MYE ROM PÅ LITEN PLASS: Arkitekt Todd Saunders tegnet et tilbygg på 30 kvm som rommer både kjøkken og stue og to terrasser.  FOTO: Eirik Brekke/Bergens Tidende
MYE ROM PÅ LITEN PLASS: Arkitekt Todd Saunders tegnet et tilbygg på 30 kvm som rommer både kjøkken og stue og to terrasser. FOTO: Eirik Brekke/Bergens TidendeVis mer

Familien i Bergen skulle bare ha et lite tilbygg

Fikk plass til stue, kjøkken, sykkelbod og to terrasser på 30 kvadratmeter.

Utgangspunktet for arkitekt Todd Saunders og byggherrene, familien Halvorsen/Hansen med to barn, var at når det tradisjonelle trehuset deres skulle utvides med et tidsmessig kjøkken og en ditto funksjonell spiseplass, ville de ikke herme formspråket i den eksisterende villaen fra 1905.

Og de var klare for å lage noe kult og oppsiktsvekkende.

Dagslyset avgjorde saken Det var flere grunner til at Bergens-familien valgte det spenstige arkitektalternativet.

Den viktigste var at med ekstra store vinduer ville et ultramoderne tilbygg åpne den ærverdige boligen deres for en flom av vakkert dagslys.

Skyvedører åpner til terrassen I tillegg til alle vinduene åpner gedigne skyvedører forbindelsen ut til den nye, hyggelige terrassen rett utenfor stuevinduene.

Som prikken over i-en går innegulvet nærmest som en sammenhengende flate innefra og til uterommet. Slik skapes det flyt i designet.

VISJONÆRT: Tilbygget ligger litt ut fra hovedhuset og under  ble det plass til en bod for sykler og hageredskaper. Terrasse på toppen av tilbygget. Herfra er det himmelsk utsikt.  FOTO: Michael Perlmutter
VISJONÆRT: Tilbygget ligger litt ut fra hovedhuset og under ble det plass til en bod for sykler og hageredskaper. Terrasse på toppen av tilbygget. Herfra er det himmelsk utsikt. FOTO: Michael Perlmutter Vis mer

Takterrassen er en skikkelig bonus på ca 20 kvadratmeter. Den gir familien en utrolig panoramautsikt over store deler av Bergen sentrum og alle fjellene som kranser byen.

Brukte mulighetene - Vi hadde i starten ikke tenkt å bygge så stort. Men når man først er i gang med en utbygging, er det fint å benytte anledningen og gjøre alt slik som man vil ha det, sa Helge Hansen til Bergens Tidende da de tok i bruk tilbygget i 2005.

Topp med to terrasser De to terrassene, den rett utenfor stuevinduet og den på toppen av huset, kan også ses som en erstatning for det arealet som dette nye påbygget "spiste opp" av den begrensete uteområdet familien hadde til rådighet.

Inngangen til tilbygget er gjennom hovedhuset.

Det passet med tretrapp En klassisk tretrapp leder opp til terrassen. Den var egentlig tenkt utført i stål, men byggherrer og arkitekt ble under prosessen enige om at dette ville gi trehuset et for hardt, visuelt stiluttrykk.

- I tillegg ble denne tretrappen billigere enn en i stål, kommenterer beboerne.

Trehuset fra 1905 fikk modernisme fra 2005 Arkitekt Todd Saunders som før også har laget markante prosjekter, ville altså fra første stund lage et tilbygg som viste at det ble tegnet akkurat hundre år etter det eksisterende hovedhuset.

Dette forhindret imidlertid ikke at han tok behørig hensyn til det fine, gamle hovedhuset.

Samspill mellom stilarter For at alle deler i dette nygamle anlegget skulle passe sammen, valgte han matchende farger og materialer. Blant annet brukte han panel av den gamle, tradisjonelle typen utenpå det supermoderne tilbygget.

Ydmykt tilbaketrukket på tomta I tillegg trakk arkitekten tilbygget litt tilbake på tomta og litt ut i forhold til hovedhuset.

STORE VINDUER GIR OPPLEVELSER: Innefra oppleves horisonten på en helt annen og mer raus måte enn før. Persiennesystemet skjermer for sola.  FOTO: Michael Perlmutter
STORE VINDUER GIR OPPLEVELSER: Innefra oppleves horisonten på en helt annen og mer raus måte enn før. Persiennesystemet skjermer for sola. FOTO: Michael Perlmutter Vis mer

Dette ikke så store, men viktige grepet gir ekstra luft og medfører at det ser ut som om de to boligdelene ikke henger helt sammen.

- Med denne spesielle konstruksjonen fikk jeg også gjemt takrenner og laget en bod for hageredskaper og sykler, forklarer Saunders.

En eventyrlig eske - Sett under ett kan dette kompakte anlegget oppfattes og oppleves som en eske. Og den kan barna klatre i og omkring. Det synes de unge er utrolig kjekt, forteller arkitekt Todd Saunders.

Tilfreds med modernisme - Vi er svært tilfredse. Vi fikk et totalt nytt og innholdsrikt hus, konkluderer byggherrene.

Les også: Se hva arkitekten gjorde med 58 kvm på Tøyen
Er dette tilbygget Norges tøffeste?
Kanskje Stavanger mest gjennomførte bolig
Vil du inspireres? Her er bildene.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DAGSLYS KOM INN: Store vindusflater åpner opp hele stuerommet for lyset.   FOTO: Michael  Perlmutter
DAGSLYS KOM INN: Store vindusflater åpner opp hele stuerommet for lyset. FOTO: Michael Perlmutter Vis mer
KUL KASSE: Her ser du hvordan stuen med spiseplassen henger sammen med kjøkkenet som ligger mot midten av huset. Vinduer fra gulv til tak og store skyvedører åpner ut til den nye terrassen og horisonten.  FOTO: Michael Perlmutter
KUL KASSE: Her ser du hvordan stuen med spiseplassen henger sammen med kjøkkenet som ligger mot midten av huset. Vinduer fra gulv til tak og store skyvedører åpner ut til den nye terrassen og horisonten. FOTO: Michael Perlmutter Vis mer
SAMSPILL I NABOLAG: Her ser du hvordan det røde huset med det nye, kontrasterende tilbygget tilpasser seg trehusbebyggelsen rundt i denne delen av  Bergen.  FOTO: Michael Perlmutter
SAMSPILL I NABOLAG: Her ser du hvordan det røde huset med det nye, kontrasterende tilbygget tilpasser seg trehusbebyggelsen rundt i denne delen av Bergen. FOTO: Michael Perlmutter Vis mer