Faktisk noe av det sunneste du kan spise til middag

Men bare hvis du velger riktig type. Stor test!

TOMATSAUSTEST: I denne testen har panelet sett på om det har vært et rikelig innhold av tomater, og mindre innhold av salt i tomatsausene. Foto: ERIK HELGENESET
TOMATSAUSTEST: I denne testen har panelet sett på om det har vært et rikelig innhold av tomater, og mindre innhold av salt i tomatsausene. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): De fleste familier har et visst antall middagsretter som de veksler på.

Spagetti med tomat- og kjøttsaus er en av dem.

Noen lager tomatsausen fra bunnen av, mens andre bruker gjerne pastasaus på glass.

Stappfull av antioksidanter Hjemmelaget tomatsaus er godt, enkelt å lage, og stappfull av sunne ingredienser.

Lager du en saus av ferske tomater eller tomater på boks, tomatpuré, oliven- eller rapsolje, løk, hvitløk og kanskje litt urter, får du en smakfull saus stappfull av helsefremmende antioksidanter.

Både tomater, løk, hvitløk og urter er nemlig rike på antioksidanter.

Et sunt middagsalternativ Spagetti med tomat- og kjøttsaus er en sikker vinner hos de fleste barn og voksne.

Lages denne retten med fullkornspasta, karbonadedeig eller annen mager kjøttdeig, og serveres med salat eller grønnsaker ved siden av, er det en middag som ikke bare smaker god, men som også er sunn.

I hvert fall hvis du lager tomatsausen selv, eller velger en ferdig tomatsaus som inneholder mye tomater og ikke altfor mye salt.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sausene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, sukker, fiber, mettet fett, natrium og tomater sausen inneholder.

Mye kalorier, sukker, mettet fett og natrium har trukket ned, mens mye fiber og tomater har trukket opp.

Ettersom det ikke er særlig mye sukker og fett i disse sausene har vi latt dette telle halvparten, mens vi har latt innhold av natrium og tomater telle dobbelt.

Fordi ingen av sausene kan sies å være direkte usunne, har vi gitt terningkast 3-6.

Smak er ikke en faktor i testen.

Våre kilder Testen er gjort på bakgrunn av varedeklarasjonen som står på produktene.

Vi har hentet inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene dette har manglet på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Jacobs Hot chili Testens høyeste innhold av tomater Karakter: Produsent: Norgesgruppen Pastasaus Bramed tomater, testens laveste innhold av salt. Karakter: Produsent: REMA 1000 Dolmio økologisk pastasaus Mye tomater, lite salt Karakter: Produsent: Dolmio Dolmio classico pastasaus Mye tomater, lite med salt Karakter: Produsent: Dolmio Jacobs homestyle Mye tomater, greit med salt Karakter: Produsent: Norgesgruppen Dolmio Taste of Italy, tomat & basilikum Bra med tomater, lite salt Karakter: Produsent: Dolmio Pastasaus med basilikum Mye tomater, ok saltinnhold Karakter: Produsent: Rimi Pasta sacue med grønnsaker Ok innhold av tomater, greit med salt Karakter: Produsent: Coop Pasta sauce hvitløk og basilikum Litt lite tomater i forhold til de andre sausene Karakter: Produsent: Coop Barilla Basilico Ok innhold av tomater, ikke oppgitt verdier for salt og en del andre næringsstoffer. Karakter: Produsent: Barilla Dolmio Al forno Litt lite tomater i forhold til en del av de andre sausene. Greit med salt. Karakter: Produsent: Dolmio Toro spagettisaus Veldig lite tomater sammenliknet med de andre saltene. Karakter: Produsent: Toro Pastasaus Litt lite tomater sammenliknet med de andre. For høyt saltinnhold. Karakter: Produsent: First Price Les mer på Bramat.no:
Finn sommerformen på 7 uker
Jernfattig? Dropp kyllingen
Barn som ikke drikker nok