Får du ikke sove?

Finn ut om partneren din har skylda her.

NATTLIGE PLAGER: Mangel på søvn om natta kan skyldes din partners atferd om natta. Snorking, dytting, sparking, spising og mobiltasting kan være kilder til irritasjon- og mangel på søvn. Foto:Elisabeth Sperre Alnes
NATTLIGE PLAGER: Mangel på søvn om natta kan skyldes din partners atferd om natta. Snorking, dytting, sparking, spising og mobiltasting kan være kilder til irritasjon- og mangel på søvn. Foto:Elisabeth Sperre Alnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blir du plaget av snorking, gnissing eller mobiltasting fra den andre siden av senga i løpet av natta? Blir du sparket, tafset på, dyttet eller forstyrret av lys eller radio?

Da er du sannsynligvis veldig trøtt - og irritert.

Ødelegger partneren din for nattesøvnen?

Test deg selv her.

Forskere ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer har nå utviklet en undersøkelse som måler en rekke ulike typer søvnforstyrrende partneratferd.

42 punkter - Undersøkelsen er den første i sitt slag som tar for seg et bredt spekter av søvnforstyrrende atferd utført av en partner, og som går ut over det som det til nå har vært mest fokusert på; nemlig snorking. Vi ønsker å se om det er kjønnsforskjeller i søvnforstyrrende atferd, om den er relatert til alder, og om den er relatert til søvnløshet, tilfredshet med parforholdet og seksuell tilfredshet, forklarer professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen.

Forskerne har utarbeidet en liste over 42 ulike potensielt forstyrrende atferder. Resultatene skal brukes i videre forskning.

TEST DEG SELV

Sjekk om partneren din ødelegger for søvnen din her.

Denne undersøkelsen er utarbeidet av forskere ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer i Bergen, og kan brukes i forskningsøyemed.

Svarene du gir er anonyme.

- Oversikten er laget ut fra symptomer, sykdommer, ting vi allerede kjenner til fra pasienter, og ting som teoretisk sett kan være irriterende atferd, sier han.

At partneren bruker pc i senga, spiser eller klær seg i senga, står opp eller legger seg seinere eller tidligere, ulike temperaturønsker på soverommet, om man ønsker å ha vinduet, samt snorking, promping, skriking, svetting og snakking i søvne er eksempler på atferd som kan forstyrre søvnen.

Irritasjonsmoment Irritasjon over disse atferdsmønstrene kan føre til at man blir mer søvnig og uopplagt på dagtid.

- Det kan svekke evnen til å f.eks. kjøre bil eller gjøre andre daglige aktiviteter hvor en er utsatt for potensiell skade, forklarer Pallesen,

Noen av disse kildene til irritasjon er det mulig å gjøre noe med, men hvis partneren din snorker høylytt, slutter å puste i søvne og er trøtt og sliten på dagtid kan det være lurt å utrede for søvnsykdommen søvnapné, som er en alvorlig sykdom som kan føre til blant annet hjerte- og karsykdom.

- Omkring fem og ti prosent av befolkningen lider av søvnapné, mens over 50 prosent av befolkningen snorker, sier Bjørn Bjorvatn, leder av Nasjonalt Kompetansesenter for søvnsykdommer i Bergen.

Separate soverom Ifølge en undersøkelse utført av The British Lung Foundation sover en tredjedel av par eller gifte på separate soverom grunnet snorking, og av disse svarte en tredjedel at dette er permanent.

- Nordmenn er nok ikke så ulike fra britene, men hittil er det ikke foretatt noen slike undersøkelser i Norge, sier Bjorvatn.

6 SAMSOVINGSRÅD

• 1. Ha en åpen dialog om temaet. Våg å ta det opp med din partner om han/hun har en søvnatferd som forstyrrer deg.

• 2. Vær innstilt på, og villig til å inngå kompromiss (for eksempel om vinduet skal være åpent eller lukket).

• 3. Om en part i parforholdet har tegn på søvnapné (snorking, pustestopp, dagtidstretthet/søvninghet) eller en annen søvnsykdom (f.eks hvis han/hun utøver vold i søvne) så bør man kontakte helseprofesjonelle for å få dette utredet. En del symptomer på søvnsykdommer oppdages lettere av partneren enn av personen selv.

• 4. Senga bør helst bare brukes til sex og søvn. Ikke til jobb, Internettsurfing eller mobiltelefonprating.

• 5. Sørg for gode soveforhold (stor nok seng, stor nok dyne etc.).

• 6. Aksepter også at partneren din kan være forskjellig fra deg. Noen er A-mennesker og noen er B-mennesker. At partneren din legger seg og står opp på andre tidspunkter enn deg behøver ikke bety noe annet enn at han/hun har en annen biologisk rytme enn din egen.

Kilde: Professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen

Ifølge samlivsterapeut Solveig Vennesland er det helt greit å sove på separate soverom for å sikre god søvn, men det kan bli skummelt hvis man bruker snorkingen som en unnskyldning for at man ikke vil sove sammen.

- Hvis man lurer på om de separate soverommene gjør at man vokser fra hverandre, er det noe man bør snakke om. Hvis snorkingen brukes som et vikarierende argument fordi det er beleilig å ha separate soverom, er det uheldig. Det viktigste man kan gjøre hvis partneren har et snorkeproblem er å akseptere partnerens problem, forstå at han/hun ikke gjør det med vilje og bli enige om noen praktiske kjøreregler, sier hun.

Kompromiss Noen typer søvnatferd kan man ikke kontrollere selv.

- Snorking, søvnapné, tanngnissing og sparking med bena er tilstander som ofte kan behandles. De beste vil være å kontakte en kompetent helseprofesjonell som kan utrede og eventuelt behandle problemet, sier Pallesen

Søvnproblemer

• Cirka en tredjedel av befolkningen klager over dårlig søvn i perioder.

• 10—15 prosent av befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer.

• Den vanligste enkeltårsak til langvarige søvnproblemer er depresjon.

• Andre årsaker kan være høyt eller lavt stoffskifte, hjerte- eller lungesykdom, periodiske beinbevegelser under søvn, narkolepsi, nattlig kløe, nattlig vannlating eller smerter.


Kilde: Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer