Får barna dine som fortjent?

Eller litt i overkant? Slik lærer du dem hva ting koster.

BORTSKJEMTE BARN: La barna gjøre seg fortjent til goder de gjerne tar for gitt, råder eksperter. Først få unna lekser og rydde rommet før de  får lov til å se på tv og leke med mobiltelefon.  Foto: iStockphoto
BORTSKJEMTE BARN: La barna gjøre seg fortjent til goder de gjerne tar for gitt, råder eksperter. Først få unna lekser og rydde rommet før de får lov til å se på tv og leke med mobiltelefon. Foto: iStockphotoVis mer

En fersk rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) viser at stadig flere norske husholdninger sliter økonomisk.

Mange klarer ikke å betale regningene sine. 7,5 prosent har tilbakevendende betalingsproblemer - mot 5,3 prosent for to år siden.

Kan ikke bare få - Denne trenden må snus. Derfor er det viktig at foreldre som skjemmer bort barna, viser ansvarlighet, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Han er bekymret over «curlingforeldre» som legger altfor mye til rette for barna sine.

- Barna bare får og får og får - og lærer aldri å ta ansvar for seg selv og sin egen økonomi, sier Gundersen til Foreldre og Barn.

Økonomisk ABC Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, anbefaler alle foreldre å snakke med barna om økonomi.

- Det er viktig å lære barn at penger er noe man må jobbe for. At man ikke kan hente ut så mange sedler man vil fra minibanker og butikkterminaler, eller dra kredittkort så ofte man vil, råder Høyland.

- Snakk om prisene på matvarer når dere er ute og handler, så får ungene en bedre forståelse av hvordan det hele henger sammen. Vis dem gjerne budsjett og regnskap for husholdningen. Prøv å gi dem innsikt i hvor mye penger som går til strøm, boliglån, forsikring og andre faste kostnader.

Dyre vaner Kraftig lønnsvekst og økt velstand over lengre tid har gjort mange norske foreldre vant til å skjemme bort seg selv og barna.

- Stadig flere har lagt seg til kostbare vaner, som luksuriøse ferier, dyrere merkeklær og økt forbruk av sportsutstyr, elektronikk og duppeditter, sier Høyland.

Når de voksne blir vant til å skjemme bort seg selv, er det naturlig at også barna deres får det mest mulig komfortabelt.

Skolen må ta ansvar Gisle Høyland mener at norske skoler bør fokusere mer på økonomisk oppdragelse - fordi kjøpepresset er såpass stort allerede på barneskolenivå.

PRINSESSE CURLING: Har noen lært henne hvor mye strømmen koster? Foto: Colourbox.com
PRINSESSE CURLING: Har noen lært henne hvor mye strømmen koster? Foto: Colourbox.com Vis mer

- Vær tydelige og disiplinerte i forhold til hvor mye og når dere skal gi barna penger. Gi belønning når barna har gjort en god jobb, men ikke la det gå så langt at de nærmest forlanger betaling for å henge opp ytterjakka på knaggen, understreker Høyland.

- Har ikke barnet gjort den jobben det skulle, så gi det mindre betalt. Slik kan du lære barnet konsekvens.

Kjøper seg fred Psykolog Ragnhild Pettersen ved Atferdssenteret mener foreldre har for lett for å kjøpe seg fred.

- Dersom du gir belønning for ofte, vil barnet etter hvert slutte å samarbeide. Og et barn som nekter å gjøre noe hvis han ikke får noe igjen for det, har tatt over styringen.

Hverdagslige belønninger Ifølge psykologen er det uheldig at barn - særlig større barn - har betingelsesløs tilgang på mengder av goder.

- Voksne kan ha et naturlig ønske om å kjøpe noe for å glede barna sine. Og bare barna spør pent nok, får de det de ber om.

Ragnhild Pettersens tips er å gi små belønninger i hverdagen.

La dem gjøre seg fortjent til goder de gjerne tar for gitt. Først få unna lekser og rydde rommet - deretter få lov til å se på tv og leke med mobiltelefon.

Dropp bensinstasjonen Gisle Høyland understreker hvor viktig det er at foreldre opptrer som gode rollemodeller:

- Har du for vane å gjøre dine dagligvarekjøp på bensinstasjonen - hvor alt er mye dyrere - og samtidig kjøper en pølse med lompe til middag, kan barna fort adoptere disse vanene når de får penger mellom hendene.

Les også:
Slik takler du bortskjemte barn
5 grep som får slutt på sutringen
9 ting du ikke bør si til barnet ditt
Så mye betyr barnetrygden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.