Farlig bløff om naturmidler

Norske nettbutikker med ulovlige påstander. Farlige naturmidler forbys, men dukker opp igjen med nytt navn.

ADVARER: Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket, advarer mot ulovlig markedsføring av naturmidler. Han fraråder særlig forbrukerne å handle slanke- og potenspiller på nett. Foto: TORBJØRN BERG
ADVARER: Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket, advarer mot ulovlig markedsføring av naturmidler. Han fraråder særlig forbrukerne å handle slanke- og potenspiller på nett. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi avslører en del av de farlige og ulovlige naturmidlene, men oversikt over markedet er vanskelig. Vi forbyr produkter og beslaglegger, men opplever at de dukker opp igjen under nye navn, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk. - Det er så mange nettsteder at det er umulig å ha oversikt. Vår viktigste oppgave er derfor å advare forbrukeren, sier han.

Dagbladets undersøkelser avdekker en rekke tilfeller av ulovlig markedsføring av naturmidler i norske og norskspråklige nettbutikker. Midler som norske og utenlandske myndigheter har advart mot, er lett tilgjengelige. Og det florerer av medisinske løfter som ikke kan dokumenteres.

Rugspiredråper lover hjelp mot astma og kols, kolloidalt sølv skal ifølge flere nettbutikker drepe alle former for bakterier og virus.

Feil inntrykk De siste ukene har Mattilsynet og Legemiddelverket advart mot potenspillene Power Tabs og naturmiddelet Miracle Mineral Solution (MMS). En nettbutikk ble pålagt å endre markedsføringen av MMS.

- Påstander om medisinsk virkning kan gi inntrykk av at produktet kan erstatte legebesøk. Om personer tror de kan klare seg med naturprodukter og ikke får nødvendig medisinsk behandling, kan det få alvorlige konsekvenser, sier Madsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer