste formen angriper kort fortalt bakteriene nervesystemet, sier Ottesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling