Får sjokk når kapteinen begynner «å vinke» med splitter nytt fly til 2,3 milliarder

Skulle bare si farvel.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Med en prislapp på cirka 2,3 milliarder kroner per fly, anbefales det ikke å få en skade på en Boeing 747-8F.

Derfor er det kanskje ikke så rart at publikum som hadde samlet seg for å se det splitter nye flyet ta av fra Paine Field-rullebanen ved Boeing Everett-fabrikken i Washington, fikk sjokk da de så at det begynte å vugge fra side til side like etter avgang.

Men det som så ut som et fly ute av kontroll, var en ganske så fiffig manøver fra piloten, kalt «vinge-vinking», skriver Daily Mail.

Fly-gest I videoen øverst i saken, ser man at flyet begynner å krenge voldsomt først til en side, og så til den andre, rett etter at det har tatt av på jomfruturen.

Det hele skal være en gest for å si farvel til hjemflyplassen som maskinen aldri skal lande på igjen.

Om du ikke synes det er imponerende nok: Etter alle vanskene med Dreamliner-maskinene slapp Boeing tidligere i år selv en video, for å vise hva de store maskinene de lager kan få til i lufta.

Sitt livs sjokk Om du ikke sperrer opp øynene av vinke-manøveren, ville du nok gjort det om du hadde vært badegjesten på stranda i tyske Heligoland som fikk sitt livs sjokk da et fly gikk inn for landing bare centimeter over hodet hans.

Vil du oppleve noe av det samme men i mer kontrollerte former, kan du ligge og sole deg på Maho Beach på den karibiske øya Saint Martin.

Der suser passasjerflyene «rett over» hodet på deg inn til Princess Juliana internasjonale lufthavn.

Fordi rullebanen på flyplassen bare er 2180 meter lang, må flyene nemlig lande så tidlig som mulig på rullebanen.

Fabrikk-besøk Har du lyst til å besøke Boeing-fabrikken, ligger den en liten kjøretur nord for Seattle.

The Everett Tour, er en guidet omvisning på 90 minutter i fabrikken som bygger blant annet 747, 767, 777 og ikke minst 787 Dreamliner, og billetter får du på Boeings hjemmeside  

Om det holder å bare følge med på flyene som tar av, sender Boeing live fra sitt webkamera på flyplassen.