Farlig bløff om naturmidler

Norske nettbutikker med ulovlige påstander. Farlige naturmidler forbys, men dukker opp igjen med nytt navn.

ADVARER: Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket, advarer mot ulovlig markedsføring av naturmidler. Han fraråder særlig forbrukerne å handle slanke- og potenspiller på nett. Foto: TORBJØRN BERG
ADVARER: Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket, advarer mot ulovlig markedsføring av naturmidler. Han fraråder særlig forbrukerne å handle slanke- og potenspiller på nett. Foto: TORBJØRN BERGVis mer

- Vi avslører en del av de farlige og ulovlige naturmidlene, men oversikt over markedet er vanskelig. Vi forbyr produkter og beslaglegger, men opplever at de dukker opp igjen under nye navn, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk.

- Det er så mange nettsteder at det er umulig å ha oversikt. Vår viktigste oppgave er derfor å advare forbrukeren, sier han.

Dagbladets undersøkelser avdekker en rekke tilfeller av ulovlig markedsføring av naturmidler i norske og norskspråklige nettbutikker. Midler som norske og utenlandske myndigheter har advart mot, er lett tilgjengelige. Og det florerer av medisinske løfter som ikke kan dokumenteres.

Rugspiredråper lover hjelp mot astma og kols, kolloidalt sølv skal ifølge flere nettbutikker drepe alle former for bakterier og virus.

Feil inntrykk De siste ukene har Mattilsynet og Legemiddelverket advart mot potenspillene Power Tabs og naturmiddelet Miracle Mineral Solution (MMS). En nettbutikk ble pålagt å endre markedsføringen av MMS.

- Påstander om medisinsk virkning kan gi inntrykk av at produktet kan erstatte legebesøk. Om personer tror de kan klare seg med naturprodukter og ikke får nødvendig medisinsk behandling, kan det få alvorlige konsekvenser, sier Madsen.

Oralmat rugspiredråper

«Oralmat Rugdråper er et effektivt preparat mot astma, bronkitt, emfysem, ved andre luftveisinfeksjoner og ved høy feber.»

Legemiddelverket: Ulovlig markedsføring med ulovlige medisinske påstander.
Oralmat rugspiredråper «Oralmat Rugdråper er et effektivt preparat mot astma, bronkitt, emfysem, ved andre luftveisinfeksjoner og ved høy feber.» Legemiddelverket: Ulovlig markedsføring med ulovlige medisinske påstander. Vis mer

- Dessuten ser vi ofte en sammenheng mellom udokumenterte løfter og ulovlige tilsetninger. Lover man hurtig og effektiv lindring av for eksempel smerte eller potensproblemer, er produktet gjerne tilsatt legemidler uten at det er oppgitt, sier Madsen.

Følgene kan bli fatale. En med hjerteproblemer, som av lege frarådes å bruke potensmidler, kan handle såkalte naturmidler i god tro. Så viser det seg å inneholde nettopp de legemidlene som kan skade, og det gjerne i større doser.

Androxen

«Styrker potensen, brenner mage og bukfett, stimulerer vekst av muskler.»

Legemiddelverket: Et naturmiddel vil ikke kunne ha slike sterke effekter.
Androxen «Styrker potensen, brenner mage og bukfett, stimulerer vekst av muskler.» Legemiddelverket: Et naturmiddel vil ikke kunne ha slike sterke effekter. Vis mer

Legemiddelverket og Mattilsynet samarbeider i kampen mot useriøse aktører. Ved spesielt alvorlige tilfeller, som da en mann ble alvorlig syk av potenspiller i november, aksjonerer de mot distributørene.

Opptrer som norske - Problemet er bare at produktene dukker opp, igjen og igjen, sier Madsen.

Mattilsynet varsler nå en nasjonal tilsynskampanje for kosttilskudd i 2011. Sammen med Legemiddelverket og Tollvesenet skal det jobbes med bedre oversikt over ulovlige produkter.

