Får du tak i ferske reker, er festen sikret

Brimi gir sommerklassikeren en ny vri.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

(Dagbladet): Ferske reker er manges store sommerfavoritt, og i år bør de smaksrike delikatessene nytes med ærbødighet.

GOD SOMMER: - Det skal være en glede å spise reker, sier Arne Brimi, og ønsker god sommer med nypillede, ferske reker, hjemmelaget majones og fennikelsalat. Foto: METTE MØLLER
BRIMIS BESTE REKESALAT: Det er alltid godt med rekesalat. Brimi lager en raus variant med masse forvellede grønnsaker og hjemmelaget majones. Foto: METTE MØLLER
REKER OG FENNIKELSALAT: Klassikeren med reker, loff, majones og sitron. Arne Brimi legger til litt finskåren fennikel og ovnsbakte cherrytomater. Foto: METTE MØLLER
REKER OG KEFIRSALAT: Kefir egner seg veldig godt i kalde sommersalater. Den gir både fin syre og saftighet og holder seg lenge uten at salatbladene blir dvaske. Foto: METTE MØLLER

Det er nemlig mangel på den deilige sommermaten, og prisen på ferske reker er rekordhøy. Det er vanskelig å finne kilopriser under 200 kroner, og mange steder koster godsakene mye mer.

Det er rett og slett kamp om rekene denne sommeren.

KLASSIKEREN: Reker, loff, majones og sitron er deilig sommermat. Arne Brimi legger til litt finskåren fennikel og ovnsbakte cherrytomater og serverer retten i høye glass. Foto: METTE MØLLER
KLASSIKEREN: Reker, loff, majones og sitron er deilig sommermat. Arne Brimi legger til litt finskåren fennikel og ovnsbakte cherrytomater og serverer retten i høye glass. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- De er dyre, men jammen er de gode også. Vi må nyte de rekene vi får tak i. Når noe er godt, mange vil ha det og det er lite av det, så blir prisen høy. Dette vil vi se mer og mer av, sier Arne Brimi.

- Ferske reker har fantastisk smak. Ferdigrensede reker er sjelden gode. Bruk heller en halvtime på å rense sjøl hvis du skal servere en rett med reker, anbefaler han.

En klassiker Han setter en stor glassbolle med lyserøde, ferske reker på kjøkkenbenken, og renser raskt en fristende porsjon. Klassikeren med reker, loff og majones er Brimi veldig glad i, men han liker også å gi den en liten vri.

ARNE BRIMI: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
ARNE BRIMI: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Noen ovnsbakte cherrytomater og en liten salat med finskåret fennikel gjør rekemåltidet ekstra spennende. Server gjerne med salaten i et høyt glass og pynt kanten med de største rekene, foreslår han.

- Majonesen må selvsagt være hjemmelaget. Har du først fått smaken på hjemmelaget majones, så lar du kjøpemajonesen ligge igjen i butikkhylla, sier Brimi.

Fulle av sunne næringsstoffer Norske reker er ikke bare saftige og gode på smak, de er også fulle av sunne næringsstoffer. Med lite fett, med likevel med masse viktige vitaminer som B12, A og D samt selen, er reker godt og sunt valg. Legger du til litt frisk, grønn salat og urter, så har du et flott sommermåltid.

Brimis gode kefirsalat er absolutt å anbefale. I sommerhalvåret bruker kokken mye kefir. Den er fin å bruke i dressinger, med både syre og saftighet.

Kefir holder seg godt og salatbladene blir heller ikke så dvaske med kefirdressing.

- En salat med kefir smaker fenomenalt godt til ferske reker. Strø litt kajennepepper over rekene. Den skarpe smaken av den finmalte, røde pepperen gir rekemåltidet en ekstra spiss, mener Arne Brimi, som gleder seg stort til å nyte sommerens flotte råvarer.