NY RUNDE OMGANGSSYKE: Svært smittbart, svært plagsomt. Men det varer ikke så lenge. FOTO: iStockphoto
NY RUNDE OMGANGSSYKE: Svært smittbart, svært plagsomt. Men det varer ikke så lenge. FOTO: iStockphotoVis mer

- Farris og eplemost mot omgangssyke

Tipsene som kan hjelpe.

|||Ligger du akkurat nå på knærne og tørker oppkast for n'te gang, er du ikke alene.

Mange barnehager og skoler rammes av omgangssyke akkurat nå.


Ganske kortvarig Og ja. Det er ekkelt. Og slitsomt. Både for den som er syk og den som vasker opp. Men det du kan trøste deg med, er at det verste ofte er over på noen dager.

Ifølge norske helseinformatikk tar det vanligvis 2-3 dager fra du eller barnet ditt smittes til infeksjonen bryter ut.

Oppkast stanser som regel opp etter 1-3 døgn, mens diaré kan vare 4-6 dager.

Vanligvis har barnet litt feber, men ikke alltid. Men ingen regel uten unntak. En skikkelig runde med omgangssyke kan vare lenger.

Pass ekstra mye på de yngste barna - Det er vanskelig å si hvor lenge barnet kan være sykt før du kontakter lege, men det er viktig å følge med på allmenntilstanden, hvor mye væske det får i seg og om barnet tisser normale mengder urin. Jo yngre barnet er, dess lavere terskel skal man ha før man kontakter lege, sier overlege Eivind Damsgaard ved Bergen legevakt til Foreldre.no.

Smitter lett Diaré og oppkast skyldes ofte virus som Rotavirus og Norovirus. Begge disse virusene smitter svært lett.

Viruset smitter oftest via avføring fra personer med infeksjon. Dette skjer vanligvis ved at den syke, eller de som steller barnet, har slurvet med håndvask etter toalettbesøk. Barn er ikke så renslige som voksne, og dette smitter lett i barnehager og familier.

Forebyggende: håndvask og sprit I noen tilfeller kan viruset også smitte gjennom spytt og hoste eller ved brekninger, opplyser overlege Damsgaard.

- Når diaré og influensa ligger tykt over taket på barnehagen, bør det være greit å bruke spritbaserte desinfeksjonsmidler i tillegg til håndvask, har Karen Velle-Ose tidligere sagt til Foreldre & Barn.

Barn spesielt utsatt I tette miljøer som i barnehager sprer sykdommen seg raskt til mange, både barn og personale. Barn er i tillegg spesielt utsatt. Mange barnehagebarn går hver eneste vinter gjennom en evig runddans fra mellomørebetennelse og forkjølelse til omgangssyke . Dette er fordi deres immunforsvar er mindre utviklet enn hos voksne.

For immunforsvaret er nemlig ikke ferdig utviklet før man er mellom 10 og 30 år.

Små slurker med noe de liker - Det er viktig å gi barn væske i små porsjoner, men hyppig. For eksempel melk, farris blandet med med eplemost, avsilt havresuppe eller blåbærsaft. Det er ikke så viktig hvilken væske barnet drikker. Men vi vet at for mye sukkerholdig drikke, som brus og sterk saft, kan føre til mer diaré, sier overlege Eivind Damsgaard.

Selv om barnet fortsatt kaster opp, kan man gi det mat som er lett fordøyelig, som for eksempel yoghurt, tørre kjeks eller supper.

Her er tips fra Foreldre & Barns Barnehelseguide

*Det viktigste du kan gjøre når barn har omgangssyke, er å sørge for at barnet får i seg nok væske

* Dette er spesielt viktig dersom barnet også har diaré. Rikelig med væske er nødvendig for å erstatte tap av væske og salter i oppkastet, og for å tilføre energi. Feber gjør også at barn mister væske. Gi barnet drikke selv om barnet er kvalm og kaster opp.

* Gi væsken i små porsjoner med skje eller flaske. Større barn kan bruke sugerør.

* Barn som ammes, skal fortsette å få morsmelk. Barnet bør ammes hyppigere enn vanlig. Hvis barnet ikke vil ta brystet, kan mor pumpe brystene og gi barnet melken med skje.

* Barn som får morsmelkerstatning eller blandet kost, bør få annen væske de første fire-seks timene.

* Som tillegg til ammingen og for barn som ikke ammes, finnes det spesiallagde sukker- og saltløsninger som kan kjøpes på apoteket. Større barn kan eventuelt gies andre væskeblandinger. Man kan for eksempel blande brus 50/50 med vann. Et annet alternativ er å blande en flaske farris og en halv flaske eplemost.

* Hvis barnet tar til seg væske uten å fortsette å kaste opp i løpet av de første fire-seks timene, kan du forsøke med fast føde igjen. Normalkost gir bedre væsketilførsel og ernæring, slik at barnet blir fortere friskt.

Kan bli uttørret Omgangssyke er for de fleste en ufarlig tilstand, og sykdommen går over i løpet av 3-7 dager. Men barn kan bli dehydrert eller uttørret hvis det får i seg for lite væske. Spesielt for de minste barna, kan dette gå fort.

Ta kontakt med lege hvis du ser at barnet :

* Tisser sjeldnere eller har tørre bleier.

HYGIENE VIKTIG: Ligger du på knærne og vasker bort oppkast om dagen? Da er du ikke alene, nå er det mange barn som har fått omgangssyke. © FOTO: iStockphoto
HYGIENE VIKTIG: Ligger du på knærne og vasker bort oppkast om dagen? Da er du ikke alene, nå er det mange barn som har fått omgangssyke. © FOTO: iStockphoto Vis mer

* Er slapp, blek eller irritabel (barn under 2 år )

* Veldig tørste

* Tørre slimhinner på lepper, tunge og i munnen.

* Tørr og lite elastisk hud og mørk under øynene. Øynene virker ofte litt innsunkne

Uttalte magesmerter, høy feber, blodig oppkast eller blod i avføringen er også tegn som bør føre til kontakt med lege.

Se video med tegn på dehydrering

Ved alvorlig dehydrering har barnet hurtig pusting og svak og hurtig puls. I tillegg kan barnet ha nedsatt bevissthet eller våkenhetsgrad. Slike barn må få legetilsyn øyeblikkelig.

Når i barnehagen Barnehager oppfordrer ofte foreldre til å holde barna borte fra barnehagen én dag etter at symptomene er borte.

- Barn med luftveissykdommer og diaré er særlig smittsomme de første dagene av en infeksjon. Når de ikke lenger har symptomer, er de lite eller ikke smittsomme. Det er vanskelig å si nøyaktig når de ikke lenger har noen symptomer, men er symptomene helt borte er det ingen grunn til å holde barna hjemme, har Petter Brandtzæg, seksjonsoverlege og professor ved Barnesenteret ved Ullevål i Oslo, tidligere sagt til Foreldre & Barn.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.