AlkaLife, pH-dråper for basisk vann

Markedsføres med historien om opphavsmannen Sang Whang: «Da han fikk høyt blodtrykk og diabetes, ble han rådet til å drikke basisk vann med pH 10 (...) Etter seks uker var blodtrykket hans normalisert og han var medisinfri. Etterhvert forsvant også symptomene på diabetes. (...) I blodet fungerer bikarbonat (HCO3) som en basisk buffer. Bikarbonatet nøytraliserer syre og hjelper kroppen med å kvitte seg med den. Når vi blir eldre reduseres produksjonen av bikarbonat. Lavere bikarbonat = en degenerativ aldringsprosess. Å påvirke kroppen til å produsere bikarbonat = reversering av den degenerative aldringsprosessen.»

Legemiddelverket: Disse påstandene kan ikke dokumenteres vitenskapelig.
AlkaLife, pH-dråper for basisk vann Markedsføres med historien om opphavsmannen Sang Whang: «Da han fikk høyt blodtrykk og diabetes, ble han rådet til å drikke basisk vann med pH 10 (...) Etter seks uker var blodtrykket hans normalisert og han var medisinfri. Etterhvert forsvant også symptomene på diabetes. (...) I blodet fungerer bikarbonat (HCO3) som en basisk buffer. Bikarbonatet nøytraliserer syre og hjelper kroppen med å kvitte seg med den. Når vi blir eldre reduseres produksjonen av bikarbonat. Lavere bikarbonat = en degenerativ aldringsprosess. Å påvirke kroppen til å produsere bikarbonat = reversering av den degenerative aldringsprosessen.» Legemiddelverket: Disse påstandene kan ikke dokumenteres vitenskapelig. Vis mer

- Fokuset vil være å gjøre forbrukerne bedre i stand til å ta informerte valg. Det er virksomhetenes ansvar at de selger lovlige produkter. Kampanjer kan ikke få alle aktørene til å bli seriøse, tror Aina Svenneby, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Flytter til utlandet Flere internasjonale nettsteder opptrer som norske. Det skaper tillit hos forbruker uten å måtte svare til norsk lov. Der norske nettsteder kan velge å ignorere loven, er de likefullt underlagt den. Myndighetene har sanksjonsmuligheter. Det europeiske samarbeidet fungerer ikke like godt.

- Er nettsidene utenlandske, er det omtrent umulig for oss å hindre salg. Det internasjonale samarbeidet har vist seg å være vanskelig, sier Madsen.

Maca

«Gir mer energi og økt utholdenhet. Bekjemper sykdom og stress ved å produsere de hormonene som trengs ut ifra hver enkelt brukers behov (...) styrker immunforsvaret, gir bedre hukommelse, har en gunstig effekt på muskulaturen.»

Legemiddelverket: Vitenskapelig sett er det ingen god dokumentasjon for at det virkelig er effektivt. Maca kan inneholde store mengder jod, og kan forverre struma (forstørret skjoldbruskkjertel, journ.anm.).

Mattilsynet: Flere av påstandene er villedende og vil aldri kunne dokumenteres.

Fødevarestyrelsen, det danske mattilsynet:Maca er ikke tillatt i kosttilskudd eller urtete. Roten kan påvirke hormonsystemet.

Ifølge forskriftene om legemiddelklassifisering er Maca-rot et reseptbelagt legemiddel i Norge.
Maca «Gir mer energi og økt utholdenhet. Bekjemper sykdom og stress ved å produsere de hormonene som trengs ut ifra hver enkelt brukers behov (...) styrker immunforsvaret, gir bedre hukommelse, har en gunstig effekt på muskulaturen.» Legemiddelverket: Vitenskapelig sett er det ingen god dokumentasjon for at det virkelig er effektivt. Maca kan inneholde store mengder jod, og kan forverre struma (forstørret skjoldbruskkjertel, journ.anm.). Mattilsynet: Flere av påstandene er villedende og vil aldri kunne dokumenteres. Fødevarestyrelsen, det danske mattilsynet:Maca er ikke tillatt i kosttilskudd eller urtete. Roten kan påvirke hormonsystemet. Ifølge forskriftene om legemiddelklassifisering er Maca-rot et reseptbelagt legemiddel i Norge. Vis mer

Jurist Cathrine Sedeniussen i Legemiddelverket sier refs gjerne fører til endret markedsføring. Men aktører snor seg også unna.

- I fjor reklamerte en norsk nettbutikk med at naturmiddelet Oralmat skulle hjelpe mot svineinfluensa. Vi sendte advarsel. Personen bak nettbutikken la ned virksomheten i Norge, men åpnet opp i Sverige. Da er det ingenting vi kan gjøre, sier Sedeniussen.

