<strong>FIOLETT:</strong> Visstnok en farge som kan trigge lysten en hel del, vel og merke den rette nyansen av fiolett. Siden fargen er så sammensatt av rødt og blått, vil ulike nyanser sende ulike signaler og påvirke oss på forskjellige måter - for eksempel gjøre oss mer søvnige. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com.
FIOLETT: Visstnok en farge som kan trigge lysten en hel del, vel og merke den rette nyansen av fiolett. Siden fargen er så sammensatt av rødt og blått, vil ulike nyanser sende ulike signaler og påvirke oss på forskjellige måter - for eksempel gjøre oss mer søvnige. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com. Vis mer

Fargevalget røper sexlivet

God grunn til å pusse opp soverommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om du skulle ønske at du og din kjære hadde mer sex, er det slettes ikke så dumt å male soveromsveggene.

En britisk undersøkelse viser nemlig at enkelte farger påvirker mennesker på den måten at vi blir ekstra virile når vi omringes av dem.

Lilla og rødt gir mer sex Det er særlig lilla som vil kunne stimulere hjernen til å lyste etter mer sex.

Undersøkelsen, som den britiske butikkjeden Littlewoods står bak, viser at par med lilla farge på soverommet i gjennomsnitt har sex 3, 49 ganger per uke.

Rød farge ligger rett bak med 3,18 ganger per uke. I motsatt ende av skalaen havner de grå soverommene, hvor parene bare har sex 1,80 ganger per uke.

2000 voksne deltok i undersøkelsen, og Laurence Llewely-Bowen, interiørekspert ved Littlewoods, har lenge ment at fargene påvirker oss på denne måten.

- Dette har jeg forsøkt å forklare kundene i flere år, at et grått soverom fører til et grått sexliv, sier Llewely-Bowen til nettsiden IOL Lifestyle.

Rødt soverom = sexfiksert Tove Steinbo har spisskompetanse innen fargepsykologi og fargesymbolikk.

Hun er kurs- og foredragsholder på Westerdals og for ulike bedrifter over hele landet, samt forfatter av blant annet boka «Fargene forteller».

Steinbo sier til Kvinneguiden at det ligger mye riktig bak disse forskningsfunnene.

<strong>RØDT:</strong> Våger du å bytte ut den hvite veggen med rødt på soverommet? Det kan i alle fall piffe opp lysten. Foto: Thinkstockphoto.com.
RØDT: Våger du å bytte ut den hvite veggen med rødt på soverommet? Det kan i alle fall piffe opp lysten. Foto: Thinkstockphoto.com. Vis mer

- Ulike mennesketyper reagerer forskjellig på farger. I tillegg har vi ulik personlighet og egenskaper og noen er mer opptatt av sex enn andre. Derfor vil jeg nok først hevde at mennesker som maler soverommet fiolett eller rødt, i utgangspunktet er opptatt av sex. Men i tillegg kan disse fargene trigge til mer sex. Jeg sier «kan», fordi fiolett er en så sammensatt farge av rødt og blått, at den kan sende ulike signaler og påvirke oss på forskjellige måter, sier Steinbo til Kvinneguiden.

Søvndyssende, depressiv eller romantisk I og med at fiolett er så sammensatt, er det rødt eller oransje Steinbo anbefaler hvis du ønsker mer sex.

- Rødt fremmer en tøff sex, ikke nødvendigvis romantisk. Det gjør imidlertid oransje, som er livsgledens farge. Og de jeg kaller «oransje mennesker» er romantiske og glade i sex, levende lys, musikk, lekkert undertøy og lange forspill, sier Steinbo og understreker:

- Det forundrer meg derfor at oransje farge på soverommet bare kom midt på treet i denne undersøkelsen. Jeg tror faktisk ikke det stemmer, mener hun.

Hun er derimot enig i at brunt, hvitt, beige, grønt og grått kommer nederst på lista.

- Grått er også en depressiv farge. Men at blått kommer høyt opp, stemmer ikke med fargepsykologien, for blått og grønt er de beste sovefargene, kan eksperten fortelle.

- Rosa er en romantisk farge, men veldig feminin, og jeg undrer meg også på om den vil trigge en mann. Når det gjelder svart, er det vel ikke mange som maler soverommet svart, så hvordan den kan havne høyt i undersøkelsen, kan jeg ikke forstå. Her er det nok spesielle mennesketyper som kan finne på å velge den. Svart er også en depressiv farge som ikke sender energi, sier hun.

