Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Får ødelagt selvbildet og større risiko for selvmord

Slik lider mobbeofrene.

BLIR ØDELAGT: Mobbeofrene sliter mye som resultat av mobbingen. Foto: Colourbox
BLIR ØDELAGT: Mobbeofrene sliter mye som resultat av mobbingen. Foto: Colourbox Vis mer

(Dagbladet): Mange mobbeofre forteller om et selvbilde som blir fullstendig rasert. De mister troen på at andre mennesker vil dem godt, sier Kristin Oudmayer, fagansvarlig for Unicef-prosjektet «Den ene» og forfatter av boka «Fordi jeg fortjener det», der hun samlet over 200 mobbehistorier.

- Svært mange forteller at mobbingen forfølger dem langt inn i voksenlivet og at det å ha nære, intime relasjoner kan bli vanskelig fordi de ikke tør stole på noen, sier hun.

- Flere jeg har snakket med, er også redde for å få egne barn, fordi de er redde for å føre arven videre i barna sine, eller for at de ikke skal klare å gi barna den beskyttelsen de trenger, sier Oudmayer.

Skulker skolen Mange føler seg ekstra klønete, sjenerte og livredde for å tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet i perioden mobbingen pågår, påpeker Oudmayer.

- Det er ikke uvanlig at barn og unge endrer sosiale mønstre. De gruer seg til å gå på skolen, skulker og slutter med organiserte aktiviteter for å unngå å støte på mobberne - eller fordi de utvikler redsel for situasjoner hvor de blir vurdert og får tilbakemeldinger i andres påhør, sier hun.

Dette skaper for noen store begrensninger når det gjelder å tørre å søke seg på videre studier og i jobbsammenheng.

- Mange oppgir dette som årsak til dropout både på videregående og under studier, sier Oudmayer.

Blir psykisk syke Mobbeofre har økt risiko for angst, depresjoner, selvmord og andre psykiske problemer, fastslår Erling Roland, mobbeforsker ved Universitetet i Stavanger.

- Blant dem som blir psykisk syke som voksne, forteller unormalt mange om mobbing på skolen. Noen forteller om mareritt i mange år etterpå, sier Roland.

Ikke sjelden blir tidligere mobbeofre plaget av flashbacks.

- Har du blitt holdt fast av mobberne og fått kaldt vann tømt ned i buksa, kan minnene om dette plage deg i årevis, sier Roland.

Også skoleprestasjoner og seinere studier og karriere kan bli truet av de kritiske barneåra.

- Mobbing kan føre til et ødelagt liv. Noen er mer robuste og tåler slike belastninger uten å få varige mén. Men du vet ikke på forhånd hvem disse er, derfor er det så viktig å forebygge mobbing, sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media