Kolloidalt sølv

«Naturens egen måte å uskadeliggjøre alle typer virus, bakterier og sopp. Tradisjonelt kjent for å styrke immunforsvaret og doble antall T-celler, fremme sårheling og vevsoppbygging, være overlegent i forbindelse med helbredelse av brannskader, dedifferensiere syke og skadede celler til stamceller, sørge for at sår gror med minimal dannelse av arrvev og uskadeliggjøre mer enn 650 ulike patogene mikroorganismer. Helt uten bivirkninger.»

Legemiddelverket: Ulovlig markedsføring med ulovlige medisinske påstander

RELIS: En bivirkningsmelding der kolloidalt sølv sammen med flere andre naturmidler er mistenkt assosiert med utvikling av uregelmessig hjerterytme.
Kolloidalt sølv «Naturens egen måte å uskadeliggjøre alle typer virus, bakterier og sopp. Tradisjonelt kjent for å styrke immunforsvaret og doble antall T-celler, fremme sårheling og vevsoppbygging, være overlegent i forbindelse med helbredelse av brannskader, dedifferensiere syke og skadede celler til stamceller, sørge for at sår gror med minimal dannelse av arrvev og uskadeliggjøre mer enn 650 ulike patogene mikroorganismer. Helt uten bivirkninger.» Legemiddelverket: Ulovlig markedsføring med ulovlige medisinske påstander RELIS: En bivirkningsmelding der kolloidalt sølv sammen med flere andre naturmidler er mistenkt assosiert med utvikling av uregelmessig hjerterytme. Vis mer

Giftinformasjonen får ofte meldinger om personer som har tatt for store doser av naturlegemidler eller kosttilskudd.

Bivirkninger - Jeg vil tro at når man får høre at et preparat fremmer helsa, kan man tro at det er greit med dobbel dose. Ekstra ille er det når man tror så mye på midlene at man ikke oppsøker lege for vanlige sykdommer, sier Berit Muan, seksjonssjef ved Giftinformasjonen.

- Det er typisk at folk tror det som er naturlig, er ufarlig. Selv om de kommer fra naturen, kan de være farlige, sier Muan.

Spirosan

«Forbrenner og transporterer fett med over 50% effektivitet, stabiliserer stoffskiftet og gir et styrket immunforsvar, renser blodet, organer og fordøyelsessystemet, senker kolesterolnivået, rik på klorofyll og inneholder Riboflavin som forbrenner fett.»

Legemiddelverket: Ulovlig markedsføring med ulovlige medisinske påstander, mange påstander som ikke har noen vitenskapelig dokumentasjon.
Spirosan «Forbrenner og transporterer fett med over 50% effektivitet, stabiliserer stoffskiftet og gir et styrket immunforsvar, renser blodet, organer og fordøyelsessystemet, senker kolesterolnivået, rik på klorofyll og inneholder Riboflavin som forbrenner fett.» Legemiddelverket: Ulovlig markedsføring med ulovlige medisinske påstander, mange påstander som ikke har noen vitenskapelig dokumentasjon. Vis mer

Markedsføringen kan ofte være i strid med legemiddellovgivningen; bare godkjente helse- og ernæringspåstander er tillatt ved markedsføring og omsetning.

- Dette er ofte vanskelige saker med mange produkter som kan være i grenseland for redelig omsetning. Vi konsentrerer oss om de med åpenbart urimelige og forbudte påstander, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

Genacol

«Rapporter fra 22 land, fra tusenvis av personer som har blitt kvitt kroniske smerter i ledd og muskler, som har fått glattere hud, som lever et mer aktivt og ungdommelig liv, er en stor, positiv nyhet for mange nordmenn. Genacol-100% collagen har ifølge rapporter, hjulpet alle disse menneskene å bli smertefrie de siste ti årene.»

Legemiddelverket: Ulovlig markedsføring med ulovlige medisinske påstander
Genacol «Rapporter fra 22 land, fra tusenvis av personer som har blitt kvitt kroniske smerter i ledd og muskler, som har fått glattere hud, som lever et mer aktivt og ungdommelig liv, er en stor, positiv nyhet for mange nordmenn. Genacol-100% collagen har ifølge rapporter, hjulpet alle disse menneskene å bli smertefrie de siste ti årene.» Legemiddelverket: Ulovlig markedsføring med ulovlige medisinske påstander Vis mer

Det ender sjeldent i omsetningsforbud. Ofte trekker importør eller grossist selv tilbake produktet før det blir nødvendig, ifølge Wold.

- Sikkert litt på kanten Dagbladet har vært i kontakt med eller forsøkt å komme i kontakt med nettbutikker bak påstandene om naturmidlene som er undersøkt her. Flere av butikkene oppgir at de ønsker å endre markedsføringen av midlene, men ikke alle er enige i Legemiddelverkets vurderinger.

Daglig leder Kjetil Andreas Dreyer i Altshop er uenig i at nettsiden ikke har vitenskapelig dokumentasjon om Flytende klorofyll og AlkaLife. Han mener de ikke kommer med ulovlige medisinske påstander om kolloidalt sølv.

Flytende klorofyll

«Bidrar til å promotere kroppens naturlige rensing av blodet i kroppen. Styrker immunforsvaret. Styrker cellene dine. Renser kroppen, inkludert tarmsystemet.»

Legemiddelverket: Disse påstandene har ingen vitenskapelig dokumentasjon.
Flytende klorofyll «Bidrar til å promotere kroppens naturlige rensing av blodet i kroppen. Styrker immunforsvaret. Styrker cellene dine. Renser kroppen, inkludert tarmsystemet.» Legemiddelverket: Disse påstandene har ingen vitenskapelig dokumentasjon. Vis mer

- Dette er ikke medisinske påstander, men vår oppfattelse av dokumentasjonen som er presentert. Det står hva produktet er kjent for, sier Dreyer.

- Vi har gjort alt i vår beste tro, og hentet inn dokumentasjon for produktene.

Vil endre Helsekost1 selger Genacol, som markedsføres som smertelindrende.

Miracle Mineral Solution

«MMS har vært brukt i 70 år til desinfiksjon på sykehus og mange andre steder. MMS tar da livet av mye skadelig ved vask av overflater. Det kan uskadeliggjøre bakterier, virus, sopp, parasitter, ormer og mugg på en skånsom måte og nøytraliserer giftstoffer. MMS kan brukes til å rense drikkevannet.

Er kun et mineral og inneholder ingenting annet. Det er derfor ingen bivirkninger. MMS virker ofte innen få timer.»

Legemiddelverket: Teksten er endret etter pålegg, og godkjent som den nå står. Men dette produktet har vi advart mot. Inneholder stoffer som kan gi alvorlige bivirkninger.

Giftinformasjonen: Et barn er innlagt på sykehus i Norge etter å ha inntatt produktet ublandet.
Miracle Mineral Solution «MMS har vært brukt i 70 år til desinfiksjon på sykehus og mange andre steder. MMS tar da livet av mye skadelig ved vask av overflater. Det kan uskadeliggjøre bakterier, virus, sopp, parasitter, ormer og mugg på en skånsom måte og nøytraliserer giftstoffer. MMS kan brukes til å rense drikkevannet. Er kun et mineral og inneholder ingenting annet. Det er derfor ingen bivirkninger. MMS virker ofte innen få timer.» Legemiddelverket: Teksten er endret etter pålegg, og godkjent som den nå står. Men dette produktet har vi advart mot. Inneholder stoffer som kan gi alvorlige bivirkninger. Giftinformasjonen: Et barn er innlagt på sykehus i Norge etter å ha inntatt produktet ublandet. Vis mer

- Teksten er sikkert litt på kanten. Det er ikke mine ord, men distributørens. Men jeg har ingen problem med å forandre teksten, sier Oddveig Bråtett i Helsekost1.

Også Medurt Pharma, som selger Rugspiredråper, sier de vil endre markedsføringa av produktet.

Frenzy fat loss

«Økt fettforbrenning, sultdempende egenskaper, mer energi, oppkvikkende, prestasjonsfremmende på styrke og utholdenhet. Med en sterk fettforbrennende og sentralstimulerende formula er dette et særdeles potent produkt.»

Legemiddelverket: Det er ikke tillatt å hevde at et naturprodukt har en sterkt sentralstimulerende virkning.

Mattilsynet: Flere villedende påstander som aldri kan dokumenteres.
Frenzy fat loss «Økt fettforbrenning, sultdempende egenskaper, mer energi, oppkvikkende, prestasjonsfremmende på styrke og utholdenhet. Med en sterk fettforbrennende og sentralstimulerende formula er dette et særdeles potent produkt.» Legemiddelverket: Det er ikke tillatt å hevde at et naturprodukt har en sterkt sentralstimulerende virkning. Mattilsynet: Flere villedende påstander som aldri kan dokumenteres. Vis mer

- Vi har i flere år vært i dialog med Mattilsynet angående andre produkter, uten at de har påpekt problemer når det gjelder Oralmat. Vi vil følge norsk lov, så dette vil vi endre, sier Ronny Johansen i Medurt Pharma.

Biovita, tidligere Medisinsk forlag, har ifølge Legemiddelverket ulovlig markedsføring av Spirosan. De selger også potensmiddelet Androxen, med effektpåstander som Legemiddelverket mener er uforenelig med et naturmiddel. De henviser til Sverre Paaske, biomedisinsk analytiker i Medforsk.

Farlig bløff om naturmidler

- Vi fikk et vedtak fra Mattilsynet i november og dette skal vi rette oss etter.

Rawganik, som selger macapulver, mener å ha sitt på det tørre. —Rawganik.com holder til i England, der maca er et godkjent kosttilskudd. Nordmenn kan importere maca pulver til eget forbruk fra land i EU, sier Thomas Hamre fra Rawganik.

Fjernet Onlinehelse.no, som selger kolloidalt sølv, fjernet produktet etter at Dagbladet tok kontakt.

Orviax og X-travital Man, potensmidler med Tribulus terrestris

Orviax: «Forstørret penis og ereksjon, hardere og hyppigere ereksjoner med lenger varighet, mer intense orgasmer. Forbedret lyst, kraft nytelse og ytelse.»

X-travital: «Populær over hele verden for å øke den seksuelle lysten og vitaliteten hos både menn og kvinner. Har dessuten postitiv muskelstyrkende effekt, øker utholdenheten og letter rehabiliteringen etter fysisk anstrengelse.»

Legemiddelverket: Det er rapportert om menn som har fått brystforstørrelse etter å ha brukt Tribulus terrestris. En mann som fikk brystforstørrelse fikk undertrykket sin normale produksjon av testosteron, noe som tyder på at Tribulus terrestris kan forstyrre reguleringen av kroppens egne hormoner.

Mattilsynet: Vil tro at mange av påstandene ikke vil kunne dokumenteres.

Fødevarestyrelsen, det danske mattilsynet: Tribulus terrestris er ulovlig.
Orviax og X-travital Man, potensmidler med Tribulus terrestris Orviax: «Forstørret penis og ereksjon, hardere og hyppigere ereksjoner med lenger varighet, mer intense orgasmer. Forbedret lyst, kraft nytelse og ytelse.» X-travital: «Populær over hele verden for å øke den seksuelle lysten og vitaliteten hos både menn og kvinner. Har dessuten postitiv muskelstyrkende effekt, øker utholdenheten og letter rehabiliteringen etter fysisk anstrengelse.» Legemiddelverket: Det er rapportert om menn som har fått brystforstørrelse etter å ha brukt Tribulus terrestris. En mann som fikk brystforstørrelse fikk undertrykket sin normale produksjon av testosteron, noe som tyder på at Tribulus terrestris kan forstyrre reguleringen av kroppens egne hormoner. Mattilsynet: Vil tro at mange av påstandene ikke vil kunne dokumenteres. Fødevarestyrelsen, det danske mattilsynet: Tribulus terrestris er ulovlig. Vis mer

- Nå er produktet fjernet fra våre nettsider i påvente av ny tekst, sier Egil Jar Andresen, medeier i pH for livet, selskapet bak Onlinehelse.no.

Svenskbaserte Shopping4net, som selger X-travital med Tribulus terrestris, hevder å ikke kjenne til at det er rapportert bivirkninger av stoffet.

- Dette tar vi på det største alvor. Vi vil ikke selge produkter som gir bivirkninger, så dette skal vi undersøke, sier Pia Råberg i Shopping4net.

Verken BioPuls, som selger MMS, eller Kost1.no, som selger Frenzy fat loss, ønsker å kommentere saken. Selskapet bak Orviax har ikke vært tilgjengelig for kommentar.