Fare for lyn? Dra ut støpslene!

3000 PC-er blir årlig ødelagt på grunn av lyn. Og det ligger an til rekordmange i år.

FARE PÅ FERDE: Når det lyner og tordner er PC-er og annet elektrisk utstyret svært utsatt for overspenning, og kan bli ødelagt. Det har vært svært mye lyn i Norge i sommer, her er SINTEFs oversikt over mandagens lyn-aktivitet. ILLUSTRASJON: SINTEF
FARE PÅ FERDE: Når det lyner og tordner er PC-er og annet elektrisk utstyret svært utsatt for overspenning, og kan bli ødelagt. Det har vært svært mye lyn i Norge i sommer, her er SINTEFs oversikt over mandagens lyn-aktivitet. ILLUSTRASJON: SINTEF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Sør- og Østlandet opplevde et voldsomt regn- og tordenvær natt til tirsdag, og mer er i vente.

Med lyn- og tordenvær følger også lyn- og tordenskader på inventar. Og her er det spesielt datamaskiner som er mest utsatt.

En tidligere beregning fra Gjensidige viser at cirka 3000 PC-er årlig blir ødelagt på grunn av lyn.

- I tillegg til PC-er og utstyr tilknyttet disse er det kjøleskap, frysere, TV og musikkanlegg som er mest utsatt for skader. I år, som er en av de verste tordenværsesongene de siste ti årene, vil sannsynligvis dette øke, forteller Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, til Dinside.

- Vil øke drastisk i årene fremover Forsikringsbransjens fellesorganisasjon, Finans Norge, melder om en 20 prosents økning i lynskader i løpet av første halvår 2014, sammenliknet med samme periode i 2013. Erstatningsutbetalingene økte med 27 prosent, til 61 millioner kroner første halvdel av 2014, mot 48 millioner kroner etter samme periode i fjor.

Og det stopper ikke der. - På grunn av klimaendringene forventes både hyppigere og kraftigere tordenvær i årene som kommer. Dette gjør at lynskadene vil øke drastisk i fremtiden, uttaler Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer