Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Får du plutselig tanker om at noe fælt vil skje? Slik takler du alle bekymringene dine

Slike tanker er både normalt og nødvendig, men det kan også bli for mye av det gode. Da kan du følge disse rådene.

BILDER I HODET: Ser du for deg at det neste som skjer er at bilen ikke greier å stoppe? Tanken er ikke bare unyttig og slitsom, den gjør også at du unngår farer. 
Foto: NTB SCANPIX /SHUTTERSTOCK
BILDER I HODET: Ser du for deg at det neste som skjer er at bilen ikke greier å stoppe? Tanken er ikke bare unyttig og slitsom, den gjør også at du unngår farer. Foto: NTB SCANPIX /SHUTTERSTOCK Vis mer

- Katastrofetanker kalles ofte for «verstefallstenkning», og når vi blir redde, er det også lett å se for seg at det verst tenkelige kommer til å skje, sier psykolog ved Diakonhjemmet Sykehus Torkil Berge.

Kanskje er det den nye føflekken som skremmer deg? At det sikkert er et kreftsymptom og at enden er nær? At du skal bli utsatt for et terrorangrep på ferie? Eller dø i en flystyrt? At barnet ditt blir påkjørt på vei til skolen? Eller at du skal gå økonomisk konkurs i nærmeste framtid?

Det er bare fantasien som setter grenser for hva vi bekymrer oss for, forklarer lege og leder for Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

- Noen tror at de skal dø av tarmkreft når de får vondt i magen. Andre kan tro de er i ferd med å dø av hjertesvikt hvis de oppdager en stikkende smerte i brystet eller når hjertet hopper over et slag, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?