Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fargetabbene du bør unngå

Se hvilke farger du kan droppe hjemme.

IKKE VELG GRÅTT: Eksperten anbefaler ikke grått om du ønsker godt humør. Grått er nemlig dempende på humøret, mener hun.  Foto: Sveinung Bråthen
IKKE VELG GRÅTT: Eksperten anbefaler ikke grått om du ønsker godt humør. Grått er nemlig dempende på humøret, mener hun. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

- Vegger med sterk farge påvirker oss i stor grad. For eksempel vil rødt gjøre deg ukonsentrert, kranglete og irritabel, sier Tove Steinbo. Hun har skrevet boka Fargene forteller.

For de fleste vil det altså være lurt å styre unna de fargerike veggene man fant i mange hjem for 10-15 år siden. Det er imidlertid ingenting i veien for at du kan friske opp med røde eller oransje fargeklatter i form av puter, tepper og gardiner.

Det kan tvert imot være energiskapende og bra for miljøet å velge innredning med farger.

Ikke for hvit farge Et helt sterilt hjem med hvite vegger og interiør i stål, glass og svart er nemlig heller ikke så bra for dere som bor der.

- Både for mye og for lite farge får oss i ubalanse. Det må være balanse både hjemme og på arbeidsplassen dersom vi skal oppnå god helse, trivsel og velvære. Fargene har også innvirkning på kreativiteten og hvor mye vi klarer å yte, sier Steinbo.

Sjekk lysforholdene - Valg av farge bør påvirkes av flere faktorer. For det første bør du se på lysforholdene i rommet du skal male. Er det kveldssol der, gir dette et varmt lys, og er det morgensol er lyset kaldere, sier interiørkonsulent Siv Henningstad.

- Er lyset kaldt, kan du med fordel bruke gylne, varme farger, mens det kanskje blir penere med en kjølig farge dersom rommet har kveldssol.

Voksne eller barn Hvem som bruker rommet, bør også ha betydning for valget av farge. Barn har ikke det samme behovet for energi gjennom farger som voksne har. De har gjerne mer enn nok energi allerede.

- Barnerommet bør ha vegger i lyse, duse farger. Blått og grønt roer oss ned, men det er også greit med en helt lys rosafarge. Tilfør heller farger med tilbehøret. Det er også mer praktisk på et barnerom der det skal være Hello Kitty den ene måneden og prinsesser den neste, sier Henningstad.

Grått er deprimerende - En del velger hvitt med litt grått i til sine vegger, men grå er en uttrykksløs ikke-farge som kan gjøre oss deprimert. Det er ikke for ingenting at man beskriver kjedelige personer som grå, sier Steinbo.

TILBEHØR: Det er viktig å tilføre miljøet litt farge gjennom tilbehøret.  Foto: Jotun
TILBEHØR: Det er viktig å tilføre miljøet litt farge gjennom tilbehøret. Foto: Jotun Vis mer

Dersom du fortsatt ønsker lyse vegger i en hvitnyanse, anbefaler fargeeksperten at du heller velger en lys farge med gyllen teint.

Frisk opp lyse farger Går du for de lyseste fargene på fargekartet, kan det være fint å friske opp med tilbehøret. Og det bør heller ikke da være tilfeldig hvilken farge du velger. Turkis er en farge som styrker immunforsvaret, og oransje er selve livsgledens farge. Fargen kan faktisk fungere som et antidepressiv, og burde derfor egentlig finnes i alle hjem.

- Du behøver ikke velge den mest fargesterke, men et pledd i fersken- eller aprikosfarge er flott. Et fat med appelsiner eller et par lys frisker også opp, sier Steinbo.

Tunge farger - Brunt, burgunder og tunge jordfarger er farger jeg anbefaler at du kun bruker på tilbehør. En hel vegg eller sofa i disse fargene blir for voldsomt. Har du lyse møbler, kan du heller kjøpe lykter, lamper, tekstiler og annet å pynte opp med i disse fargene, sier Henningstad. Hun sier videre at du også kan tillate deg å leke mer med farger i et stort rom enn i et lite.

- Til små rom bør man velge lyse farger da disse virker forstørrende, sier hun.

Hvilke farger gjør hva? • Rød: Kan gjøre deg stressa, ukonsentrert og aggressiv.
• Gul: Stimulerer det mentale og objektive.
• Oransje: Stimulerer livsglede, nytelse og samvær med venner.
• Blå: Roer deg ned, men styrker også evnen til kommunikasjon.
• Grønn: Roer deg ned og er en god farge for hjerte og muskler.
• Rosa: Gir små jenter et kick, mens voksne menn ser ut til å bli roligere i rosa omgivelser.
• Turkis: Styrker immunforsvaret
Kilde: Tove Steinbo

Les også:
Disse fargene kler du
Satte farge på 40-tallshuset
Enkelt å velge farge på huset

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

IKKE HELT HVITT: Alt bør ikke være helt hvitt. Skap balanse med sterke farger og hvitnyanser.  Foto: Jotun
IKKE HELT HVITT: Alt bør ikke være helt hvitt. Skap balanse med sterke farger og hvitnyanser. Foto: Jotun Vis mer
FARGEKLATT: En oransje vegg kan fungere som antidepressiva.  Foto: Jotun
FARGEKLATT: En oransje vegg kan fungere som antidepressiva. Foto: Jotun Vis mer