Fargene påvirker hormonene Men det store spørsmålet er: hvorfor blir mennesker påvirket på denne måten av ulike farger?

Steinbo forklarer at dette handler om elektromagnetiske bølger.

- Det er fordi farger er elektromagnetiske bølger, og hver bølgelengde har sin påvirkningskraft og gitte egenskaper som vi påvirkes av både på godt og vondt.

Lilla påvirker oss ulikt

- Det er to lilla-farger - fiolett og indigo. Fiolett er den rød-lilla fargen, indigo den blå-lilla. Undersøkelsen må vise til fiolett/purpur, for indigo vil heller roe ned og trigge søvnen, sier Steinbo.

I sin bok «Fargene forteller» skriver hun blant annet følgende om fiolett interiør:

«Et interiør i fiolett vil gi en følelse av luksus og mystikk og sterke følelser på den ene siden, mens det på den andre siden vil gi beskjed om at her skal vi roe ned, meditere og bedrive åndelige sysler. Personer som velger fiolett i interiøret, bør vite hva de gjør.»


- Fiolett representerer Vannmannens tidsalder og ble hippienes farge. På den negative siden, kan fiolett påvirke misbruk av alt fra alkohol til sex, sier fargeeksperten.

Les mer på Tove Steinbos blogg: http://fargeneforteller.blogspot.com.

Fargeeksperten forteller at vitenskapen sier at universet er fargeløst. Det er bølgelengdene i lyset som vi opplever som farger, og det foregår på følgende måte:

- På netthinnen omdannes bølgelengdene, eller lysstrålenes energi, til elektriske impulser som, via synsnerven, ledes til hypotalamus. Det er den delen av hjernen som styrer hormonene våre og det endokrine systemet. På denne måten forårsaker farger også komplekse fysiologiske reaksjoner, som i sin tur framkaller psykologiske reaksjoner, sier Steinbo.

- Forskere og psykologer er enige om at det er hjernen, ikke øyet, som integrerer den øyensynlig usammenhengende informasjonen som øyet oppfanger. Derfor må mennesket også i sin fargeoppfattelse basere seg på prosesser i både øyet og hjernen.

- Puss opp soverommet Dersom par ønsker å ha mer sex med hverandre eller tenne oftere på hverandre, mener fargeeksperten at de strengt tatt bør pusse opp soverommet.

- Ja, dersom de har et grått, hvitt eller en av de andre fargene lengst nede på lista på sitt soverom, ville jeg forsøkt det. Men ingen må glemme at de også skal sove der, sier Steinbo og fortsetter:

- Det er slitsomt med sterke farger over tid. Kanskje kan de kjøpe sengetøy i de ønskede farger, og skifte til mer nøytralt når de trenger mer søvn? Det kan være en god idé.

Sexy sengetøy Og apropos sengetøy; har dere et grått soverom og ikke orker å male om veggene, kan dere likevel piffe opp sexlysten om dere bytter på sengetøyet.

I den britiske undersøkelsen kommer det nemlig også fram at visse stofftyper på sengetøyet vil gjøre oss mer lystne.

Her er listen over stofftypene samt antall sex per uke:
1. Silke - 4,35
2. Bomull - 2,72
3. Nylon - 2,35
4. Polyester - 2,33
5. Duvet - 1,80

(Kilde: Daily Mail)

<strong>TRIGGER LYSTEN:</strong> - Rødt fremmer en tøff sex, ikke nødvendigvis romantisk. Det gjør imidlertid oransje, som er livsgledens farge, forteller Tove Steinbo. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com
TRIGGER LYSTEN: - Rødt fremmer en tøff sex, ikke nødvendigvis romantisk. Det gjør imidlertid oransje, som er livsgledens farge, forteller Tove Steinbo. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com Vis mer

Les også:
Slik takler du porno i forholdet
Jentesexen blir ikke bedre enn dette
Onani kan redde sexlivet

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

Fargene som trigger mest

Her er hele lista over soveromsfarger og antall ganger sex per uke:
1.
Purpur/lilla - 3,49
2. Rødt - 3,18
3.
Himmelblått - 3,14
4. Rosa - 3,02
5.
Svart - 2,99
6. Marineblått - 2,76
7. Gult - 2,43
8. Oransje - 2,36
9.
Brunt - 2,10
10.
Hvitt - 2,02
11. Beige - 1,97
12. Grønt - 1,89
13.
Grått - 1,80

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer