Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Får dine barn nok søvn, egentlig?

Det er ikke helt sikkert du følger søvnekspertens råd.

FLERE KONSEKVENSER: For lite søvn kan blant annet gå utover barnets konsentrasjon og evnen til å lære. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS
FLERE KONSEKVENSER: For lite søvn kan blant annet gå utover barnets konsentrasjon og evnen til å lære. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS Vis mer

Søvnen er en viktig faktor i et skolebarns liv. Under søvn får barnet muligheten til å bygge opp energi til en ny og hektisk dag.
Derfor er vi foreldre også svært opptatt av om våre barn sover mye og godt.

Men hvor mye er nok? Selv om alle er forskjellige, finnes det generelle pekepinner.

Skolebarn bør være i seng seinest i 21-tida, mener søvnekspert Eli Sørensen.

Hun er overlege ved Psykisk helse for barn og ungdom/Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer.

Søvnproblem svært vanlig Ifølge en nylig publisert studie fra Murdoch Childrens Research Institute, har 40 prosent av nye skolebarn søvnproblemer, i løpet av de første seks månedene etter skolestart.

De søvnrelaterte problemene som ble hyppigst rapportert i rapporten var vanskeligheter med å sovne, oppvåkning om natta, og problemer med å sove alene.

Forskningsleder Jon Quach forklarer at funnene i undersøkelsen viser at slike søvnproblemer går utover mer enn bare søvnen.

- I flere tilfeller gir slike søvnproblemer barnet en markant dårligere mental helse, og foreldre kan oppleve depresjon, angst og stress.

- Denne sammenhengen mellom dårligere mental helse for både foreldre og barn kan hindre barnets evne til en vellykket overgang til den nye skolehverdagen.

Noen av strategiene som forskerne tror kan være avgjørende for et sunt søvnmønster, er gode leggerutiner, begrenset mediebruk og koffeininntak, faste leggetidspunkt, samt å lære barnet å sovne uten å måtte ha andre til stede.

Lite søvn gir konsekvenser Overlege ved Psykisk helse for barn og ungdom/Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, Eli Sørensen, forklarer til Gladebarn.com at hvis barn får for lite søvn, kan det gi flere ulike konsekvenser.

- For lite søvn kan gå utover blant annet humør, oppmerksomhet og læring, og føre til økt aggresjon og ulykker.

I en artikkel for Legetidsskriftet har hun tatt for seg nettopp dette temaet.

- Redusert søvnkvalitet og for lite søvn har følger neste dag og på lang sikt. Lærevansker og dårlige karakterer i skolen er ikke uvanlig.

FÅ NOK SØVN: Når barn er trette og uopplagte, kan det gå utover både din egen og barnas mentale helse. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS
FÅ NOK SØVN: Når barn er trette og uopplagte, kan det gå utover både din egen og barnas mentale helse. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS Vis mer

Sørensen peker på en rekke enkle tiltak for å få gode søvnrutiner hos skolebarnet:

• Hold fast ved en regelmessig søvn - våkenhets-rytme, med faste tider for søvn og våkenhet både hverdag og fridag. • Oppretthold positive rutiner rundt sengetid. • Hold TV og elektronisk utstyr vekk fra soverommet. • Ikke gi barnet drikke med koffein • Lær barnet gode søvnvaner Søvnproblemer er utbredt og forekommer ifølge Sørensen hos mellom 25 og 40 prosent av barn i forskjellige aldrer.

Tommelfingerregel for leggetid En eldre norsk regel sa at åtte år gamle barn burde legge seg klokka åtte, eldre barn et kvarter seinere for hvert år, og ingen barn burde være oppe etter klokka halv ti.
Nyere forskning støtter regelen. Ifølge Sørensen tyder undersøkelser av søvn hos barn over hele verden på at leggetid rundt klokka 21 er viktig med henblikk på hvor lang tid det tar å sovne, nattlige oppvåkninger og hvor lang tid barn sover.

- Det er lurt å begynne leggeritualet i god tid, slik at klokkeslettet ikke blir et stressmoment.

Viktig med leggerutiner Monica Kristiansen er mor til fem og driver bloggen med det passende navnet fembarnsmamma.

Med fem barn er det nok ikke overraskende at familien Kristiansen er avhengig av rutiner.

- Nå etter ferien så merkes det at vi har vært uten faste leggetider i en stund. Og da er det godt å finne de gamle rutinene igjen.

Hun forklarer til Glade barn at i og med at alle ungene er i forskjellige aldre, må de også ha forskjellige leggetider. Men å ha rutiner er viktig, da går det mer av seg selv.

- Her hjemme har vi ganske like leggerutiner for ungene; kveldsmat, badet, bok de dagene vi har tid, og så er det natt. Det å lese på sengekanten er veldig populært, og det merker vi i veldig ung alder.

- De største barna har blitt så store og ordner seg selv, men de er flinke til å ikke legge seg for seint, for de vet at det straffer seg dagen etter. Da blir de trøtte og uopplagte.

Uopplagte barn Hvis skolebarna har hatt en natt med dårlig søvn, er dette noe som gjenspeiler seg i skolearbeidet.

- Lekser tar veldig lang tid, og tårene sitter løst når det er noe som de ikke forstår med en gang. Det tar veldig lang tid med leksene da og motivasjonen er langt ifra på topp.

Fra barnehage til skole "Ble søvnrutinene forandret i overgangen fra barnehage til skole?"

- Vi har ikke merket så stor forskjell fra barnehage til skole. Vår nye skolegutt legger seg på samme tidspunkt som han gjorde når han gikk i barnehagen, og han er flink til å sovne fort etter han er i seng, forteller Kristiansen.

Gode tanker i natta Når ungene til Monica sliter med å sovne, får de lov til å ligge litt ekstra med en bok eller iPaden sin, og fokus er da å finne gode tanker som skal bli med inn i natta.

- Vi har en veldig tankefull skolegutt som noen ganger har litt skumle tanker i hodet, og da er det greit å erstatte de tankene med noen fine tanker.

Om det er å høre på en favorittsang eller lese, er noe han da bestemmer selv, forteller hun.

Hvor mye skal skolebarn sove? Skolebarn har et søvnbehov på rundt 10-12 timer i døgnet.

Det er viktig for skolebarnet at sengetida er tilpasset skolestart neste morgen, slik at barnet møter opplagt og uthvilt.

Uten skikkelig søvn får barnet lite ut av undervisningen, og din morgenstund blir en evig kamp med et trett barn.

Kilder: nettdoktor.no, helse-bergen.no, tidskrift for den Norske legeforening/tidsskriftet.no

Les også:
Finn tilbake til rutinene
Sliker takler dere skolestarten
Disse barna vil alle være venner med
Frokosten barna ikke kan motstå

Saken ble opprinnelig skrevet av Glade Barn for Klikk.no. Les her.

NY HVERDAG: Seks år gamle Elias har tilpasset seg godt til sin nye hverdag som skolegutt. Her sammen med mamma Monica. Foto: privat/fembarnsmamma.blogg.no
NY HVERDAG: Seks år gamle Elias har tilpasset seg godt til sin nye hverdag som skolegutt. Her sammen med mamma Monica. Foto: privat/fembarnsmamma.blogg.no Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media