URETTFERDIG: Kardiologisk sykepleier Christin Skogen synes de som jobber i de kvinnedominerte yrkene fortjener bedre lønn. Foto: Jacques Hvistendahl
URETTFERDIG: Kardiologisk sykepleier Christin Skogen synes de som jobber i de kvinnedominerte yrkene fortjener bedre lønn. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Får du det du skal ha? Sjekk lønna i over 100 yrker

Stor oversikt: Får du det andre får?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[teaser][/teaser]8. mars - på selveste kvinnedagen - starter årets lønnsoppgjør. Men det blir neppe mange ekstra kroner til kvinnene. Det blir ikke noe fett oppgjør i år, verken i offentlig eller privat sektor, konstaterer Fafo-forsker Kristine Nergaard.

- LO har tradisjon for å kreve lavtlønnstillegg i privat sektor. Det gjør den nok i år også, men det blir antakelig ganske beskjedent i år, sier Nergaard.

Først ut er de såkalte frontfagene, med Fellesforbundet og Norsk Industri. Resultatet legger rammene for de etterfølgende oppgjørene, som kommer i tur og orden utover våren.

- Alle tegn så langt fra begge sider tilsier at partene tar den økonomiske situasjonen på alvor. Hvorvidt det betyr at man dropper et sentralt tillegg eller gir et moderat tillegg til alle, er for tidlig å si. Så lenge man gir et lavtlønnstillegg i privat sektor, vil det komme kvinnedominerte grupper til gode. Men det er ikke penger nok i oppgjøret til å jevne ut de store forskjellene i år, sier hun.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn