Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Fartsgrensa «alle» bryter

Første søndag etter påske er sesongens siste dag med miljøfartsgrense i Oslo. Mandag var altså første dag med oppjusterte fartsgrenser. Har miljøfartsgrensa virket etter intensjonen?

SESONGSTYRT MILJØFARTSGRENSE: Miljøfartsgrensa er et tiltak som ser ut til å ha kommet for å bli, men ikke uten diskusjon. <br>Foto: Morten Holm /NTB Scanpix
SESONGSTYRT MILJØFARTSGRENSE: Miljøfartsgrensa er et tiltak som ser ut til å ha kommet for å bli, men ikke uten diskusjon.
Foto: Morten Holm /NTB Scanpix Vis mer

Miljøfartsgrensa og regulering av piggdekkandelen er to av flere tiltak for å holde nivået på svevestøv nede. Bevisst forhold til salting og type salt er en annen. Svevestøv er en av flere kilder til dårlig luftkvalitet for dem som bor i områdene nær de store tilfartsveiene, og langs riksveiene i Oslo, ifølge Statens vegvesen.

Derfor settes hastigheten på en del strekninger ned fra 80 km/t til 60 km/t i hoveddelen av piggdekksesongen, selv om flere mener dette ikke er veien å gå.

Nå er altså perioden over for denne gang, men oppnås egentlig den effekten som ønskes med fartsreduksjonen?

To tredjedeler kjører for fort

I høst offentliggjorde Norges handelshøyskole (NHH) en rapport som sa miljøfartsgrensa midt imot. Rapporten var skrevet som en masteroppgave, og ga tiltaket med miljøfartsgrenser det glatte lag, med tanke på bedring av luftkvaliteten. Et av argumentene for at tiltaket ikke virker handlet i stor grad om at den skiltede hastighetsreduksjonen ikke respekteres.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?