SYMFONI: Alle kjenner rødbeten, ikke alle har prøvd beter i andre farger: Arne Brimis fargerike betetallerken er like sunn som den er fristende, og dette er en fin måte å bli kjent med de forskjellige betene på. Foto: METTE MØLLER
SYMFONI: Alle kjenner rødbeten, ikke alle har prøvd beter i andre farger: Arne Brimis fargerike betetallerken er like sunn som den er fristende, og dette er en fin måte å bli kjent med de forskjellige betene på. Foto: METTE MØLLERVis mer

Fargerike høstsmaker med verdens beste rotgrønnsaker

Arne Brimi lager fristende høstretter.

• Flere matsaker på db.no/mat
Nå bugner det av norske og ferske rotgrønnsaker i butikkene, og for Dagbladets kokk Arne Brimi er dette en av høstens store gleder.

Han synes norske rotgrønnsaker er verdens beste.

Kålrot, sellerirot og gulrøtter er blant favorittene, og så selvfølgelig beter - helst i alle farger.

Super miks - Alle kjenner rødbeten, i alle fall i syltet form, men det finnes også hvite beter og gule beter - og så de fine «polkabetene», med røde og hvite striper inni.

Det er genialt å kombinere alle disse betene sammen til en rett, sier Brimi.

SMAKFULL: Kålrotsalat smaker herlig og gir deg masse vitaminer.  Foto: METTE MØLLER
SMAKFULL: Kålrotsalat smaker herlig og gir deg masse vitaminer. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han lager en pure av smørkokte gule beter, og legger en fin samling av karamelliserte rødbeter og bakte hvite beter oppå den gule pureen.

Så kutter han tynne skiver «polkabeter», eller chioggiabeter, med en mandolin, og topper betetallerkenen med dem.

- Dette er både sunt og fargerikt, og kan fint serveres som en hovedrett.

ENKELT: Supergodt og superenkelt, grytebakte gulrøtter
ENKELT: Supergodt og superenkelt, grytebakte gulrøtter Vis mer

Et mettende vegetarmåltid som smaker fenomenalt godt, sier Brimi.

Nyte Selv om han er mest kjent for å lage deilige retter av vilt og fisk, er Brimi også glad i rene vegetarretter. Særlig nå når de norske rotgrønnsakene er på sitt beste.

Aller best liker han å tilberede grønnsakene enkelt og naturelt.

Han baker gulrøtter i jerngryte, kun med gulrotgress og litt salt, og kan gjerne smørsteke en biff av et stykke kålrot - også kalt «Nordens appelsin» fordi den inneholder masse C-vitaminer.

- Vi må nyte de gode rotgrønnsakene våre. Det er lett å lage mat av slike fine råvarer, og i tillegg er de ganske rimelige.

Billig og næringsrik mat kan vi godt spise mer av, sier Brimi, og drysser noen oransje ringblomstblader over en raus og fristende kålrotsalat.

Råkost av kålrot blandet sammen med kokte kålrotbiter og litt Kesam som dressing.

- Kålrotsalat, avdeling mager. Det hender jeg bruker noe annet enn rømme, smiler Brimi.