Får du ikke sove?

Finn ut om partneren din har skylda her.

NATTLIGE PLAGER: Mangel på søvn om natta kan skyldes din partners atferd om natta. Snorking, dytting, sparking, spising og mobiltasting kan være kilder til irritasjon- og mangel på søvn. Foto:Elisabeth Sperre Alnes
NATTLIGE PLAGER: Mangel på søvn om natta kan skyldes din partners atferd om natta. Snorking, dytting, sparking, spising og mobiltasting kan være kilder til irritasjon- og mangel på søvn. Foto:Elisabeth Sperre Alnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blir du plaget av snorking, gnissing eller mobiltasting fra den andre siden av senga i løpet av natta? Blir du sparket, tafset på, dyttet eller forstyrret av lys eller radio?

Da er du sannsynligvis veldig trøtt - og irritert.

Ødelegger partneren din for nattesøvnen?

Test deg selv her.

Forskere ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer har nå utviklet en undersøkelse som måler en rekke ulike typer søvnforstyrrende partneratferd.

42 punkter - Undersøkelsen er den første i sitt slag som tar for seg et bredt spekter av søvnforstyrrende atferd utført av en partner, og som går ut over det som det til nå har vært mest fokusert på; nemlig snorking. Vi ønsker å se om det er kjønnsforskjeller i søvnforstyrrende atferd, om den er relatert til alder, og om den er relatert til søvnløshet, tilfredshet med parforholdet og seksuell tilfredshet, forklarer professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen.

Forskerne har utarbeidet en liste over 42 ulike potensielt forstyrrende atferder. Resultatene skal brukes i videre forskning.

- Oversikten er laget ut fra symptomer, sykdommer, ting vi allerede kjenner til fra pasienter, og ting som teoretisk sett kan være irriterende atferd, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer