Farlig «sunt» sukker

Øker hjerterisikoen og kan føre til leverskade

FRUKTOSE: For mye av det naturlige fruktsukkeret i kosten kan øke risikoen for lever og hjerte- og karsykdom, ifølge en artikkel i Harvard Heart Letter. Fruktose finnes i frukt og grønnsaker, men også i brus, sportsdrikker, yoghurt, fruktjuice, melkedrikker, brød og bakevarer. Ekspertene Dagbladet har snakket med mener det er nok med to frukt om dagen. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FRUKTOSE: For mye av det naturlige fruktsukkeret i kosten kan øke risikoen for lever og hjerte- og karsykdom, ifølge en artikkel i Harvard Heart Letter. Fruktose finnes i frukt og grønnsaker, men også i brus, sportsdrikker, yoghurt, fruktjuice, melkedrikker, brød og bakevarer. Ekspertene Dagbladet har snakket med mener det er nok med to frukt om dagen. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En artikkel, som ble publisert denne måneden i Harvard Heart Letter, slår fast at for mye fruktose i kosten kan øke risikoen for lever- og hjerte- og karsykdom.

Fruktsukker (fruktose) er en 100 prosent naturlig sukkerart som finnes i frukt, bær og honning.

Vanlig hvitt sukker inneholder femti prosent fruktose og femti prosent glukose.

- Fruktosen har lavere glykemisk respons, noe som er positivt fordi det gir lavere blodsukkerstigning. På en annen side har det vist seg at fruktose lettere omdannes til fett. Det gir mer stress på levra, og bidrar til dannelse av fett som er ugunstig med tanke på hjerte- og karsykdom, sier Birger Svihus, professor i ernæring ved UMB.

Danner fett Fruktose brytes ned i levra og omdannes til fett og urinsyre. Det danner fettdråper i levra, noe som irriterer levercellene og gir betennelsesreaksjoner og arrvev.

- Noen har tidligere anbefalt fruktose fordi det ikke stimulerte insulinproduksjonen på samme måte som glukose, men de ble lurt. Fruktose går andre veier når det brytes ned, noe som medfører høyere fettproduksjon fra lever enn glukose, sier Tor-Erik Widerøe, overlege og professor ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.