SICILIA: Charterarrangøren skulle ha 52 000 kroner for 14 dagers ferie på firestjerners Acacia Hotel utenfor Cefalu, for to voksne og to barn. Familien betalte til sammen 29 000 kroner for flyreise og hotell - sparte altså 23 000 - ved å bestille på egen hånd. Foto: Hotellet
SICILIA: Charterarrangøren skulle ha 52 000 kroner for 14 dagers ferie på firestjerners Acacia Hotel utenfor Cefalu, for to voksne og to barn. Familien betalte til sammen 29 000 kroner for flyreise og hotell - sparte altså 23 000 - ved å bestille på egen hånd. Foto: HotelletVis mer

Familie fikk samme ferie 23 000 kroner billigere ved å droppe charter

Slik sparer du penger ved å fikse ferien selv.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det kan være mange kroner å spare på å bestille ferie på egen hånd framfor å velge charter i sommerferien.

Spesielt om du bestiller på riktig tid.

Årsaken er enkel.

Høysesong Skoleferien er høysesong for charterreiser. Hele juni og halve juli er lavsesong på feriestedene ute i Europa.

KROATIA:  4 stjerners  feriehus med felles basseng på Pula-halvøya fra 15 490 kroner for 2 uker fra slutten av juni. Foto: NOVASOL
KROATIA: 4 stjerners feriehus med felles basseng på Pula-halvøya fra 15 490 kroner for 2 uker fra slutten av juni. Foto: NOVASOL Vis mer

Så snart norske skoler stenger, starter høysesongen for charterselskapene. Da er prisene på topp.

Etterspørselen etter charterferie er enorm. Alle skal reise i skoleferien, enten de har barn i skolealder eller ikke.

Mange bestiller året i forveien for å sikre seg sol og varme.
  På egen hånd Ute i Europa er det omvendt. Nesten ingen tar ferie i juni og begynnelsen av juli. Italienerne tar bare ferie i august og september. Og de ferierer mest i eget land og reiser ikke til «Syden».

Den økonomiske krisa ute i Europa har forverret situasjonen på mange av de populære feriestedene i år. Det står massevis av ledige hotellrom for tidligsommeren ute i Europa.

Hotellene frister med gode tilbud og rabatter. Charterselskapene har derimot gjort avtaler med hotellene for lenge siden.
  Sikre ferien Både hotell og ferieleiligheter er på det rimeligste i juni og juli.

BULGARIA: 4 stjerners feriehus med felles basseng nær Burgas  fra 7698 kroner for 2 uker.
BULGARIA: 4 stjerners feriehus med felles basseng nær Burgas fra 7698 kroner for 2 uker. Vis mer

Når det gjelder ferieleiligheter er det viktig å leie hos etablerte firmaer.

Vær skeptisk til gode tilbud som du finner på nett fra ukjente selskaper, og ikke stol alltid på privatpersoner,  det kan være vanskelig å nå gjennom med klager i utlandet. Be i så fall om en referanse, og kontakt denne før du bestiller.
  Sammenlikner prisene Vi har hentet priseksempler fra Novasol, som er Nordens største utleiebyrå for ferieboliger.

Også svenske Sembo er kommet på markedet i Norge, det har vært veletablert i Sverige i mange år.

Vi har sammenliknet prisene på leie av feriebolig med charterferie i 14 dager, den siste uka i juni og den første i juli.

KROATIA:  3 stjerners feriehus med kort avstand til vann på øya Korcula utenfor Split, fra 11 129 kroner for 2 uker. Foto: NOVASOL
KROATIA: 3 stjerners feriehus med kort avstand til vann på øya Korcula utenfor Split, fra 11 129 kroner for 2 uker. Foto: NOVASOL Vis mer

Konklusjonen er at det er mye å spare om du får tak i billige flybilletter og reiser tidlig på sommeren.

Men det billigste flybillettene går unna i rekordfart. Så nå gjelder det å være raskt ute skal du spare kroner på feriebudsjettet. Om du ikke vil sette deg i bilen og kjøre sjøl.
  - Ikke alltid lønnsomt I vårt eksempel sparte en familie 23 000 kroner på å bestille reisen på egen hånd framfor å bruke Star Tour.

- Vår høysesong er ikke den samme som i Sør-Europa. I Italia er august høysesong. Da mangedobles prisene. Hotellene velger jo å prissette seg i forhold til lokalt marked og vi i forhold til marked her, sier Lena Petersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour.
 
- Det samme gjelder også ruteflyaktører i Norge, forteller hun.

- Derfor vil det alltid være avvik, for eksempel i august er det mye penger å tjene på å velge en charterarrangør, sier kommunikasjonsdirektøren.

Sparetips Familien på fire sparte 23 000 kroner på å bestille ferien selv framfor å kjøpe chartertur. Til samme tid, samme sted og samme hotell.

Egentlig hadde de tenkt å bestille charterferie til den italienske ferieøya Sicilia med Star Tour.

Men det passet dårlig for en barnefamilie å komme fram midt på natta.
  Direktebestilling Familien på to voksne og to barn hadde funnet en totalpris på 52 000 kroner hos Star Tour for 15 dager på det firestjerners hotellanlegget Acacia Resort utenfor Cefalu. Reiseperiode var siste uke i juni og første uke i juli.

KYPROS:  4 stjerners feriehus med eget basseng i Kouklia nær Paphos fra 13 220 kroner for 2 uker. Foto: NOVASOL
KYPROS: 4 stjerners feriehus med eget basseng i Kouklia nær Paphos fra 13 220 kroner for 2 uker. Foto: NOVASOL Vis mer

De fant samme hotell på nett, og bestilte direkte på hotellets nettside.

Siden juni og juli er lavsesong for italienske turister fikk de et godt tilbud. Størrelsen på rommet og reiseperioden var den samme.

Hotellet skulle ha 17 000 kroner for oppholdet, inkludert halvpensjon. Dette tilbudet ligger fremdeles ute på hotellets nettsider.

Ryanair fra Rygge I stedet for charterfly, valgte familien rimelig rutefly med Ryanair fra Rygge. Flyreisen kom på 12 000 kroner.

SPANIA:  4 stjerners leilighet med felles basseng i Estepona fra 8138 kroner for 2 uker. Foto: NOVASOL
SPANIA: 4 stjerners leilighet med felles basseng i Estepona fra 8138 kroner for 2 uker. Foto: NOVASOL Vis mer

Totalt kom Sicilia-ferien på 29 000 kroner for hele familien med flyreise og opphold.